1

Téma: Napětí na S0

Zdravím všechny,
rád bych se zeptal na jednu věc. Mám elektroměr Neris DVH5161-M a chtěl jsem z něj snímat impulsy S0. Ačkoliv to běžně nedělám, podíval jsem se do návodu viz. http://eshop.krizik.cz/fotky5193/fotov/ … _navod.pdf a zarazil jsem se, protože tam v technických parametrech píší:
S0 výstup : Otevřený kolektor / U max. : 15Vac - 15mA eff.

Znamená to tedy, že nemůžu použít zdroj 24V DC, kterým napajím SDS? Nebo tam snad musím dělat odporový dělič? Jsem měl za to, že 24V je standartní napájení pro S0.

2

Re: Napětí na S0

To jsou maximální hodnoty, navíc pro AC (střídavý) proud.
Maximum DC pak bude výše, něco přes dvacet Voltů.

Správné zapojení:
První drát:
(+24V zdroj)-----(rezistor)------(optočlen v SDS: Anoda)
Druhý drát:
(optočlen v SDS: Katoda)------(svorka S0+ elektroměru)
Třetí drát:
(svorka S0- elektroměru)-------(GND/0V zdroj)

Druhý a třetí drát vést někde od SDS do elektroměru, a ideálně použít kroucený pár vodičů.
Zdroj mít blízko SDS.
Pozn. pokud je použit dodačný oddělovací optočlen od dodavatele, pak jeho zapojení vývodů odpovídá zapojení vývodů S0 elektroměru, takže se nic nemění.

Je potřeba zvolit správný rezistor, něco kolem 2000 ohmů, například...

Více viz http://wiki.merenienergie.cz/index.php/Optovstupy

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

3

Re: Napětí na S0

v predchozi odpovedi je asi o odpoved na to, co se chci zeptat, nicmene pro jistotu:
chci se taky pripojit na elektromer od PRE distribuce, potvrdili, ze to jde, jen vyzaduji optoclen (reknou mi jaky), mam nekomu zavolat a domluvit detaily ... a potrebuji se na to teoreticky pripravit smile

Pocitam, ze optoclen v SDS jim stacit nebude a ze si ten svuj schvaleny budou chtit zaplombovat. Je tohle zapojeni ok?
PunBB bbcode test

- Jak spocitam odpor 'vhodneho' rezistoru, presneji receno co k tomu potrebuji znat? (puvodne jsem si teda myslel, ze optoclen od PRE u elektromeru rovnou zapojim k SDS optoclenu bez nejakeho napajeni - podle predchoziho prispevku to asi nejde ...?
- k pripojeni S0 staci signalni kabely (tj zadny vykon) - staci mi telefonni nebo UTP kabel ... ?


dekuji moc (prece jenom jsem spise programator nez znalec hw)

4

Re: Napětí na S0

Dobrý večer, o jaké SDS zařízení se jedná ? Některé zařízení mají v sobě srážecí rezistor integrovaný  - vstup je označen S0 + a - tady připojíte pouze dva dráty které Vám montážník elektro závodů dá do ruky, pokud zařízení nemá SO vstupy ale tzv OPTO vstupy, tak budete řešit onen rezistor v sérii s tím vším a jednu klemu tak jak to máte nakreslení..níc víc nic míň.. - ten drát si samozřejmě taky dodáte - klasický UTP kabel sice stačí - jedná se i jednotky či desítky mA, problém posléze nastane při revizi - veškeré kabely v rozvadeči - pokud je rozvaděč společný musí být izolovány na maximální velikost napětí, která se v daném rozvaděči nachází! Pozor na to...nevím o tom, že by kdy existovalo UTP s takovým izolačním napětím..tím pádem jediné správné řešení je kabel CYKY, nebo v podstatě i šňůra se dvěma vodiči - klidně něco jako je vedeno ke stolní lampičce, testovaná na síťové napětí se zalisovanýma dutinkama

Zde máte příklad zapojení pro MICRO E http://wiki.merenienergie.cz/index.php/SDSMICRO_E_DIN

