1

Téma: Počet impulsů

Tak jsem pořídil do firmy SDS Makro, mikro nestačí počtem vstupů na 4Q Elektroměr. Ale problém je díky převodním transformátorům v převodovém poměru... Na štítku elektroměru je uvedeno 250Imp/3kWh ....  Jak to nastavit v SDS? To samé portál.... U 4Q elektroměrů tohle asi není tak nenormální.... Neuvažujete o nějaké úpravě SDS?

2 Naposledy upravil: vkalina (2013-04-05 19:56:01)

Re: Počet impulsů

No to je spis problem toho elektromeru, je to 83,333333333333333333333333333333333333333333333333333333333x impulzu za 1kwh, Jednak je to hodně hrubý odečet a druhak to není dělitelné. Moderní el. maj už 10000imp na 1kWh. Todle se nedá nijak počítat. Aby to bylo přesný, musel by jste to počítat po 25 a nejmenčí jednotka by byla 300wh. A nebo se spokojit s nepřesným  odečtem 83imp/1kWh

3

No to jsem si taky vypočítal, kolika to musím dělit... Nicméně problém elektroměru to není. Spíš ČEZu, a netuším jak jim vysvětlit že po roce co ho namontovali mi nevyhovuje protože mám zařízení který to neumí vyhodnotit. Předchozí zařízení to vyhodnocovalo OK....  Navíc Actaris SL7000 snad taky jde považovat za moderní čtyřkvadrantní elektroměr ne? A že to je hrubej odečet no to podle toho jak to vezmete... u spotřeby v řádu stovek kW odečet na desetinu stačí....

4

No nezbyde Vam  nic jineho nez to odecitat jedna k jedny a prepocitat si to ve vlastnim Webu, nebo si na napsat program v SDS-C

5 Naposledy upravil: TiborTeam (2013-04-06 09:21:14)

Vidím to na dvě možnosti ... buď bych to nechal aby to počítalo 3, 6, 9, xx kW anebo bych kontroloval počet impulzů na dělitelnost třema a z toho vypočetl kW .... jinak mě momentálně nic nenapadá.

SDS micro DIN - firmware 8.7.2014, SDS micro DIN - firmware Beta xx.x.2014
SDS nováček :-) Správce sítě, programátor, kutil .... :-)

6

No budu to muset nějak přepočítávat.. nicméně bylo by dobrý brát to jako námět na vylepšení FW v SDS protože evidentně ČEZ takový elektroměry montuje... A tak bude potřeba to umět vyhodnocovat...  Tenhle tam je rok, a oproti předchozímu  je fakt nastavenej na hlavu..... :-)

7 Naposledy upravil: nesvara (2013-04-06 09:55:43)

Docela se mi nezdá ten divdej přepočet. Pokud se dívám na obrázky uvedého elektroměru, tento přepočet jsem neviděl. K různým přepočtům nedělitelný celým číslem beze zbytku může dojít, ale to je v případě nepřímého měření. Můžete zkontrolovat Vámi uváděnou hodnotu 250imp./3kWh není to 250imp./1kWh?

8 Naposledy upravil: Clouseau (2013-04-06 11:38:20)

Taky se mi nezdá, respektive nehodí se mi to.... :-) nicméně jsem počítal i počet bliknutí ledky na optointerface než se počítadlo kWh posune o 1 a bylo to 83...  A na elektroměru je štítek viz přiloženej obrázek..
A že se jedná o nepřímé měření píšu hned v prvním příspěvku.....
PunBB Elektromer

9

Nepřečetl jsem pozorně všechny příspěvky - omlouvám se

10

No jeste by to mohlo byt trochu jinak. Ja mam treba na elektromeru vedle ledky napsano 1000 imp/1kWh a uplne nahore, kde by si toho normalni clovek ani nevsiml, G:2Wh na impulz. Nez jsem na to prisel, tak jsem se taky chvili honil s hodinama a meril osciloskopem co to vubec odecita. Az pak mi doslo, ze elektromer sice 1000 x blikne, ale z S0 mi leze 500 imp na 1 kWh

11

Jak bliká ledka na elektroměru, to neřeším. A že bliká jinak než S0 to je pravda. Ale jelikož vedle elektroměru je oficiálně namontovaný optointerface s ledkama tak vidím jak spíná jeho S0 a impulsy jsem počítal jak jsem už výše psal na něm....

12

Zatím to všichni řešili tak, že měli vizualizaci (přepočet) u sebe na serveru.
Typicky, když už se jedná o objekt s nepřímým měřením, tak jde o velké odběry, a tam vesměs všude byl požadavek na záznam historie spotřeby na serveru.

Budocí BETA firmware verze, pro SDS, bude mít v konfiguraci S0 vstupů doplněnou možnost zadat převodový poměr měřícího transformátoru. To vyřeší zadávání konfigurace i pro "místní" odečet.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

13

Jojo ok, nepovažuju to za problém, poté co jsem si doma nainstaloval dvě sds mikro tak jsem i ve firmě pro kterou dělám mimo jiné i energie vyhodil starej bastl kterej měl jen RS-485 rozhraní a nulovou podporu od výrobce a dal tam SDS macro s tím že pro takové využití ve firmě by mělo být makro vhodnější. Na co vše se do budoucna použije je v podstatě jen na mne... Beru to spíš jen jako podmět pro výrobce, pro nasazení v malé/střední firmě by tomu pomohlo doladit takové převodové poměry...

