1

Téma: Komunikace přes RS485

Zdravím,

Zkouším vyrobit modul pro ovládání výstupů přes RS485 (něco jako QUIDO od Papoucha), modul mě pracuje výborně přes rozhrání RS232 ovládaného z notebooku. Vytvořil jsem si jednoduchý textový protokol pro ovládání.

Po připojení na měnič úrovně DS75176B na RS485 k mému modulu a připojení k SDS MICRO E přes RS485 a vyslání textu z SDS MICRO E mě můj program nebere přijatou zprávu. Zpráva ale příjde, jsem paralerně připojen na USART mikroprocesoru PIC přes převodník úrovně RS232 na notebooku.
Zpráva příjde.

Měl bych dotaz, jak pracuje funkce serial_text_out?
Když vyšlu z SDS serial_text_out('prikaz'), vyšle se v klasické textové podobě nebo se to překládá na HEXA nebo jak to vlastně reprezentuje vyslané znaky?

Jak jsou reprezentovány příchozí znaky v registru sys[49]?

Děkuji za odpověď

2

Re: Komunikace přes RS485

Chtěl bych vyzkoušet také tento způsob komunikace. Uvažoval jsem o tom Papouchovi, ale tohle s PICem by mne zajímalo. Můžu poprosit o podklady k HW/SW s relátky ?

3

Mám to teprve ve fázi vývoje, na nepájivém poli, ale zatím nemůžu rozjet komunikaci mezi SDS Micro a PICem

4 Naposledy upravil: videoservis (2012-09-22 21:19:15)

Mě by stačila kostra. Jestli z PICu je nějaký multiplex, nebo co port to relé, a asm k PICu.
Teď finišuju na baráku a čas na bádání bude o dlouhých, zimních večerech.
Tu komunikaci 232/485 tady na foru už určitě někdo řešil...
http://forum.merenienergie.cz//viewtopic.php?id=273

5

No zatím spínám ledky, potom to nebudu mít postavené na relátkách ale na FETech, budu spínat jen odporovou zátěž (termoelektrické pohony), budu jich mít jen několik takže co výstup PICa to jedna hlavice, chtěl bych pak ještě implementovat zpětnou vazbu, využiju AD převodník a měl bych informaci i o tom kolik hlavice skutečně bere. Ale nejdřív to musím rozběhnout.

Pokud bych potřeboval více hlavic, řešil bych to více moduly, každý jinou adresu, ale samozřejmě by to nebyl problé, vyřešit posuvným registrem, ale místo velké hydry raději udělám několik menších modulů.

Dělám to jako DP, toto je jen část mého projektu. Potom bych to rád uvolnil.

Prostě nachápu kde je chyba zdánlivě se tváří, že všechno funguje, text v terminálu na paralerním příposlechu v NB přečtu, budu se na to muset podívat osciloskopem, ale těď  ho nemám po ruce.

6 Naposledy upravil: hidden (2012-09-23 11:10:31)

Tak už jsem zatím jednosměrnou komunikaci směrem k PICu rozchodil, bylo to způsobeno tím, že jsem po každém znaku vracel echo, došlo ke zpoždění a ztrátě části zprávy, a ještě prohozením vodičů, přičemž TX a RX na NTB jsem měl v pořádku.