1 Naposledy upravil: Zabak81 (2022-01-30 19:58:13)

Téma: Vyčítání dat - Vodoměr, Plynoměr

Dobrý den,
přes víkend 29-30.1.2022 jsem zprovoznil SDS Macro (koupen výhodný set), zatím jen měření elektro 800imp/kW NT a VT, vodoměr (1imp/l) a jednu teplotu na sběrnici B (zapojení žlutá DATA, červená +3,3, černá GND). (už je to moje druhé SDS Macro)

První věc co je potřeba zmínit, tak vodárny v Brně nemají rády, když jim někdo něco osazuje na vodoměr, ale většinou to nechají (info z doslechu od specialistů  vodo topo (neověřeno)), v Žamberku je to přímo zakázané vlastník sítí má vstup obsazen pro svoji potřebu (ověřeno). U plynáren to mám přímo uvěřené, společnost GasNet (správce "potrubí) na základě žádosti a za poplatek cca 2200kč, osadí na plynoměr zařízení na vyčítání impulzů a vyvede ho na svorky do krabičky, tu musí připravit investor, tím plynárny končí na štítku plynoměru je napásána konstanta se kterou je možné vyčítat. Na chalupě mám plynoměr RF1 ten má konstantu 1imp/0,1m3, v Brně mám plynoměr GK s konstantou 1imp/0,01m3. Jaké-koli soukromé zařízení technik ustřihne a zabaví + může na to být nahlíženo jako pokus o "krádež" plynu.

Na základě výše uvedeného si zažádám u GasNet o osazení vyčítačů impulzů.  U vody jsem to vyřešit tak, že jsem si koupil vodoměr a snímač impulzů cena vodoměru cca 3tis (mám velký vodoměr) snímač 1500kč citlivost 1imp/1l. (dá se koupit i 1/10l a větší)

Nastavení délky impulzu pro snímač impulzů jsem provedl na 40ms, zdá se, že to funguje dobře (snímač je na foto). Pro plyn to provedu později, zítra odjíždím na 6 týdnu pryč, takže plyn budu realizovat až 03/2022.

Dále bych se chtěl optat, zda je možné pro vodu a plyn nějak zrušit NT a VT voda a plyn má jen jeden tarif.
Další taková zajímavost, je ohledně okamžité hodnoty, SDS nějakým způsobem počítá okamžitý výkon (pro Elektro), jak je tato hodnota počítána u např. u vody u mě, když voda teče, tak je okamžitá hodnota např. 440l, když se voda zastaví, tato hodnota postupně klesá. Předpokládám, že to je podle nějakého výpočtu, chtělo by to tento výpočet nějak optimalizovat na "vodoměr a plynoměr“.

Pro info srovnání energie u plynu 1imp/0,1-0,01m3 a elektriky 800imp/kW, po přepočtu na energii, 1imp=1,25Wh u plynoměru 1m3=10,55kWh to je 1imp/105,5-1055Wh, možná by bylo k zamyšlení i nějak „vylepšit“ popis zobrazované hodnoty u vody a plynu (např. střední hodnota za dobu 5min nebo nějak podobně). Hořák na sporáku má cca 1-3kW, kotel má cca 20kW (řeším rodinný dům). Pokud nepojede kotel, tak impulzy na plyn budou chodit v jednotkách minut.

2

Re: Vyčítání dat - Vodoměr, Plynoměr

Obrázky mi nešli vložit.
"
Upozornění! Před odesláním vašeho příspěvku musíte opravit tyto chyby:
Sorry, but we think you are bot. You can not post message on this forum.
"
Snad příště.