1 Naposledy upravil: laky (2013-04-09 20:37:00)

Téma: LOGICS 0 / HDO / fototranzistor

Zkoušel jste někdo nebo máte k doporučen zařízení, které by na základě svítící diody na elektroměru spínalo LOGICS0 a tím tarif. Mám na elektroměru dvě diody VT/NT a chtěl bych na jednu znich dát nájaký foto spínač nebo něco a spínat si tak LOGICS0 na rozdělení tarifu.

http://wiki.merenienergie.cz/index.php/LOGICS0

sem programátor a elektrotechniku sem viděl na střední z rychlíku tak proto bych bral nějaké konkrétní řešení. mezi SDS a  elektroměrem je UTP 30m.

doufal bych v něco jednoduchého jako
http://www.gme.cz/fototranzistory/
ale nevím co zvolit natož zda je třeba nějaké další upravení (ODPOR,KONDIK)

dík

2 Naposledy upravil: sidbin (2013-04-09 22:05:40)

Re: LOGICS 0 / HDO / fototranzistor

Asi bych doporučil i optické oddělení u SDS (např.  CNY17)

Nejjednoduší řešení bude něco takového:
Jeden rezistor do báze, LEDku by nahradilo CNY17 a upravit pro ni hodnotu rezistoru.
http://www.oocities.org/gactnet/electro … irdc01.gif

L-NP-3C1 je plochý, lépe se přichytne páskou :-)

nějaké ukázky kódu zde: http://forum.merenienergie.cz//viewtopic.php?id=552

3

Spíš je otázka, proč tento vstup měří impulsy, i když není zapojen. Během 5 dnů a necelých 5 hodin mám již 62 impulsů. Mám tam metrový kabel, spojku s teplotním čidlem a druhé čidlo na dvoumetrovém kabelu. Nic víc.
Asi to není nic, co by extrémně snižoval přesnost měření přes LOGICS0, ale i tak je to podivné.

4

ludvik napsal:

Spíš je otázka, proč tento vstup měří impulsy, i když není zapojen. Během 5 dnů a necelých 5 hodin mám již 62 impulsů. Mám tam metrový kabel, spojku s teplotním čidlem a druhé čidlo na dvoumetrovém kabelu. Nic víc.
Asi to není nic, co by extrémně snižoval přesnost měření přes LOGICS0, ale i tak je to podivné.

Je to naprosto normální, drát slouží jako anténa a chytá to rušení ze vzduchu. Pin vede přímo do procesoru a ten je vyrobený mos technologií a tak má velmi vysoký vstupní odpor. Pokud vám to vadí, tak nacvakněte konektor znovu bez logics0 pinu, nebo tento pin v té spojce spojte s gnd.

5

pokud to samovolně načítá pulzy tak to nemohu použít jako tarifní rozdělení.... je pravda, že několik málo impulzů tam je (nevěnoval sem tomu pozornost), ale mám pocit, že se impulzy v SDS inkrementují  pokaždé když zařízení vypnu a zapnu.

6

Ale můžete. V okamžiku kdy ten vstup připojíte na výstup snímače tak se zatíží a dělat to nebude...

7

řešení od matela je zde

http://www.mikrovlny.cz/cz/produkt/56

8

broadcaster napsal:

řešení od matela je zde

http://www.mikrovlny.cz/cz/produkt/56

tomu se chci vyhnout, proč další spínací relé, když by se to nechalo vyřešit elegantně přes tu diodu, jen bych rád nějaké hotové zařízení, které by na výstupu fungovalo jako spínač.

9

zdravím,
mám SDS MICRO E
zapojil sem na LOGICS0 a GND na 1Wire sběrnici relé, které spíná HDO, ale pokud to takto mám tak načítání LOGICS0 pulzů nefunguje a veškerá teplotní čidla, která na sběrnici jsou tak zmizí a na hlavní straně přehledu se v řádku s teplotou od čidel nic nezobrazuje.
GND pro LOGICS0 je zapojen přímo k prvnímu cidlu, které je 30cm od SDS. samotná 1Wire sběrnice je cca 40m dlouhá UTP s kondíky u vzdálených čidel (funkční jen max. 1x za hodinu u jednoho čidla vypadne CRC error). drát k relé, které spíná HDO je UTP kabel a pár je společně kroucený cca 10m.
Je možné, že SDS nedokáže na GND 1Wire dodat dostatek mA? nějaké tipy? kam jinam na SDS zapojit GND proti LOGICS0 (v manuálu je že to nemá být AC svorka napájení)?

