1

Téma: Malá domáca meteostanica - Micro Light2

Tak som konečne dokončil malú domácu meteostanicu, využívajúcu Micro Light2 s použitím snímačov teploty, vlhkosti a atmosférického tlaku. Z teploty a vlhkosti ešte výpočtom získavam rosný bod.

Výstupy tejto meteostanice sú na tejto adrese. Používam k nim free skripty od autora, uvedeného na stránke úplne dole. Skripty sú určené pre konkurenčný výrobok (podstatne drahší a s oveľa menšími možnosťami), takže ich bolo treba náležite upraviť, tak isto aj samotnú MySQL databázu. Plánujem dopracovať aj zobrazovanie grafického vývoja tlaku. Momentálne sa ešte nezobrazujú všetky grafy - databáza ešte nie je  naplnená údajmi, ale už za dva dni by sa mali zobraziť ďalšie grafy a po uplynutí mesiaca a roka zasa ďalšie...

Napísal som aj jednoduchý gadget pre sidebar vo Win7 (neskúšal som ho na Viste), ten sa dá stiahnuť tu.
Na tomto obrázku je vidieť detaily všetkých troch snímačov (pri testoch - teraz sú všetky v krabičke), na tomto obrázku zasa uloženie dosky Micro Light2 v krabičke a drôtové prepojenia. Vľavo hore je napájací konektor, uprostred hore snímač tlaku a vpravo hore je "samička" konektora RJ-45, kde pripájam snímač teploty a vlhkosti, ktoré sú v exteriéri.

Pretože bývam v činžiaku, nemám možnosť umiestniť snímače tak, aby neboli ovplyvňované okolím. Jedná  sa hlavne o teplotu. Dom pri nižších vonkajších teplotách vyžaruje teplo a to ovplyvňuje snímač. Preto programovo korigujem túto chybu.

Celá zostava takejto meteostanice stojí cca 100-110 Eur. Pri  príkone okolo 1W je to teda suverénne najlacnejšie a mám pocit že aj najspoľahlivejšie riešenie takejto malej domácej meteostanice. Iste by sa dalo jednoducho dorobiť aj meranie rýchlosti vetra a jeho smeru, tieto snímače sú ale už drahšie a ja ich aj tak nemám kam umiestniť.

d.

2

Re: Malá domáca meteostanica - Micro Light2

Luxusní! Díky

3

Pěkné. Doufám že to inspiruje další ke stavbě.

Nezdá se mi hodnota vlhkosti... teď v zimě a ukazuje to 90 až 102 procent relativní vlhkosti?
Očekával bych tak 30 až 40 procent...

73!

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

4

44!

5

Čo sa týka hodnoty vlhkosti, porovnával som ju s mojou meteostanicou DIVA a ešte vlhkomerom Emos E0416. Oba tieto prístroje totiž ukazovali výrazne nižšie hodnoty. Pritom napr. letisko Bratislava-Ivánka udávalo v tom istom čase vlhkosť o 2% vyššiu. Spravil som teda "kalibráciu" snímača "soľnou metódou", teda do mikroténového sáčku treba vložiť misku s navlhčenou, nie mokrou, soľou, vedľa položiť snímač, počkať 5-6 hodín a nastaviť hodnotu na 75% rel. vlhkosti. Ja som toľko nečakal, preto mi vybehla vlhkosť pri hustej hmle s intenzívnym mrholením na vyššiu hodnotu ako 100% :-).  Navyše si treba uvedomiť, že svoju rolu význame zohráva aj momentálny atmosférický tlak.
Konzultoval som túto otázku aj so znalcom a ten mi potvrdil, že hodnoty sú približne správne. Veľmi zhruba a zjednodušene povedané: platí, že pri tom istom objeme vodných pár vo vzduchu je nižšia RV pri vyššej teplote a naopak, vyššia pri teplotách, blížiacich sa nule a menej. Preto keď napr. v zime ukazuje vonku vlhkomer napr. 50% vlhkosti a tento vzduch vženieme do bytu, kde sa zohreje, prudko nám po zohriatí poklesne RV. Studený vzduch jednoducho nedokáže v sebe udržať také množstvo vodnej pary, ako teplý.

Porovnávam údaje z vlhkomera aj s údajmi z amatérskej meteostanice v Rakoviciach, http://www.rakovicemeteo.sk/rakovice.php , kde merajú o.i. vlhkosť aj veľmi presnou psychrometrickou metódou a tiež sa im vlhkosť drží okolo 90% a viac.

