1

Téma: [todo] Cena spotřeby

Co se týče ceny spotřeby je možné nastavit pouze jednu cenu. Např. u FVE je cena každý rok jiná a uživatel novou cenu na příští rok zná zhruba od listopadu. Pokud to lze vzhledem k rozpracovanosti stránek, bylo by dobré aby uživatel měl možnost nastavit platnost ceny na určité období popř. stanovit novou cenu, která bude platit od ..........(s možností vidět historii ceny)

2

Re: [todo] Cena spotřeby

Taky by bylo fajn (je to ale plán až do budoucna - rozšířené vlastnosti portálu), generovat XML soubor, který vyžaduje OZE-CZ jako pravidelný výkaz výroby elektrárny.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

3

Pokud máte na mysli "měsíční výkaz o výrobě z obnovitelných zdrojů" tam bych viděl trochu problém v tom, že kromě stavu elektroměru z FVE (které lze bez problémů použít), jsou uvedeny i stavy "dodáno přebytků" a "spotřeba". Tyto položky je nutno naplnit přesnou hodnotou, která se vyčte z historie elektroměru (před nedávnem na to upozornil E.ON.) Vzhledem k tomu, že u elektroměru E.ON není možno vyčíst stav na desetiny (pro nastavení přesného výchozího stavu v SDS), ale pouze celé kW může se tato hodnota o půlnoci lišit. Pokud bude ale možno tento stav ručně upravit tak je to dobré vylepšení. Pak to můžete rozšířit i o generování faktur. Já používám program VOLTAS - ten stojí okolo 2000 Kč. To už ale asi patří do jiné diskuse.

4

A bude stačit pouze cena pro celý rok jiná? Neplánuje se do budoucna třeba pololetní platnost? Nechce se mi to dělat zbytečně složité.

5

Pokud vím u FVE ano, u prodeje přebytků je také smlouva na rok. A co se týče spotřeby ze sítě tak nevím zda se může měnit vícekrát ročně. Možná pokud by někdo měnil v průběhu roku tarif tak ano.
Pokud bych si dovedl představit takové řešení, tak uživatel uvede novou cenu a datum platnosti od... a potom je jedno kolikrát změnu provede zarok. Já osobně zde cenu nenastavuji a zajímá mne pouze tok energie, ale jiní uživatelé ji požít třeba chtějí. Ještě u spotřeby energie ze sítě je stanovení ceny  trochu problém, protože cena se skládá z více položek. Z nichž některé jsou závislé na odebrané energii a jiné jsou dané jako stálý měsíční plat, i s tímto by se mohlo dát také uvažovat.
Ale takhle by se dalo rozpitvat spoustu věcí.
Já zde nechci působit jako neustálý vylepšovatel za každou cenu, spíše zde uvádím věci, které si myslím, že by se mohly vylepšit.
Jinak co se týče současné funkčnosti zdá se mi, že je eportal velmi pěkný a zatím v datech nevidí žádné problémy.
Je to výrazný rozdíl oproti původnímu starému portalu a mnoho uživatelům uděláte radost a zvýšíte možnosti SDS
Děkuji

6

nesvara napsal:

Já zde nechci působit jako neustálý vylepšovatel za každou cenu, spíše zde uvádím věci, které si myslím, že by se mohly vylepšit.

Ale naopak, jen houšť. Pak budeme v budoucnu hledat nápady a je dobré o věcech vědět dříve, i když se ještě neimplementují... alespoň se dá dělat příprava, dimenzování, volba architektury tak aby pak byla tímto směrem snadno rozšířitelná.
Takže jen pište, my si to přebereme.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

7

Moje řeč. Jak už jsem jednou prohodil... jen do mě smile

8

Taky se přikláním ke sledování vývoje ceny.. Protože, aspoň já v tom mám docela zmatek a ani nevím, ke kterému provozovateli bych měl jít, abych ušetřil..