5 Naposledy upravil: vkalina (2013-12-23 11:25:30)

Re: Napětí na S0

No dělaj se se i UTP kabely ze zesílenou izolací a protipožární vrstvou. S těmi by neměl být žádný problém. Zkusím změřit izolační odpor běžného UTP kabelu CAT5e při 1000V a dám vědět, myslím, že to bude ale v pohodě. Z pohledu revize bych k tomu neměl asi výhrady, jako problém bych spíš viděl vhodné zakončení kabelu. V rozvaděči nesmí být koncovky letované a najít vhodnou a odolnou dutinku na UTPko bude hodně veliký problém. Jako nejvhodnější řečení se mi jeví použití CRONE pásku v kombinaci s blestkojistkou a zněj pak vytáhnout k S0 0,7 licnu opatřenou dutinkou. Problém však nastane s tím, že je to úprava rozvaděče a tím pádem i problém při revizi. Chce to ale používat hlavu. Pokud se budem striktně držet norem, tak nikdy nic neuděláme, protože na každej rozvaděč musí být atest a v tom případě by jste musel všechno vyrábět 2x. Jednou pro zkušebnu, aby to tam mohli zdemolovat a jednou pro samostatnou montáž. Pozor ! to platí i pro bytové rozvodnice (PLky). Každému soudnému člověku je asi jasné, jak to v reálu funguje.  Obyčejnou CYKYnu bych při větší vzdálenosti SDS od hodin asi raděj vynechal. Moc spolehlivé to nebude.

6

Re: Napětí na S0

Co člověk naměří je jedna věc, co je ale napsáno na kabelu či v jeho passportu je věc druhá.. tady jde v zásadě jen o to, že jako výrobce něčeho, i když je to jako modul k dalšímu "zpracování" pokud se bavíme o micru jako desce, nebo i hotového zařízení s krabičkou ve stylu macra prostě nemůžu doporučit natožtak schválit použití čehokoli co není legislativně průchozí..protože až potom dojde k problému tak daný zákazník poví, že mu to takto posvětil výrobce a ať si tedy nese zodpovědnost výrobce..

7

Re: Napětí na S0

Mam SDS MICRO Light E - R2.

Revizi radeji vyresim tak, ze od elektromeru chranickou vyvedu nejaky kabel s dvojitou izolaci (co byva u lampicek) az k vlastni krabici uvnitr bytu s veneckem a odtud povedu UTP jinou chranickou; totez UTP dale z te krabice vyuziji pro 1-wire (3 draty tam a 3 zpatky) - dava to smysl?
Porad doufam, ze revize nebude potreba - doufam, ze mi PRE proste jen z elektromeru ve skrini na chodbe vyvede 2 draty se zakoncenim s jakym oni budou spokojeni - a z nich potom prazdnou chranickou, ktera z te skrine vede ke me domu privedu kabel do bytu (par malo metru) - podle me to snad ani neni uprava rozvadece ...?

To zapojeni na vasi wiki jsem nasel - jen si nejsem jisty jestli uplne stejne plati i kdyz si PRE prida svuj vlastni optoclen - muzu vystupy 'jejich' optoclenu brat stejne jako S0 vystupy primo na elektromeru, tj neni potreba zadne napajeni??

8

Re: Napětí na S0

Dobrý den, v případě LIGHT E  budete postupovat podle návodu z odkazu výše, ano výstup jejich optočlenu můžete brát tak, jako kdyby byl vyveden přímo z elektroměru.. v podstatě to můžete použít i tak jak popisujete s tou "zpátečkou" pro 1-wire, jenom pozor na parazitní kapacity, takže to nepřehánět s délkou kabelu.to budete muset odlaborovat..

V podstatě se měni osazení - náplň rozvaděče jinak, než byl typizován a kusovou nebo typovou zkouškou schvalován..do důsledku to ale nikdo neřeší, strýček od PRE přijde, namontuje a odejde..nic víc..jde jen o sichr pro případ problému..aby byly  všechny komponenty takové, jaké být mají..

9

Re: Napětí na S0

Na každou změnu a rozblombování el. rozvaděče musí být revizní zpráva, nebo alespoň potvrzená přihláška od revizního technika, že byla vydána.  Co se týče light produktů, tak ty nemaj v rozvaděči co dělat a po pravdě ini u Makra a DIN jsem nikde nenašel prohlášení o schodě, takže to samé. Rozumím postoji výrobce. Sám tato zařízení používám a nemyslím, že by byly nějak nebezpečné. Holt se nějak člověk musí poprat z legislativou, zejména s harmonizovanými normami z EU. Ty mi přijdou kolikrát nebezpečnější, než samotná úprava rozvaděče.

10

Re: Napětí na S0

skvele, diky moc; to moje horni schema je potom blbe smile

delku kabelu tipuji na 20m pro sber S0 a 2x20m = cca 40m pro 1wire (posledni cidlo). Dve UTP do chranicky uz asi nepridam - ma smysl zkusit vest S0 signaly pres telefonni kabel? Je mensi, ale prece jenom neni krouceny. Na druhou stranu by to byl separatni kabel, tj snad mensi problem s parazitnimi kapacitami (?)