Sklamaný som z tých digi meteostaníc, v teste ukázali namiesto 75% DIVA 51% a Emos 62%. Sú to síce staršie prístroje, ale s takou nepresnosťou som nepočítal.

Podľa katalógových údajov by mal byť snímač HIH-5031 síce kapacitný, ale so slušne lineárnou charakteristikou. Nakoniec, som stále vo fáze testovania, ktovie, čo sa ešte všetko ukáže?

6

Aha takže čidlo je venku,
podle psychrometrického grafu ty hodnoty mohou být správné...

Je tam totiž napsáno "vlhkost" a to mě zmátlo (grafy ukazují "relativní vlhkost").
Jako vlhkost beru počet gramů vodní páry na metr krychlový.
Relativní vlhkost je pak už ta očekávaná hodnota z psychrometrického grafu.

Takže je to ok.
Já měl zato že je to uvnitř bytu (vysoká teplota), pak by pro domácí teplotu při dané relativní vlhkosti muselo být množství vody na metr krychlový opravu velké. Je to však venku a teplota se tam blíží nule, měl jsem se podívat pořádně...

Moc pěkně lze vidět vzájemnou závislost teploty a relativní vlhkosti, dneska to ukazuje téměř zdrdcadlový průběh obou křivek...

Honeywell každé čidlo kalibruje, v daném rozsahu by to mělo být dle datasheetu lineární, ale zřejmě by i byla vhodná teplotní kompenzace (posun křivky dle teploty v místě měření). Čidlo to nedělá samo, pokud se pamatuju. Každopádně to je nutné jen u požadavku na velmi přesné měření, pro orientační měření bych se s tím most nezabýval...

Výstup čidla je ale ratiometrický. Na dodávané desce s čidle je sice umístěný stabilizátor, přesto může být vhodné si zkontrolovat jestli dává čidlu napájení čistých +5.00V nebo je tam odchylka, a pak úměrně k tomu upravit přepočet hodnoty.

Jo jo kolik zábavy člověk užije s meteostanicí smile

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

7

Šikula, i v teto podobe super, az bude vysperkovano tak proste genialni

8

velmi pekna praca, viem si predstavit kolko casu ta to stalo, kym to vsetko zacalo slapat.
kamarat mal tiez metostanicu na okne bytu, tiez vravel ze s teplotou je problem, on to skusal poriesit odizolovanim stanice od steny 5cm styroduru.

mohol by si prosim popisat, ako casto nacitavas a ukladas data do databazy, aku velkost databazy predpokladas po cca roku prevadzky (koli webhostingu) a ak mozes, tak zverejni prosim "náplň" do SDS-Macro, ktora to vsetko obsluhuje, vela ludom tym pomozes.
vopred vdaka.

SDS Macro LCD 485 hw SoC-ARM REV1 100Mbit DF5

9

Diki, prace to bolo ozaj dost :-)

Data do databazy posielam kazdu minutu (je to podmienka pre spravne zobrazovanie grafov), teda 1440 zaznamov denne. Teraz tam mam asi 17 000 zaznamov a skomprimovana databaza ma necelych 200 kB. Mne sa ale velkost databazy nezapocitava do web priestoru, takze ma to v podstate nezaujima.
Co sa tyka SDS programu (ja mam Micro Light2, nie Macro), je to iba upraveny program tusim z wiki. Aj by som ho zverejnil, ale v inych temach pisem o zamrzani SDS a kedze to zatial nemam vyriesene, nebudem ho zatial uvadzat - nemam 100% istotu, ze zamrzanie nesposobuje prave program. Navyse som si ho teraz masivne "okomentoval" vypismi na konzolu pred a za vsetkymi "podozrivymi" riadkami, aby som zistil kde a kedy to mrzne.
Ked to vsetko poriesim, nebude problem program zverejnit. Co sa tyka skriptov samotneho zobrazenia grafov, ako som pisal, nie som ich autorom, preto ich zverejnovat nebudem. Su dostupne na stranke autora, preto mozem iba uviest, ze ich uprava je ani nie tak komplikovana, ale pracna, ci uz z dovodu nutnosti nastudovat celu  funkcnost, tak narocna na presnost. V databaze ma 3 tabulky, pre priklad uvediem, ze pri pridani tlaku som do prvych dvoch tabuliek pridal po dva stlpce, do tretej 72 stlpcov. Dalej treba upravit skript, aby databazu spravne naplnal a nacitaval, vyrobit "kopie" skriptov pre grafy a ich upravu pre nove data. Nejaky univerzalny navod na upravu nie je, ak by si chcel niekto upravu spravit, rad pomozem v ramci mojich "casovych kapacit". Zakladny predpoklad je ale minimalna znalost php a mysql.