10

Tak rozhodně by bylo lepší a bezpečnější ten LOGICS0 vstup ošetřit (galvanicky úplně oddělit), abyste si "něco" nevhodného neposlali do procesoru a tím jej zbytečně nezničili. Připojovat totiž LOGISC0 přímo na nějaký 30 metrů dlouhý kabel, který povede kdo ví kudy a kdo ví co se na něj tak může z okolí naindukovat (stačí víc než 3,3V a může být po procesoru) a to nemusí být na druhém konci kabel ani k ničemu jinému připojený, je to dost hazard pro procesor v SDS.
Stačí tam konec konců připojit obyčejný optok, stejný jako jsou na S0 vstupech (třeba právě PC817), včetně rezistorů (na obou stranách). Optok pak připojit mezi LOGICS0 a svorku GND (bývá to cca třetí ARK svorka zleva ve vrchní řadě, tj. přímo vedle napájecích svorek, nebo pokud je osazena, tak sedmá zleva ve spodní řadě ARK svorek). Je to záležitost do deseti korun (optok+rezistory) a také nijak složité. Pokud máte z elektroměru / HDO výstup pro spínání stykače již vyvedený, připojte na něj relé (VS116K cca 250Kč) a pak jeho výstupními kontakty spínejte již nízké napětí do toho optoku. Takhle by to bylo asi úplně nejideálnější a i spolehlivé. Pokud ovšem nemůžete (nebo nechcete) manipulovat se síťovým napětím a připojovat ono relé do rozvodů, tak asi nezbude opravdu na vstup optoku připojit nějaký fotoprvek (fototranzistor apod. který by se umístil před elektroměr / HDO se signalizační LED) a jím spínat nízké napětí na vstup do toho optoku. Pak by se opravdu mohla použít část ze zapojení které zde již někdo uvedl a pouze tu LED nahradit vstupem do optoku, kde je konec konců také LED. Výpočet rezistorů k optoku apod. je poměrně snadný, nejsou potřeba nijak přesné hodnoty.

V jednom z takových řešení, jsem naletoval optok i s rezistory na obou stranách na vodiče a celé to dal do teplem smršťovacích bužírek a jedné navrch (která to i krásně zafixovala), propojil s SDS a výstupem z relé VS116K a cívku relé připojil paralelně s ovládací cívkou stykače, která je ovládána z HDO. SDS jsem v tomto případě umístil přímo ke zdroji měření přímo do rozvaděče s ovládáním natápění bojleru a kotle. U SDS je připojen LAN modul který komunikuje po rozvodech 230V a tak mezi již stávajícími rozvaděči (vzdálené přes 150 metrů) nebylo potřeba vytvářet další dodatečnou kabeláž LAN (ne vždy a všude se dá kabeláž přizpůsobovat a musí se využít co je) a v místě Internetové přípojky umístil druhý LAN modul komunikující po rozvodech 230V. To že při případném výpadku napájení v síťovém rozvodu nemůže SDS komunikovat po LAN nemusí vadit, pokud to dobře programově ošetříte a "chybně" nepočítáte s neustálým stavem on-line.

Na kabel s 1-Wire čidly nic jiného než určená teplotní čidla nepřipojujte (je to lepší, tedy až na ty občas potřebné pomocné kondenzátory). Je potřeba tam zachovat rovnováhu napájení a nezarušenost sběrnice, jinak se můžete dočkat i pouze náhodných výpadků v měření apod. Opravdu je asi lepší LOGICS0 do kabelu s 1-Wire vůbec nepřipojovat (netvrdím že to sice nejde, ale je potřeba k tomu přizpůsobit / domyslet ostatní), např. v RJ konektoru jej nejlépe vynechat, případně si jej pouze z konektoru bokem mimo 1-Wire kabel vyvést např. pro připojení ke zmiňovanému optoku.

11

díky za rozsáhlou odpověď, ovšem at dělám co dělám i prostým propojením pinů přímo na desce GND a LOGICS0 se na web rozhraní nic u LOGICS0 nenačítá. mám podezření, že u mé desky není LOGICS0 zapojen. můžete prosím někdo jasně potvrdit zda "SDS Micro Light2-ARK/PIN" má LOGICS0 zapojen? v manuálu jsem sice četl, že je to jen u "SDS MICRO Light E ", ale zase na stránkách mají uvedeno, že "SDS Micro Light2-ARK/PIN - tento model nahrazuje SDS MICRO light E ARK" tedy bych předpokládal, že i Light2 má LOGICS0 funkční když nahrazuje Light E.

12

Bohužel, ale LOGICS0 u "Light" verzí bez "E" není, tj. u těch malých desek.

