Téma: Interní rezistory
Dobrý den,
potřeboval bych vědět, zda jsou na opto vstupech osazeny rezistory jak je napsáno na CD, nebo nejsou jak je upozorňováno na WiKi. hw SoC-ARM REV4 100Mbit DF9 - SDS MICRO Light E - R2.
SDS PLC/PAC: Měření Energie & OnlineTechnology.cz
Network Monitoring System - SDS - Síťový Dohledový Systém
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
SDS PLC/PAC: Měření Energie & OnlineTechnology.cz » SDS-MICRO (LM) - light(2) E » Interní rezistory
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Dobrý den,
potřeboval bych vědět, zda jsou na opto vstupech osazeny rezistory jak je napsáno na CD, nebo nejsou jak je upozorňováno na WiKi. hw SoC-ARM REV4 100Mbit DF9 - SDS MICRO Light E - R2.
Jsou. Ptal jsem se na to. A mám připojená čidla zaplavení, tedy trvale sepnuto 12V a zatím nic neshořelo :-) Ale dohromady zatím tak týden, snad to vydrží věčně.
Ale pozor (napoprvé jsem si nevšiml): mám MICRO DIN E. Takže moje odpověď je vlastně k ničemu ...
Děkuji za snahu, jedná se o SDS MICRO Light E - R2. Zatím mám zapojený plynoměr přes 1k2 a funguje. Výrobek to je perfektní, ale informace o zapojení jsou hodně zmatené. Na DVD co přišlo s MICRO je popis, že jsou odpory na desce. Jinak je všude upozornění, že je třeba rezistory doplnit. Dnes přišel další kousek a nerad bych něco odpálil.
Jsou tam. Nakonec máte desku a ne DIN modul, takže tam jsou vidět na vrchní straně mezi optočlenem a ARK svorkami... Provedení SMD..
Jsou tam. Nakonec máte desku a ne DIN modul, takže tam jsou vidět na vrchní straně mezi optočlenem a ARK svorkami... Provedení SMD..
Děkuji za odpověď. Budu tedy brát za bernou minci návod dodaný s výrobkem. O portálu vím asi měsíc a je pro nováčka těžké zjistit, které návody a informace jsou platne k jeho verzi. To se právě nejvíc týká opto vstupů. Mám od plynoměru 30m kabelu a odpor 1k2, napájení 12V a funguje to zatím dobře.
cili chapu spravne, ze tenhle obrazek http://wiki.merenienergie.cz/images/Sds_zapojeni_tarif_S0.gif sice plati, ale rezistor R jde vynechat ? (SDS MICRO Light E - R2, napajim ho 24V).
Podle fotky zařízení SDS MICRO Light E - R2 lze vidět, že sériové rezistory pro všechny tŕi optovstupy jsou na desce instalovány. Podívejte se však pro jistotu na své zařízení, jaké hodnoty tam konkrétně máte.
Pro výpočet potřebných hodnot naleznete návod zde:
http://wiki.merenienergie.cz/index.php/Optovstupy
Externí rezistor R (podle obrázku na který odkazujete) bude zřejmě potřeba použít pro napájení 24V - opět viz výpočet na WiKi.
diky - moje deska vypada stejne jako SDS MICRO Light E - R2; chtel jsem vcera vyfotit prislusnou cast, ale vyfotil jsem rezistory u napetovych analogovych vstupu - viz tady (coz je asi neco uplne jineho). Nicmene predpokladam, ze seriove rezistory pro optovstupy jsou ty v horni casti obrazku oznacene R11 a R12, je na jich 162, tj 1600ohmu.
Pri 24V napajeni se potrebuji (24V-1.2V) / 0.01A = 2280ohmu; je tam jenom 1600ohmu, tj potrebuji pridat 680ohmu (nebo snizit napeti)
Pocitam spravne?
Pokud bude napájení 24V a bude použit pouze interní 1600ohm rezistor, pak bude proud přes LED If = 15mA, což je velmi vhodná hodnota.
Takže bych to nechal tak jak to je, a externí rezistor nedoplňoval - pokud dokážete zaručit, že tam nebude více než 24V (např. 30V atd., ať se nepřekročí proud If).
diky, ocividne bych se mel naucit cist poradne
, protoze potom bych si vsiml "Doporučený proud (If) před LED v optočlenu: 10mA (vhodný rozsah 5mA až 20mA, doporučeno 10mA až 15mA)", tj 24V bych potom neresil; abych prekrocil 20mA, tak by napeti muselo byt pres 33V, coz by melo byt v pohode.
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
SDS PLC/PAC: Měření Energie & OnlineTechnology.cz » SDS-MICRO (LM) - light(2) E » Interní rezistory