1

Téma: Regulace přebytků pro sdílení energie mezi domem s FVE a bytem

Přeji pěkný den
To co zde popisuje není zbrusu nové řešení s SDS BIG, ale doplnění o další funkcionalitu původního projektu https://www.nesvara.cz/ , který je již zmíněn na tomto fóru. Postupně zde bylo nejprve SDS MICRO, SDS MACRO a nyní SDS BIG.
V současné době je nově možné sdílet elektrickou energii mezi FVE a jinými odběrnými místy.
Využil jsem tedy tuto možnost a upravil regulaci přebytků z FVE aby byl před ohřevem vody v akumulační nádrži z přebytků upřednostněn přetok do sítě dle spotřeby na jiném odběrném místě (v bytě).
V bytě je použit Home Assistant pro sledování různých parametrů včetně celkové spotřeby.
Home Assistant posílá na server informace o této spotřebě. SDS BIG, který mimo jiné řídí využití přebytků pro ohřev akumulační nádrže a přetoky do sítě z FVE také posílá data na tento server a zároveň čte informace o spotřebě bytu. Tyto informace SDS BIG použije pro regulaci přetoků do sítě dle nastaveného algoritmu, který zohledňuje potřebný výkon pro přetoky do sítě. To znamená, že sníží výkon do topného tělesa akumulační nádrže o výkon, který je nutné poslat jako do sítě z důvodu sdílení. Samozřejmě, že vše funguje za předpokladu dostatečného výkonu FVE.
Výsledek je možné vidět zde  https://www.nesvara.cz/sdileni/
Ještě je nutno dodat, že autorem programování nejsem já, ale programátor, který se mnou na těchto úpravách spolupracuje.
S pozdravem
Josef Nešvara