9

HonzaD napsal:

Taky se přikláním ke sledování vývoje ceny.. Protože, aspoň já v tom mám docela zmatek a ani nevím, ke kterému provozovateli bych měl jít, abych ušetřil..

To ti poradím smile zůstaň kde jsi !!! Přechod k jinému dodavateli, např. elektr. je k ničemu. Ušetříš za rok 100-200, a to jestli první rok, a pouze za distribuci ... a pak někteří mají ve smlouvě drobným písmem, že rozvázání smlouvy je pod pokutou 2500.- smile
Dělám na byťáku, tak vím tongue

SDS micro DIN - firmware 8.7.2014, SDS micro DIN - firmware Beta xx.x.2014
SDS nováček :-) Správce sítě, programátor, kutil .... :-)

10

Aha, protože včera jsem použil nějakou kalkulačku a když bych přešel s elektřinou a plynem z E.ON k ČEZ, tak bych ušetřil za rok až 5.500,-Kč a takhle mi to potvrdili i kolegové v práci, že přešli a ušetřili.. Takže kecají jo?

No zažádám si o extra vyúčtování, abych věděl, kolik vůbec platím a jakou mám spotřebu, abych útraty v novém bytě, dostal do podvědomí...

11 Naposledy upravil: TiborTeam (2012-02-20 10:46:22)

HonzaD napsal:

Aha, protože včera jsem použil nějakou kalkulačku a když bych přešel s elektřinou a plynem z E.ON k ČEZ, tak bych ušetřil za rok až 5.500,-Kč a takhle mi to potvrdili i kolegové v práci, že přešli a ušetřili.. Takže kecají jo?

No zažádám si o extra vyúčtování, abych věděl, kolik vůbec platím a jakou mám spotřebu, abych útraty v novém bytě, dostal do podvědomí...

Přiznám se, nevím jak je to s plynem ... ale když někdo vyrábí i dodává elektriku tak bych u něj zůstal ....
A vůbec pokud se jedná např. byt v paneláku, tam je minimální úspora ... jiné je RD kde např. ohříváš vodu elektrikou ... ale na 5.500.- bych to asi neviděl .... a těm kalkulačkám vůbec nevěřil ... Udělěj si tabulku do excelu naťukej tam vyúčtování a vedle dej cenu od jiného dodavatele a máš v tom jasno ....
Nechtěl jsem jmenovat ale konkrétní případ je ČEZ vs. Centropol .... ale o tom se dočteš dost i na webu smile

12

S aktuálními cenami bychom ale byli odkázáni na jiné weby, kde je veliká pravděpodobnost změn. Zatím nejsou lidi kteří by to hlídali a případně měnili zdroje údajů nebo samotné údaje. Proto je tam zatím možnost nastavit ručně u každého vstupu.

13

Jak řešíte prosím HDO tarif?
Chtěl bych snímat 3x elektroměr pro L1, L2, L3 fáze , ale nějakým způsobem do statistik zahrnout i přepnutí HDO na levný tarif a toto mít n portálu odlišené.
Je to možné na portálu takto odlišit?
Asi by se to dalo nějakým oddělujícím relé které by vybavilo binární vstup ne? Ale k tomu asi SDS micro Light2 nepůjde použít že?

Doporučíte vhodnou variantu zapojení?

14

něco je tady http://www.merenienergie.cz/otazky-a-od … becna-cast

něco tady http://forum.merenienergie.cz//viewtopic.php?id=132

a hlavně tady http://wiki.merenienergie.cz/index.php/S0_mereni

15

Na eportale dosud není informace v grafu vidět. Chceme to řešit v jedné kupě se snímáním stavů opto vstupů (zap/vyp), změn stavu relé (zap/vyp). Nicméně v této chvíli je vidět oba tarify odděleně v tabulce i grafu. Pouze zde není nějaká výseč či obarvení pole znázorňující přepnutí tarifu.

