1

Téma: řízení topení

je mozne nejak ridit elekotro hlavice od radiatoru?

je mozno rozsirit vstupy SO?

planuji 2x 2 sazbovy elektromer, 2 vodomery, 1 plynomer

2

Re: řízení topení

Jaké konkrétně hlavice máte na mysli?

SDS MACRO má 4 S0 vstupy.

Nebo použijte více kusů SDS MICRO atd.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

3

"Elektrohlavice" můžeš řídit dvě pomocí výstupů. Tedy pokud jsou ON,OFF.
Pokud 0-10V tak jednu pomocí PWM s převodníkem.

Kdo nic nezkusí, nic nezíská.

4

potrebuji 5 vstupu, takze pak asi jedine reseni 2x  modul light, neda se nic delat.

co se tyce hlavic tak jedna se o klasice radiaotry kde nyni jsou klasicke terohlavice ale predelal byhc je na elektrohlavice takze nejake rizeni k tomu, ale asi toto nebude ten pravy system na rizeni,  asi by byla potreba velka zmena HW, preci jen ridit jen 2 radiatory je malo, chtelo by to nejaky rozsirujici modul nebo tak neco.

5

Mohl bych být tak drzý a chtít vědět jak se klasická termohlavice dá předělat na elektronicky řízenou ? ona je to docela spojitá regulace, tzn něco musí rumplovat osou tam a zpátky, navíc má ta osa docela odpor proti pohybu dovnitř..

6 Naposledy upravil: petrvalda (2011-11-16 09:56:34)

jedna se o hlavici vetsinou s motorkem, a plynula regulace ale u el rizeni funguje stejne jen ON OFF, vysunuto zasunuto
treba
http://www117.abb.com/catalog.asp?thema … egory=3501

jinak dela to spousty znacek. 

co se tyce rizeni tak pomer vykone cena se mi zatim zamlouva

http://www.living.danfoss.cz/#/living-connect-13/

bezdratova hlavice je za 1200 ale ridici je drazsi a hlavne si stim nic neudelam dle sveho

7

Nebo se to dělá tak, že se do termohlavice namontují odpory, kterými protéká proud, tím pádem se ohřívají a oblbnou hlavici vyšší teplotou než je v místnosti. Takže regulace on/off.

8

Ty odpory jsou snad ve většině originálních termoelektrických hlavicích.
Všem vlastně trvá několik málo minut než změní svůj stav.
Ale určitě existují i motorické.

9

tak to je pro mě novinka - ty odpory, znám jenom ty dražší, motorické..

10

prohličel jsem toho už mylsím dost, ale o odporových jsem nikde nečetl, jo nějací bastlíři koupi hlavici za 300kč přiložé odpor a je to, ale to je važně na amaterske urovni, navíc je to energeticky náročnější než motorek, který jede pár vteřin a pak nic až do dalšího povelu.
Velice zajímavý a prorpacovaný system je i od Honeywellu EvoHome ale přeci jen od Danfossu mě přijde celé zařízení moudřejší, více možností nastavení, hlavně hlavice bezdratova je jen za 1200kč, u EvoHome za 2300,  o něco se snaží i Kuřimská firma electrobock ale to je něco mezi amatéry a fušery, měl jsem možnost vyzkoušet a celkově jsem nebyl vubec spokojen, mé rozhodnutí na výběr padne asi v průběhu prosince tak pokud pořídím Danfos Living CC tak vám rád dám nějakéinformace a zkušenosti

11

za veškeré info z praxe, ideálně popis celého setupu budeme velmi rádi!

12

Co jsem četl tak skoro u každé el.hlavice je doba přestavení několik minut.
O vteřinách jsem nečetl. Ale nezabývám se tím, je to možné. Tedy u motorických je to asi jasné.

Jinak Elektrobock se mi líbí.  :-) Vím co nabízeli před pár lety a nyní. Je vidět že stále investují do vývoje.
Samozřejmě kvalitu nemohu posoudit.