10

depett napsal:

Zakladny predpoklad je ale minimalna znalost php a mysql.

Ano přesně moje slova.

BTW.
Bylo by pěkné mít řadu hotových příkladů, ale nikdy nelze pokrýt všechny možnosti...
nezbývá než využít fórum a domluvit se navzájem.

11 Naposledy upravil: depett (2012-02-07 15:56:33)

Tak sa zdá, že ozaj chyba bola v programe, od úpravy nezamrzol ani raz. Spravil som ešte úpravu na test stavu teplotného snímača podľa adamn (test sys[350]) http://forum.merenienergie.cz//viewtopi … d=830#p830, čo vlastne chybu vyvolávalo. Takže vzorový kód by mal byť teraz ok. Je to veľmi jednoduchý kód a uvádzam ho iba na žiadosť vaanja. Názvy premenných sú také, aké používa skript od multitrickera, čiže v podstate treba zmeniť iba údaje v riadku http_get .

init
{
 //deklaracia premennych
 var doba_behu;          //ako dlho bezi program od posledneho restaru
 var count_err_com;      //pocitadlo neprenesenych paketov
 var ping_seq;           //sekvencia pre ping
 var doba;               //premenna pre ping
 var vlhko;
 var teplo;
 var tlako;
 var den;
 var mes;
 var rok;
 var hod;
 var min;
 var sek;
 echoclear();
}

odosli                          //rutina pre odoslanie dat na web
{
 //nacitanie hodnot
 vlhko = sys[431];
 tlako = sys[433];
 count_err_com = sys[144];      //nacitanie poctu chyb

//teplo = sys[310];
label pockaj:
 if (sys[350] == 2)  //stav cidla teploty ok
{
 teplo = sys[310];
}
 else                //cidlo teploty nie je v stave ready
{
 goto pockaj;
}

//nacitanie premennych datumu a casu
 doba_behu = sys[3];
 den = sys[5];
 mes = sys[6];
 rok = sys[7];
 hod = sys[8];
 min = sys[9];
 sek = sys[10];

//spustim rucne IP (ziskane rucne) za xxx doplnit IP adresu a za domena doplnit vlastnu domenu
//nazvy premennych tempV a humV je nutne dodrzat!!! Su pouzite v programe index.php
 http_get(xxx,xxx,xxx,xxx,'domena.sk','/adresar/index.php?tempV=',teplo,'&humV=',vlhko,'&pressV=',tlako);
 wait(5000);

//ak má server problém:
 if ((sys[65] != 1024)||(sys[75] != 200))   //server nie je schopny prijat data
{
  goto chyba_www_serveru;
}

//nie je problem, takze ok  a toto vypise na konzole
 echo(sys[5],'.',sys[6],'.',sys[7],' - ',sys[8],':',sys[9],':',sys[10],'   Data odoslane - OK.     Doba behu = ',doba_behu,'    Chyby comm. = ',count_err_com,'   P = ',tlako,'   T = ',teplo,'   H = ',vlhko);

//vsetko hotovo
 return;

label chyba_www_serveru:
//obsluha chyby - www server
 count_err_com++ ;                //pripocita 1 k hodnote chyb
 sys[144] = count_err_com;        //zapis poctu chyb do pamate

//vypis na konzolu so stavovym kodom
 echo(sys[5],'.',sys[6],'.',sys[7],' - ',sys[8],':',sys[9],':',sys[10],'   Chyba komunikacie s www serverom, http: ', sys[75]);
 return;
}

mam_1_min
{
//toto je zavolane vzdy v prvej sekunde, odoslem data na web, presne kazdu minutu
odosli();
}

main
{
 sys[144] = 0;
 echo('   Start programu OK. ');        //vypis na konzolu

//pockam 1 sekundu na rozbehnutie systemu
 wait(1000);

label pingam:                           //kontrola dostupnosti vlastneho routeru
 ping_seq++;
 ping(192,168,2,1,ping_seq);            //IP routera v pripade potreby zmenit
 doba = sys[4];

cakacia_slucka:
 //uz uplynulo 500 msec?
 if (sys[4] - doba > 500) goto pingam;
 //uz prisla odpoved?
 if (sys[92] != 8) goto cakacia_slucka;

echo ('   Ping na router OK');          //vypis na konzolu
label cakam_cas:
 if (sys[7] == 1970)                     //kontrola, ci uz je z NTP nacitany spravny datum a cas
{
  echo ('   Cakam na presny cas...');    //vypis na konzolu
  wait(1000);
  goto cakam_cas;
}
else
{
  echo(sys[5],'.',sys[6],'.',sys[7],' - ',sys[8],':',sys[9],':',sys[10],'   Presny cas OK. ');  //vypis na konzolu
}