11

Re: Napětí na S0

To pusťte jedním UTPkem. Osobně mám klidně Ethernet 100Mb a 3drát zběrnici v jednom kabelu a není žádný problém. Naopak, při 20m CYKY pro S0 to už asi fungovat nebude

12

Re: Napětí na S0

Telefonní kabel opravdu jen při jednotkách metrů.. a k legislativě, jsem rád, že se chápeme..

13

Re: Napětí na S0

s dovolenim vyuziji vasi ochotu pro svuj konkretni pripad: skrin na chodbe vypada takhle http://i.imgur.com/2sBmEQ2.jpg?1

Predpoklam, ze S0 bude nekde za plombami v cervenych koleckach, pokud mi nekde u nich  PRE vyvede kabel, tak by mel byt problem vyresen - vedl bych ho podel modre cary a horni cast muzu lehce sundat, tam zadne plomby nejsou (modra kolecka jsou jen plastove uzavery) a z  te horni casti uz mi vede chranicka domu.
Ano - pod horni plastovou casti je 230V (tj izolace je potreba) ale za elektromery, tj elektrinu bych mohl krast jenom sousedum. Podobna cast dole je zaplombovana.

Je nekde v me uvaze nejaky nesmysl? dik

14

Re: Napětí na S0

Nedělal bych si iluzi, že vám z PRE vytáhnou nějaký kabel. Jejich je pouze Elektroměr, případně HDO. I jistič je váš. Kabel si musíte natáhnou sám. Mám tedy pouze zkušenost z ČEZem, ale technik Vám pouze zapojí kabel do příslušné svorkovnice Elektroměru, případně ješte HDO, pokud máte dvousazbu. Postup je asi takovýto
1. domluvit se s nima na vytažení S0 - nezapomeňte na HDO, pokud máte dvousazbu
2. zavolat na zákaznickou linku a nahlásit rozblombování jističe (Elektroměru se ani nedotýkejte, to by se Vám mohlo prodražit)
3. Natáhnout si UTPko a nějak ho ukončit tak, aby technik od PRE dostal do rukou již 0,75 licnu ukončenou nalisovanými dutinkami s označením S0+/S0- případně ješte dva dráty HDO. Nevím jak to maj s těma optočlenama, ale CEZ nic takového nepožaduje.
Nejspíš po Vás chtít revizní zprávu nebudou, pokud neměníte tarif, ale pro jistotu mějte v záloze nějakého revizáka.
4. Domluvte si termín návštěvi technika z PRE a buďte u toho, aby jste si případné nesrovnalosti vyjasnili. Moc často to nedělaj a je to všechno o lidech. Mohlo by se Vám stát, že se mu něco nebude zdát a vykašle se na to. Osobně jsem musel kvůli tomu doma svařit konstrukci, protože jsem před elektroměrem upravoval terén a rozvaděč tak nebyl v patřičné výšce.

15

Re: Napětí na S0

Dik, popsal jsem to trochu blbe - necekal jsem, ze mi PRE natahne nejaky kabel, urcite natahnu svuj kabel nejdrive sam at mu muzu dat do ruky kabel kde chci S0+/S0-, pritom zadne plomby neporusim.
Akorat prilis nechapu jak jste myslel "rozblombování jističe" - S0+/S0- je prece nekde na elektromeru - tipoval jsem, ze nekde pod plombami, ktere jsem oznacil cervene, ne? Tj na tyhle plomby bych nemel sahat, at si je zrusi clovek od PRE sam.

Hlavni jistic mam pred elektromerem a radu dalsi jisticu potom u me v byte - daleko od elektromeru (tj tam uz zadne S0+/S0- neziskam). HDO uz vyvedene mam do vlastni rozvodne skrinky v byte (ovladani stykace na topeni), teoreticky bych mohl to mohl rozvest odtud, ale fakt, ze spolu s S0+/S0- od elektromeru by to mohlo byt jednodussi - tech 2x1.5mm na HDO (aspon tohle ted mam doma) uz chranickou protahnu.

PRE vyzaduje jimi schvalene optocleny, uz mi to psali.

16

Re: Napětí na S0

Jak čez tak eon aktuálně požadují optické oddělění jimi schváleným zařízením - např to, které je schválené u eonu je u čezu neprůchozí a naopak, i když se jedná o funkčně totožná zařízení, pouze jiného výrobce.. oddělovač se montuje na DIN lištu a pořebuje také pro svoji funkci napájení - to bývá u čtyřkvadrantních elektroměrů brané přímo ze speciální svorkovnice na elměru, u klasického to berou přímo z neměřené části - jde to tedy na jejich náklady.. principielně si pouze natáhnete kabel a technik rozvodných závodů už to někam nacpe, patrně přišroubuje kousek din lišty na stávající rozvodnou desku nebo pokud bude místo jej pouze přidá na společnou dinlištu s jističi před elektroměrem a vše protáhne spodem..to bude ale na něm - je třeba brát v potaz, že jedou na hodinovou sazbu - např u eonu při montáži oddělovače jede dotyčný z pozice speciální měření - ne lokální "eoňák" a sazba je 1250kč za hodinu bez dph + doprava atd atd..