16

j@m napsal:

Na eportale dosud není informace v grafu vidět. Chceme to řešit v jedné kupě se snímáním stavů opto vstupů (zap/vyp), změn stavu relé (zap/vyp). Nicméně v této chvíli je vidět oba tarify odděleně v tabulce i grafu. Pouze zde není nějaká výseč či obarvení pole znázorňující přepnutí tarifu.

Nechci zbytečně kupovat SDS Macro a myslím že pro monitoring 3 fází (každá zvlášť) by postačilo SDS MicroLight2 s tím, že pro detekci nízkého tarifu bych například přes napěťový analogový vstup, přiváděl přes detekční relé 12V.

Dalo by se pak na portále nastavit aby nízký tarif počítal do jiné tabulky než drahý tarif? Právě pomocí detekce 12V na analogovém vstupu?

17

Jestli jsem to dobře pochopil, chcete na 3 opto vstupy micra pověsit 3 samostatné fáze a tarif řídit přes AD vstup. To bohužel nejde, nebo by se to muselo pracně doprogramovat v sds-c. Problém je v tom, že všechna funkcionalita s počítáním výkonu je již zapracovaná ve FW micra/macra i ve spojení s tarifním rozdělením. Tedy kumulace u tarifu 0 a 1 je prováděna do jiné paměťové proměnné. Tyto kumulace jsou poté předávány na portál.

Pokud bude chtít měřit všechny 3 fáze odděleně, budete asi muset koupit macro, které má 8x opto, z nich 4 mohou být nastaveny pro s0 a některé z ostatních pro výběr tarifu.

18

j@m napsal:

Jestli jsem to dobře pochopil, chcete na 3 opto vstupy micra pověsit 3 samostatné fáze a tarif řídit přes AD vstup. To bohužel nejde, nebo by se to muselo pracně doprogramovat v sds-c. Problém je v tom, že všechna funkcionalita s počítáním výkonu je již zapracovaná ve FW micra/macra i ve spojení s tarifním rozdělením. Tedy kumulace u tarifu 0 a 1 je prováděna do jiné paměťové proměnné. Tyto kumulace jsou poté předávány na portál.

Pokud bude chtít měřit všechny 3 fáze odděleně, budete asi muset koupit macro, které má 8x opto, z nich 4 mohou být nastaveny pro s0 a některé z ostatních pro výběr tarifu.

Přesně jak píšete.  OK koupím SDS Macro

19

3f elektroměr: Proč macro ? Co jsem viděl na webu, tak z 3f elektroměru jde jenom jeden impuls (dva dráty) ... a na HDO mám v bytovém rozvodu nějaké relé z kterého taky jde vytáhnout kablík na zjištění stavu ...
A pokud chce každou fázi samostatně, tak micro má 3 vstupy .... když neměří vodu a plyn.
Tohle nestačí ?
Nejsem přes fáze odborník smile ale zkuste mi to ještě vysvětlit ... tady z diskuze jsem to nějak nepochopil sad při pátku ....

20 Naposledy upravil: soucez (2012-03-23 20:26:45)

TiborTeam napsal:

3f elektroměr: Proč macro ? Co jsem viděl na webu, tak z 3f elektroměru jde jenom jeden impuls (dva dráty) ... a na HDO mám v bytovém rozvodu nějaké relé z kterého taky jde vytáhnout kablík na zjištění stavu ...
A pokud chce každou fázi samostatně, tak micro má 3 vstupy .... když neměří vodu a plyn.
Tohle nestačí ?
Nejsem přes fáze odborník smile ale zkuste mi to ještě vysvětlit ... tady z diskuze jsem to nějak nepochopil sad při pátku ....

Potřebuji každou fázi extra měřičem abych viděl co do které fáze teče(rozlišení skupin spotřebičů) Čili 3xL + HDO signál.
Myslel jsem si to také že to Micrem realizovat nepůjde. Ale i tak dobrá cena za Macro SDS.
Dnes na Ampéru 2012 konkurenční výrobek PWGxxx od HW.cz stál 10.000,- a musí mít MOD-BUS měřiče..
Takže Macro je jasná volba