14

Takže.

Pro daný příklad:
Celkový přepočet 250imp./3kWh, ve kterém je započítán vliv MTD 300/5A.
To znamená, že bez MTD (při měření napřímo) by elektroměr (bez jakékoliv změny konfigurace !) udával 5000imp./1kWh.
Jak to ? MTD snižuje proud 300/5 = 60 (šedesátkrát).
To znamená, že elektroměr je vnitřně nastaven tak, aby to co naměří na svých svorkách kompenzoval pro správné zobrazení (protože na svých svorkách má to MTD, které snižuje měřený proud 60x).
Takže (250/3)x60 = 5000 imp. na 1kWh. Všimněte si změny ze 3 na 1. Je to správně.
To znamená, že pokud by se připojil proud XXX Amper přes MTD, tak na 1kWh energie by vyvolala 83.3 impulsů.
Pokud by se ten samý proud připojil přímo na svorky (bez MTD) (tj. místo sekundárního vinutí MTD), tak by 1kWh vyvolala 5000 impulsů. Obojí platí při stejném trvalém napětí na napěťovém vstupu, samozřejmě.

Tyto dvě hodnoty (5000 a 60) je potřeba umět získat (spočítat, odečíst ze štítku, ...) a zapsat do SDS - do nového BETA FW, které bude mít dvě konfigurační kolonky: jednu původní pro X imp./1kWh (=5000) a druhou, novou, pro poměr MTD (=60).

Nebo se lze na ty údaje dívat jinak, protože 5000/60 = 83.3periodických ... Takže to v podstatě funguje jako "zlomkový" zápis celkové konstanty. Využitelný i pro jiné měřiče.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

15

OK, díky za info
zítra to tam natlačím a uvidíme...

16

Tak zatím jen první postřehy:

Předchozí beta verze měla 8x S0 tahle jen 4x S0
Budu si muset vzít k elektroměru kalkulačku abych nastavil do SDS aktuální stav elektroměru. V nastavení je počet impulsů...
Třetí S0 v pořadí se chová jinak než první dva, zatím nevím proč, ale když jsem zadal počet impulsů tak se to neprojevilo na stavu kWh.

17

Nejde nastavit nulová cena, jen 0.01  a nejde mi nastavit aktuální stav počítadla... Udělá se mi sám odečet a počítadlo ukazuje od nuly...

18

To Clouseau: díky za postřehy, nechám to obratem opravit/napravit a vydat novou BETA verzi.

Nastavení ceny na nulu - vždyť by nikdy neměla být nulová ? Nebo možná by pro nepoužívaný T1 tarif mohla... můžu poprosit o více detailů, tj. jak to konkrétně používáte ?

19

No já tam mám nulovou cenu, aby se na S0.htm zobrazovaly také nuly... Prostě tam nechci mít žádný cenový údaj. Předchozí verze s tím problém neměla a sds micro taky ne..

třetí a čtvrtý S0 vstup se opravdu chová jinak, když zapíšu aktuální přepočítaný stav impulsů do jejich nastavení tak stejně na s0.htm je nulový stav elektroměru.....

20

Firmware je upraven a vyzkoušený.

http://sds.an-d.cz/firmware/beta/SDS_MA … 413_CZ.bin

Dejte vědět.

21

Vypadá to v pořádku. Po víkendu se stav počítadel shoduje s elektroměrem. Dá trochu fušku nastavit to v SDS za provozu, ale jelikož elektroměr ukazuje jen celé kWh tak se dá.... Nezkoušel jsem jestli se dobře počítá akuální výkon.  Je tam nějaká bota v nastavování aktuálních počítadel, pořád mi to dělalo odečty, musel jsem nejdřív dát nulové a pak teprv aktuální stav a pak to bylo ok...  Myslel jsem že pro připojení 4Q elektroměru budou 4 vstupy málo, ale nakonec by stačily - tím pádem by stačilo i SDS micro... Elektroměr dává na výstupu 1xčinný výkon 2x jalový a 1x začátek doby odpočtu čtvrthodinového maxima... Jelikož není k dispozici signál nízký-vysoký tarif (elektroměr o něm vůbec netuší). Bylo by dobré tohle přenést i do FW SDS Micro..

22

Je v pořádku když mám u S0 vstupu nezaškrtnuto používat tarifní rozdělení a přesto mi impulsy načítá do obou počítadel podle toho jaký je stav tarifu?

23

Doděláte možnost převodního trafa i do SDS Micro? Aktuálně zapojované 4Q elektroměry mají funkční jen 3 výstupy, Odběr, jalový odběr a jalová dodávka. Takže Micro plně dostačující.....

24

Clouseau napsal:

Je v pořádku když mám u S0 vstupu nezaškrtnuto používat tarifní rozdělení a přesto mi impulsy načítá do obou počítadel podle toho jaký je stav tarifu?

Musím to prověřit. V pořádku to není. Prosím sledujte vydávání beta firmware, protože pokud tam je skutečně taková chyba, tak to bude opraveno do beta firmware.

Clouseau napsal:

Doděláte možnost převodního trafa i do SDS Micro? Aktuálně zapojované 4Q elektroměry mají funkční jen 3 výstupy, Odběr, jalový odběr a jalová dodávka. Takže Micro plně dostačující.....

Ano, je (bude) to ve všech SDS.