// poslat email pri zapnuti - po vypadku a znovuzapnuti napajania
 smtp_send('adresa@domena.sk', 'Vypadok el. energie a meteostanice', 'Po vypadku je znova zapnuta dodavka elektrickej energie dna ',sys[5],'.',sys[6],'.',sys[7],' o ',sys[8],':',sys[9],':',sys[10],' hod.');
 echo(sys[5],'.',sys[6],'.',sys[7],' - ',sys[8],':',sys[9],':',sys[10],'   Email bol odoslany.'); //vypis na konzolu
 wait(1000);

label opakovat:
//pockam na patnastu sekundu v minute - nedoporucujem posielat v nultej sekunde, cas servera nemusi byt spravne nastaveny!
 if (sys[10] == 15) mam_1_min();
  wait(500);
  goto opakovat;
}

12

Pěkné meteo !!!
Taky jsem před časem vymýšlel jak meteo vyrobit. Naštěstí jsem našel na Aukru levnou meteostanici WS2300, sehnal jsem levně Linksys NSLU2 a bylo to big_smile Přehled mám na mém serveru. Není to nic extra a není to ani dodělané do poslední tečky ale pro můj přehled to stačí big_smile ... občas tam něco vylepším ...
Srážkoměr by asi šel udělat jednoduše. U mojeho metea to je nádobka, uvnitř houpačka, pokud naprší, tak překlopí. Je tam pouze jazýčkové relé a magnet. Pak tím prolít např. 10l vody a spočítat impulzy ....
Rychlost větru by taky šlo ale na to už potřebuješ s něčím zkalibrovat ... a směr větru ... nic mě nenapadá big_smile
Mimochodem, nejsem žádný expert na počasí, ale Vlhkost vzduchu by měla být vždy max. 100%, tady neexistuje 102% nebo 104% ! big_smile

SDS micro DIN - firmware 8.7.2014, SDS micro DIN - firmware Beta xx.x.2014
SDS nováček :-) Správce sítě, programátor, kutil .... :-)

13

depett: velka vdaka. urcite pouzijem ako inspiraciu.

SDS Macro LCD 485 hw SoC-ARM REV1 100Mbit DF5

14

TiborTeam napsal:

... na počasí, ale Vlhkost vzduchu by měla být ...

Jen technická poznámka.

Otázkou je co je na webu meteostanice zobrazeno - je tam "relativní vlhkost vzduchu". Měření "vlhkosti vzduchu" tj. množství vody v určitém objemu, to použité čidlo HIH neprovádí. Měří právě tu "relativní vlhkost vzduchu".

Každopádně meteostanice od "depett" je pěkně provedená (ale i ta od "TiborTeam" je taky zajímavá, jen není s SDS smile ).

15

Jak jsem psal, počasí není moje hobby, pouze mě zajímá jaká je venku teplota a nějaká statistika zpětně.
Občas mě jenom napadne, co bych tam doplnil tak si s tím pohraju .... mám to i upravené a zmenšené pro mobil, data pro W7 gadget a nějaký pokus na iPad
Měla by to být relativní vlkost .... doplnil jsem tam "Vlhkost RH" big_smile

16

Na mer vetru mam pripravene cislo http://hadex.cz/t115-ukazatel-smeru-vet … -a-wh1090/
pres jazyckove rele je tam kaskada odporu  - planuji pripojit na AD prevodnik

TiborTeam napsal:

Pěkné meteo !!!
Taky jsem před časem vymýšlel jak meteo vyrobit. Naštěstí jsem našel na Aukru levnou meteostanici WS2300, sehnal jsem levně Linksys NSLU2 a bylo to big_smile Přehled mám na mém serveru. Není to nic extra a není to ani dodělané do poslední tečky ale pro můj přehled to stačí big_smile ... občas tam něco vylepším ...
Srážkoměr by asi šel udělat jednoduše. U mojeho metea to je nádobka, uvnitř houpačka, pokud naprší, tak překlopí. Je tam pouze jazýčkové relé a magnet. Pak tím prolít např. 10l vody a spočítat impulzy ....
Rychlost větru by taky šlo ale na to už potřebuješ s něčím zkalibrovat ... a směr větru ... nic mě nenapadá big_smile
Mimochodem, nejsem žádný expert na počasí, ale Vlhkost vzduchu by měla být vždy max. 100%, tady neexistuje 102% nebo 104% ! big_smile

17

Ale to měří jenom směr ??? Nevidím vrtulku na sílu větru ...

amut_net napsal:

Na mer vetru mam pripravene cislo http://hadex.cz/t115-ukazatel-smeru-vet … -a-wh1090/
pres jazyckove rele je tam kaskada odporu  - planuji pripojit na AD prevodnik

18

to bude asi tady.

http://hadex.cz/img/zbozi/t114.jpg

Kdo nic nezkusí, nic nezíská.