13

kdyz uz sme u ELbock tak jeste je tu etatherm.cz kde se asi taktez stale pracuje na vyvoji, ale nejak si nedovedu predstavit ze v obyvaku ma  tu jejich silenou krabičku na zdi, toto velice ubira na tomto vyrobku

14

Pokud nechcete investovat tolik, kupte si hlavice Honeywell HR20. Jsou postavené na procesoru Atmel a mají vyvedenou sériovou linku (CMOS ne RS232 takže je ještě potřeba převodník, ale jde to připojit i na RS485 a to je přesně to co hledáte).

Proč se o HR20 zmiňuji - protože někdo si dal dost práce (nebyl jsem to já) a převedl ji do open source, viz http://openhr20.sourceforge.net/

Takže je tam i popis, popř. vlastní možnost změny, komunikačního protokolu.

Hlavice HR20 se dají pořídit velmi výhodně, a mají adaptéry na všechny možné ventily. Honeywell je výborná značka v tomto oboru.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

15

diky za typ, evoHome bylo prvni v co sem byl temer pevne rozhodnut, mala prenosna zakladna ale co mam informace od Honeywell tak zatim ovladani prez pC se neplanuje. a vymenu zarizeni neni nic levneho. maji vyhodnejis sady ale i tak sada displej a 4 hlavice je okolo 18 000kc, ale jinak se me zamlouva i kdyz opet bezdratove. nekdy je to plus nekdy minus

HR20 sou levnejssi cca 1700 za kus, ale to je zase spis pro nekoho kdo chce vyvijet svuj system, ale ve pravda ze vyvinout neco k tomuto by nebylo spatne.

S Danfoss Living CC mate nejake osobni zkusenosti? z videi co jsem videl tak je v cestine, hlavice 1200kc, ridici dotykovy barevny bazmek okolo 10 000kc, napajen ze site nekde na pevnem miste a nebo moznost pripevnit bazmek s baterkama (silenej vynalez)  jiz se pripravuje jendotka ktera bude stimto komunikovat pro komunikaci s PC, melo by byt zacatkem roku, ale zalezi na cene, mozna by stalo za to jeste pockat, ale cekam uz treti zimu, me osobne se vice libi Danfoss, ale osobni zkusenost nemam, a chci si nekde osahat nazivo a nebo pokdu se domluvit  zak treba na 14dni zapujcit.

16

Aktuální pokus. Poučen http://www.coterm.cz kde používají k ovládání konstantních 32mA. Vyzkoušel jsem 5x 150ohm na 24v a funguje to. Reakční doba cca 10min. Jak nahoru tak dole. Testováno při teplotě cca 20st.

Hlavice cosmotherm http://www.gcskupina.cz/centron/gcprodu ... dir=ctherm jsem zvolil jelikož jsem měl jednu doma a mohl jsem ji vyzkoušet, je kapalinová - tudíž rychlejší, nemají žebroví kde by se ztrácela teplota od odporů, dají se jednoduše rozdělat. Cena v obchodě 266Kč

Na aukro.cz, annonce .cz cena kolem 150Kč.

Zkusím někde pohodit fotky "jak na to".

17

Ta hlavice je tato http://www.gcpartner.cz/hlavice-rvc-ter … /d-175253/

18

a doba prestavení?

19

Mňa firma Honeywell veľmi sklamala.
Mám hlavice HR20 a po uplynutí záruky mi "odišlo" jedno ozubené koliesko. Iste, taká chyba sa môže stať aj renomovanej firme. Problém je v tom, ako sa servis Honeywell postavil k veci: na území celého býv. Československa takú drobnú plastovú prkotinu nie je Honeywell schopný zabezpečiť a poslať... Navrhnutá kúpa novej hlavice mi pripadla ako dosť absurdné riešenie.

20

Foto jak jsem to řešil najdete na www.molo.cz/jarda/macro/hlavice.jpg  Při těch 750ohmech a 24v jsem se dostal na 32mA. Doba přestavení cca 10min. Nejde to moc přesně změřit. Na domácí použití plně dostačující. Používáno celou minulou zimu ke spokojenosti.

Je pro zajímavost. Ovládám nějakých 5 radiátorů. Celková spotřeba 5 hlavic je necelé 4w. Při používání na 8hod denně, tj asi 32w, za měsíc 1kw, 1/2 roku 6kw, při 7kč/kw je to asi 42Kč. Kolik že stojí motorové hlavice?