17

Re: Napětí na S0

aha, dik - no pristi rok jim zavolam (ted tam stejne nikdo nebude), ocividne to nebude levna sranda (nicmene novy elektromer by nebyl o moc levnejsi) ... potom napisu jak jsem dopadl.
Snad to nebude montovat celou hodinu smile

18

Re: Napětí na S0

Ja jsem nic neplatil, delal jsem to v ramci zmeny tarifu na Tepelne Cerpadlo.
Jinak pokud to mate k hodinam daleko, je mozna lepsi si doplnit o svuj elektromer na DIN listu, pokud je v PLce dom misto. A tak drahy to taky není a hlavně je po starostech http://www.onlinetechnology.cz/Trifazove-necejchovane

19

Re: Napětí na S0

No jak píše vkalina..někdy je opravdu jednodušší si dat svůj elektroměr do svého rozvaděče k jističům a je po všech starostech i těch nemožných..ten oddělovač si samozřejmě MUSÍTE KOUPIT, on jej jenom zapojí..když vemete např 3000 za oddělovač pro eon, k tomu nejméně těch 1250 či kolik za montáž a kdesi cosi tak jste na 5000, a za 1500 už koupíte svůj vlastní elměr se kterým si můžete dělat psí kusy..

20

Re: Napětí na S0

muj problem je, ze hned za elektromerem mi rozvody vedou do 2 ruznych rozvodnych skrini, tj extra elektromer bych musel namontovat hned za oficialni elektromer od PRE do jejich krabice, dat to jen do sve krabice mi moc nepomuze. Nicmene jak to ctu, tak se k tomuhle reseni mozna jeste vratim - zavolam po svatcich do PRE a uvidim jestli se dostanu primo k nekomu, kdo by mohl prijet a jak by se k tom stavel. Jinak reknu znamemu elektrikari, at mi tam nekde zapoji novy elektromer ... ktery pri dalsim odectu totalne zmate toho, kdo to bude odecitat smile (protoze bych ho musel dat vedle elektromeru od PRE)

vkalina: o zmene tarifu na tepelne cerpadlo jsem taky premyslel, i kdyz me to moc nepali (mam D45) - akorat mi tvrdili, ze objekt musi byt tusim ze 60% vytapen TC (ok), ale ze TC musi byt zapojene na HDO, tj nesmi bezet pri vysokem tarifu. To se mi moc nelibi, protoze kdyz TC (vzduch/vzduch) vypnu ja, tak pomalu dobehne, zavrou se klapky apod ... kdybych mu ustrihl napajeni, tak by se mu to asi moc nelibilo.

21

Re: Napětí na S0

To je blbost, tepelne čerpadlo nemusí být na blokaci narozdíl od kotlte vůbec připojeno, alespoň u čezu, viz jejich obchodní podmínky.  Z těma 60% je to pravda, ale podklady a tepelné ztráty si můžete udělat sám narozdíl od revizní zprávy a tam jim můžete nalhat co chcete. Nikdo to kontrolovat nebude.

22

Re: Napětí na S0

ok, dik - fakt, ze jsem to tenkrat prilis nezkoumal a slepe jsem te zenske na telefonu veril; prece jenom rozdil mezi D45 a D56 je jenom o 2h NT denne vice a rozdil mezi VT a NT je jen 0,53Kc/kWh. Nicmene zahrnu do svech diskuzi s PRE (tech 60% navic v pohode opravdu splnim)

23

Re: Napětí na S0

Takze nejakych 30m UTP kabelu pro sber impulsu z S0 neni zadny problem?

24

Re: Napětí na S0

Nemel by byt, zalezi jak presnej je elektromer. Cim presnejsi, tim vic impulzu a vetsi mnozstvi chyb. Chce to odzkouset. Ja mam elektromer hned za zdi rozvadece a chobovost je tak 2kWh za rok

25

Re: Napětí na S0

ja bych rekl, ze vzdy ztrati urcite procento impulsu, tj cim presnejsi elektromer, tim vice impulsu a tim mene vadi, kdyz se nejake ztrati ....  ne?
vkalina: muzu se zeptat, kolik impulsu mate na 1kWh?

kdyz se divam na svuj elektromer, tak u LEDky mam 10000 imp/kWh a o kousek vys u obrazku impulsu je napsano 250imp/kWh ... coz me trochu mate, ale predpokladam, ze plati tech 10000.