19

Moc pěkné.
Je za tím vidět mnoho práce šikovného programátora. Čím více se zajímám o SDS tím více jsem přesvědčen o jeho velkých možnostech, pokud jej použijí šikovní lidé.

20 Naposledy upravil: Simi (2012-10-30 15:18:10)

A co leze z toho čidla rychlosti větru?  http://hadex.cz/t114-anemometr-k-meteos … -a-wh1090/

Zkoušel už ro někdo zpracovat pomocí mikrolight?

21 Naposledy upravil: sidbin (2012-10-30 17:26:17)

Z toho cidla leze jen pocet otocek lopatek pres jazyckovy kontakt.

Z vypoctu obvodu a otacek se vypocita rychlost vetru
A pokud jde o prepocet, zdrojak arduina

http://arduino.cc/forum/index.php/topic,8310.0.html

//oprava linku :-D

nějaké ukázky kódu zde: http://forum.merenienergie.cz//viewtopic.php?id=552

22

U SDS se tyto měření dají dělat snadno, výstup čidla se připojí na jeden z S0 vstupů, které pro každý impuls zvýší interní počítadlo o jedničku. Pak to stačí např. co vteřinu přečíst a vynulovat (nebo odečíst hodnoty navzájem, vždy po vteřině), a výsledek je přímo počet impulsů za vteřinu, což přímo odpovídá počtu otáček za vteřinu (nebo za minutu), což přímo odpovídá rychlosti větru v metrech za vteřinu (když na jeden impuls urazí lopatky např. 10cm, tak na 1m dráhy generují 10 impulzů, takže když za 1 sec dostanu 10 impulsů vím že se čidlo otočilo o 1 metr dráhy, a tomu odpovídá i určitá rychlost větru, podle čidla)...

23

Tak jsem to objednal včetně srážkoměru i směrovky větru. Pak dám vědět.

24

Zdravim,
nedavno jsem poridil Micro Light2.
Ma nekdo hotove reseni mereni teplot i s db, ktere by byl ochotny poskytnout?
Neco jak ma kolega Depett, pripadne upravene nove grafy viz. http://multi.tricker.cz/
S Micro zacinam a topim se v tom sad

Diky

25 Naposledy upravil: Simi (2012-11-07 13:50:37)

Stačí program jen stáhnout, dát na web a spustit instalaci. A do Micro nahrát program. Já ten jeho program taky používám.

main
{

//provedeme DNS překlad
 dns_resolv('www.xxxx-xxxxx.cz');
//pockam az probehne funkce do konce
label cekam_na_dns:
 if (sys[65] == 0) goto cekam_na_dns;

//otestujeme úspěch DNS překladu
 if (sys[65] != 512)
{
pocitadlo++;
if (pocitadlo==1)
{
echo ('Neni rovno 512');
}
echo (pocitadlo);
goto konec;
}

echo ('DNS je',sys[66],'.',sys[67],'.',sys[69],'.',sys[69]);

//cakanie na presny cas po zapnuti
label cekam_na_cas:
if (sys[7] == 1970)
{
 echo ('Cakam na presny cas...');
 wait(1000);
 goto cekam_na_cas;
}

echo(sys[5],'.',sys[6],'.',sys[7],' - ',sys[8],':',sys[9],':',sys[10],'   Presny cas OK. ');

label hlavni_smycka:
//čtení teploty
label cekam_na_teplotu:
t=sys[310];
if (t == 16777216) goto cekam_na_teplotu;
//Převod teploty
tc=t/100;
td=t % 100;

if (sys[64]==0) {
http_get(sys[66],sys[67],sys[68],sys[69],'xxx.xxxx-xxxxx.xx','/xxxxxxxxxxx/app/index.php?date=',sys[7],'-',sys[6],'-',sys[5],'&time=',sys[8],':',sys[9],':',sys[10],'&temp=',tc,'.',td);
label cekam_na_http2:
if (sys[65] == 0) goto cekam_na_http2;
sys[64]=60; // další odeslání za 1 minut
}
goto hlavni_smycka;
label konec:
}