21

cncp napsal:

Jinak Elektrobock se mi líbí.  :-) Vím co nabízeli před pár lety a nyní. Je vidět že stále investují do vývoje.
Samozřejmě kvalitu nemohu posoudit.

Hlavice Elektrobock systém PocketHome mám už víc než dva roky a fungují dobře. Jediné minus je nutnost výměny baterii (tak 2x za rok) a hluk při běhu motorku (ale to asi každá motorová).

V budoucnosti bych chtěl udělat komunikaci mezi SDS Macro které mi řídí kotelnu a centrální jednotkou hlavic PocketHome. Ale není čas...

22

tak jak se vam dari? ja se definitivne rozhodl a obednavam SDS Light 2 na prvni testy, prvne chci resit elektormery atd, pak byhc zkusil to topeni. ale nejsme programator, takze nevim zda to zvladnu.  teorie je jednoducha, co teplotni cidlo to rele pro spinani hlavice

23

petrvalda napsal:

tak jak se vam dari? ja se definitivne rozhodl a obednavam SDS Light 2 na prvni testy, prvne chci resit elektormery atd, pak byhc zkusil to topeni. ale nejsme programator, takze nevim zda to zvladnu.

Dobrý den. U mne žádná změna. Spojení mezi SDS Macro a  řídící jednotkou hlavic a proporcionální řízení kotle mám rozmyšlené, ale na realizaci zatím nebyl čas.

SDS Macro spolehlivě řídí cirkulační čerpadla, monitoruje teploty a zveřejňuje je na lokální www stránce. Jediný problém na který jsem narazil je, že při vypnutí napájení bylo potřeba znovu provést scan 1-wire sběrnice. Psal jsem to zde na foru v jiném vlákně. Prý je to nejspíš malý HW problém mého kusu a byl jsem vyzván abych SDS Macro zaslal k opravě, ale vzhledem k tomu, že ho potřebuji k řízení kotelny, tak jsem to ještě neudělal.

petrvalda napsal:

teorie je jednoducha, co teplotni cidlo to rele pro spinani hlavice

Centrální řízení topení toho mǔže nabídnout mnohem víc, než řízení každé z hlavic podle každého z čidel, například časové programy, dálkové řízení a monitoring, vazbu na různá čidla a dodatečné systémy, např. zabezpečovací (když není nikdo doma, nemusí se topit).

Nejsem si jistý co myslíte tím "relé pro spínání hlavice". Hlavice by měly být řízeny proporcionálně, a na to relé není vhodné (malá životnost pro PWM řízení).

Neumíte-li programovat, pak použití SDS nedoporučuji. Není to složité, ale úplně triviální pro laika taky ne.

24

Pokud SDS MACRO nefunguje jak má, můžete se s p. Prejdou domluvit tak, že vám zašle jeden kus navíc a až vám přijde, tak pošlete svůj vadný zpět.

Co se vývoje programu a vůbec celého řešení týká - tady na fóru naleznete dost lidí kteří rádi a zadarmo poradí.
A jsou zde i členové, např. J@M, kteří vám řešení (návrh, program, atd.) provedou za úplatu od A do Z (a proč taky ne). Zkuste jej kontaktovat.

Podívejte se taky na ty hlavice HR20, mají rozhraní pro sériovou linku, když si do nich nahrajete vlastní firmware (viz projekt Open HR20 na webu) tak je pak možné je centrálně řídit dle potřeby.
Jinak zbývají hlavice s termoelementem nebo se servomotorkem... a obojí pak vyžaduje kabeláž ke každé hlavici zvlášť.

Ona je otázka jestli vůbec použít SDS pro řízení hlavic. Spíše bych použil nějaký systém (Honeywell rádiové hlavice s rádiovým termostatem) a zbytek topné soustavy řídil pomocí SDS (kotel, čerpadla, solár, klima, atd.) plus monitorování a a dohled z webu.

25

proporcionalni rizeni hlavic je reseni, ale nevim zda pro byt je az tak nutne, kdyz se proste pomalu zavre pomoci termo elemntu v klaiscke hlavici tak by mohlo stacit, apson odpadne to neprijemne seveleni ve ventilech pri skrceni.  pak leda dat halvice se servopohonem, ale k susteni ventilu pribude dalsi zvuk serva.
ja programoval kdysi davno maximalne tak basic to je vse,