1

Téma: Řešení pro "neveřejnou" IP adresu.

Chtěl bych se optat jestli už máte a nebo plánujete nějakou "aplikaci", kterou by bylo možné se dostat na zařízení SDS "online" z neveřejné IP. Momentálně používám první generaci SDS Macro a vim, že přes portál to nějak umožňuje přepínat relé, ale myslím, že to probíhá jen v době kdy SDS odesílá data.
Je nějaké řešení, které by bylo "Online" bez veřejné IP. Momentálně řeším potřebu dalších spínaných výstupů, ale v místě nasazení SDS nemám veřejnou IP. Koukal jsem na prvek SDS Micro Lite IO6 (tolik výstupů by mi asi stačilo).

Jak spolehlivě funguje zapínání relé přes portál?

2

Re: Řešení pro "neveřejnou" IP adresu.

Možností je více.

Asi nejlepší by bylo připojit SDS na nějaký MQTT server na internetu a odtama to ovládat. To je prakticky bez zpoždění.

Nebo přes ten portál, ale to jak píšete, ovladatelné jen v okamžiku kdy se SDS zeptá (např. co 15 minut).
Lze si to upravit (sds-c program) aby se to ptalo častěji a využít tak místo portálu vlastní server.

Nebo pokud to je připojeno do internetu přes router, tak zkusit jestli umí DynDNS nebo podobnou službu,
a tak by ten router aktualizovat dynamickou IP pro danou fiktivní doménu, a přes tu by se dalo na SDS dostat (ale chce to firewall pro bezpečnost, pokud se mají otevřít porty).

Obecně, není to ani tak o SDS jako o síťařině a těchto souvislostech.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

3

Děkuji za odpověď, bohužel nejsem tak zběhlí v síťařině a programování, takže s tím si sám asi moc neporadím (asi pojedu přes portál).
Neplánujete na vaši wiki udělat nějaký návod pro "neznalce síťařiny" jak je za pomoci obecných nástrojů (HW, SW) dostat do podsítě za routerem.

Momentálně to mám řešeno přes "pravy.net" ale tento projekt už je cca 10 let starý a mám obavu, že brzo skončí nehledě na to, že je navázaný na 10 let starý HW.
Pravý net nějakým způsobem upraví router, udělá tunel a přes VPN se na něho připojuji. Něco podobného by se mi líbilo i ve vaší "režiji" aspoň bych věděl, že to bude žít dokuď bude živý projekt "SDS".

4

Dobrý den, řeším to přes dva Mikrotiky (mají i WIFI a stačí nejlevnější za cca 400 K, třeba https://www.alza.cz/mikrotik-rb931-2nd-d5255846.htm?o=1) a VPN. Je však třeba na jedné straně (serveru) mít veřejnou pevnou IP. Funguje to již dva roky bez problémů. Mám tak spojené 4 samostatné lokality.