Je ale pravdou, že v e-shopu mají poznámku u SDS Micro Light2-ARK/PIN o nahrazování jiným výrobkem trochu nejednoznačnou a taky jsem chvíli tápal co tím je asi myšleno a který výrobek nahrazuje který. Výrobně novější jsou ale ty verze s "E", tj. vetší deska.

13

SDS Micro Light2 (bez E) nemá LOGIC S0 zapojen. Stejně tak SDS MACRO.
Lze to vysledovat i z DPS, kde k pinu v RJ konektoru nevede žádná vodivá cesta.
Jedná se totiž o výrobky, navržené v době, kdy nebyl požadavek na LOGIC S0.

Až to bylo přidáno na první (rozměrnější) SDS - to jsou ty "E" (enhanced - rozšířené) - tj. všechny co byly přidány do výroby od konce roku 2011 (micro E, TTCPRO, IO6, UPS-onedps ...).

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

14

je normální chování LOGICS0, že při zapojení načítá impulzy příliš? je uděláno tak, že relé spíná dle HDO kontakt LOGICS0 (15m UTP), ale máme doma spínání 2x denně, ale na LOGICS0 je běžně za den v jeho administraci zobrazeno 2000nových impulzů. Samotné rozdělení T0 a T1 ve výstupu SDS do XML je OK a v danný čas SDS přepnutí HDO registruje a čítají se impulzy správně bud pod T0 nebo T1. Prostě mě zajímá proč je na LOGICS0 denně načítáno tolik impulzů. Pokud je relé od LOGICS0 odpojeno tak se nic nečítá jak tu někdo psal, že se mu to děje samovolně.

15

Záleží na zapojení. Pokud je vodič od LOGIC S0 "ve vzduchu", tj. jeho konec končí na kontaktu relé, které je rozpojeno, pak se do tohoto vodiče indukují rušivé impulsy. To je jeden problém. Tento vstup není určen pro dlouhá vedení, naopak, zvládne jen velmi krátký úsek (vzdálenost), navíc má velmi nízké pracovní napětí (3V3). Pro velké vzdálenosti jsou určeny opticky oddělené S0 vstupy.

Druhý problém je v tom, že relé při spínání a odpínání ve skutečnosti mnohokrát zakmitá, protože kontaktní pero je pružné - rozeberte si relé a uvidíte. I když je pero rychle přitaženo elektromagnetem, přesto provede několik krátkých zákmitů (které by byly dobře vidět na osciloskopu, a nebo právě na počítadle impulsů LOGIC S0).

Obojí se dá určitým způsobem ošetřit. Předpokládám zapojené relé, které svými kontakty spíná LOGIC S0 na GND ("nula" od zařízení SDS). Zapojte mezi GND a LOGIC S0, u kontaktů relé, kondenzátor 100nF. Samozřejmě s tímto bude potřeba experimentovat (hledat správnou kapacitu, aby potlačila zákmity, ale nerušila správnou činnost).
Pokud se skutečně do dlouhého vodiče indukují rušivé impulsy, pokud je relé rozepnuté, pak je možné použít dodatečné optické oddělení, umístěné co nejblíže SDS, viz http://www.merenienergie.cz/userFiles/zap_opto1.jpg

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

16

adamn napsal:

SDS Micro Light2 (bez E) nemá LOGIC S0 zapojen. Stejně tak SDS MACRO.
Lze to vysledovat i z DPS, kde k pinu v RJ konektoru nevede žádná vodivá cesta.
Jedná se totiž o výrobky, navržené v době, kdy nebyl požadavek na LOGIC S0.

Až to bylo přidáno na první (rozměrnější) SDS - to jsou ty "E" (enhanced - rozšířené) - tj. všechny co byly přidány do výroby od konce roku 2011 (micro E, TTCPRO, IO6, UPS-onedps ...).

Také mam SDS Micro Light2, bohužel jsem nepochopil co nahrazuje čím a mam tuto verzi a chybí mě Logic S0 pro tarifní rozdělení, všechny 3 opto vstupy mam obsazeny. Je možné i na této desce dopojit Logic S0 tak aby fungoval?

17

SDS Micro Light2 (bez E) nemá LOGIC S0 zapojen:
http://www.onlinetechnology.cz/SDS-MICRO-Light

Výrobky které mají na konci ono "E" pak už LOGIC S0 zapojený mají:
http://www.onlinetechnology.cz/SDS-MICRO-Light-E

Řešením je koupit si HW s koncovkou "E", např. http://www.onlinetechnology.cz/SDS-MICRO-Light-E/200-SDS-MICRO-Light-E-R2 .