1

Téma: Měření otáček

Mám Micro light.
Přemýšlím, jak by šlo udělat měření otáček a zda to vůbec lze. Mám indukční čidlo, otáčky 0-60 000 ot/ min, počet impulzů na otáčku 8. Frekvence je tedy 8000 Hz.

1. Šlo by to přes optočlen?  Počítat pulzy a přes např. sekundový časovač počítat otáčky. Asi nepřesné.
2. Využít S0. Je v tom vůbec rozdíl?

U jednočipů je přerušovací systém, který mi zaručí, že nepříjdu o žádný impulz a že tedy měřím přesně.
U opto vstupu si nejsem jistý. Bude záviset na délce programu.

Nějaké rady?

2

Re: Měření otáček

8 kHz už je docela vysoká frekvence pro čistě programové zpracování, určite se to musí řešet hardwarovou výpomocí, např. čítačem procesoru atd.

Zařízení SDS mají určitý takový systém použitý pro S0 vstupy, takže by bylo možné S0 vstupy využít i pro čidlo otáček, ale bude zde zásadní omezení na hodnotu maximální frekvence - je totiž potřeba si uvědomit, že S0 vstupy mají navíc zařazený filtr falešných impulsů, tj. impulsy kratší než asi 5 msec jsou ignorovány (je to důležité pro S0 přípojoky, které mají delší přívodní kabel a může se tam dostat rušení atd.).

Pro tento účel bude vhodnější použít nějaký externí převodník frekvence/napětí, a pak výstup převodníku připojit na jeden z analogových vstupů zařízení SDS a z toho určovat otáčky. Takový převodník je poměrně jednoduchý, na internetu lze nalézt řadu návodů na jeho realizaci (pokud si to chcete seskládat sám, a ne kupovat něco hotového).

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !