Téma: [vyř.] Špatné čtení pulsů po přechodu z Macro na Big, kde byla chyba?
Rád bych se podělil se zkušeností,
kterou jsem získal při přechodu z SDS Micro na SDS Big u SO vstupu, který měří spotřebu tepla kalorimetrem BOVE B12 VI. Macro měřilo tento SO vstup jednu topnou sezónu vcelku spolehlivě. Poté co jsem přešel na SDS Big, bylo čtení SDS pulsů nespolehlivé. Začal jsem pátrat po příčině.
Popis: na SDS je na SO vstupy připojeno mimo jiné 5 elektroměrů, jeden anemometr a jeden kalorimetr. Problém byl pouze u měření kalorimetru. Napájení všech obvodů optočlenů je napětím 12V. Délka kabelu mezi Bigem a kalorimetrem je zhruba 25 metrů krouceného páru kabelu ethernet CAT5.
Měřením napětí a kvality pulsů osciloskopem na optočlenech elektroměrů jsem naměřil pěkný signál o napětí téměř 12V.
U kalorimetru jsem naměřil puls o délce zhruba 20 mS a napětí zhruba 7V. Nutno ještě říci, že je zde rušivý signál o napětí 3,4V.
Abych vyloučil problém z trasou mezi kalorimetrem a SDSkem zkratoval jsem výstup optočlenu u kalorimetru a u SDSka se objevil signál o napětí 12V. Provedl jsem tedy výměnu optočlenu v kalorimetru (úbytek napětí byl na optočlenu kalorimetru). Po výměně optočlenu v kalorimetru byla situace obdobná.
Optočlen má zapojený výstup přímo bez rezistoru. Vstup do optočlenu je připojený z výstupu procesoru přes rezistor, který měl původně hodnotu 2K4. Měřením napětí na rezistoru a výpočtem byl zjištěn proud do optočlenu zhruba 0,8 mA, což způsobilo, že výstup optočlenu kalorimetru nebyl plně otevřen.
Nahradili jsme původní rezistor jiným o hodnotě 680 ohm. Toto mělo za následek zvýšení napětí signálu u SDS na hodnotu 8,4V. V dalším kroku jsme přidali ještě jeden rezistor paralelně. Celková hodnota rezistorů byla 340 ohm. Napětí signálu na SDS se zvýšilo na 10,8V.
Čtení pulsů je nyní OK.
Tímto děkuji za pomoc při odhalení příčiny.
Ještě bych chtěl podotknout, že samotný kalorimetr měří správně a bez problémů, veškeré veličiny jsou zobrazené na displeji.
Výsledek měření bude možné vidět po začátku topné sezóny zde https://www.nesvara.cz/historie/ v záložce "výkon TČ"
Josef Nešvara