1

Téma: Převodník Ethernet - RS485

Zdravím,
chtěl bych použít SDS-micro light2 jako převodník Ethernet - RS485. Už s tím tady dost dlouho bojuji a furt se mi nedaří. Vůbec se mi ani nedaří onen test dle wiki, a sice, že jsem propojil piny URX a UTX, přes putty jsem rozjel telnet, ve webovém rozhraní vidím, že jsem připojen. Pošlu tam nějaký znak, ale nevrátí se mi. Ve webovém rozhraní mám vysláno 1 (což je OK), ale přijato stále 0. Dělám někde chybu, musím ještě někde něco povolit?

Díky.

2

Re: Převodník Ethernet - RS485

Nikdo toto neřešil?
Teď si čtu pojednání o RS485 SHIELD a tam se ještě pomocí PD0 řídí směr. A píše se tam, že vyžaduje firmware v SDS-MICRO, které bude pin PD0 správně ovládat. Který to je?
Zkusím ho zapojit a uvidím, ale nevím jestli to bude řešit můj problém, protože jak jsem psal, nechodí mi ani propojení URX a UTX, tedy bez převodníku MAX3483.

3

Tak už jsem bezradný, nevím co dál. PD0 ve firmware obsluhován není.
Zkoušel jsem následující zapojení:
PC -> převodník USB/RS485 -> SDS-micro s převodníkem RS485/UART <- ethernet <- PC
Převodník USB/RS485 mi v PC vytvoří virtuální COM3 na který jsem se připojil přes Putty. Z druhé strany jsem se také připojil přes Putty (telnet). Dále jsem si otevřel webové rozhraní SDS-micro (seriovou linku).

RS485/UART mám přepnutý na READ:
1) Když na virtuální COM3 zapíšu znak, tak se mi objeví v okně telnetu a na seriové lince SDS mám přijaté 2 znaky (nevím proč 2 a ne jeden). Také nevím proč v okně COM3 (do kterého zapisuji) se mi nic nezobrazuje.
2) Když zapišu do okna telnetu, tak mám ten znak pouze v tomto okně, na COM3 se nepřenese nebo ho aspoň nevidím.  Na seriové lince SDS mám 1 vyslaný znak.

RS485/UART mám přepnutý na TRANSMIT:
1) Na virtuální COM3 zapíšu znak, nikde se mi neobjeví, ani na seriové lince SDS se nic nestane.
2) Když zapišu do okna telnetu, tak mám ten znak pouze v tomto okně, na COM3 se nepřenese nebo ho aspoň nevidím.  Na seriové lince SDS mám 1 vyslaný znak.

Takto se mi to chová, nedaří se mi přenést nic přes telnet na COM3. Nevím jestli se ten znak v okně COM3 jen nezobrazuje (protože tam není nic, ani když přímo do toho okna píšu) nebo se to opravdu nepřenáší. Také nechápu, ať mám RS485/UART přepnutý na READ nebo TRANSMIT, tak bod 2) se chová stejně.

Je to tak v pořádku? Máte někdo nějaký nápad co ještě vyzkoušet?

4

Spojení URX a UTX (čistě drátem, bez dalšího HW) by mělo fungovat. Bez dalšího nastavování.
Podle toho co popisujete, že toto nejde, je buď problém v HW nebo ve firmware - nefunguje příjímací směr.

Výrobky SDS MICRO LIGHT (úzká podlouhlá DPS) nemají podporu pro RS485 (tzn. pin D0 není možné použít pro řízení směru) - toto je vyřešeno u SDS MICRO DIN (popř. DIN E), kde je to pin U0DIR.
Aby tato podpora v SDS MICRO LIGHT byla, musel by se připravit speciální firmware (který by ten PD0 řídil), ale ten nikdo dosud neudělal.
Pokud se na sériovu linku v SDS přistupuje z vlastního SDS-C programu, pak lze udělat řízení směru právě ve vlastním SDS-C programu, ovládat např. D0 pin přes zápis do sys[]. Pro telnet to ale samozřejmě takto nepůjde, tam musí být vhodný firmware.

Zkuste se domluvit na eshopu a koupit/vyměnit micro light za micro din e, které tu podporu pro řízení směru RS485 má.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

5 Naposledy upravil: pfemir (2013-06-26 00:31:20)

Díky za info,
taky si myslím, že mám problém s HW, nefunguje signál UTX. URX jede, data se dostanou na telnet i do SDS-C.
Kde přesně je na SDS MICRO DIN E ten signál U0DIR ? Na svorkovnici vidím akorát PIN D0. Mám doma i SDS MICRO DIN E, ale mám ho kompletně zadrátovaný v rozvaděči a vytahovat se mi ho opravdu nechce.

6

Tak jsem se hecl a vykuchal jsem z rozvaděče SDS-Micro DIN E. Nejdříve jsem vyzkoušel propojit UTX a URX, to fungovalo. Tak jsem připojil převodník UART/RS485 a připojil externí zařízení. Vysílaní povelů funguje, externí zařízení reaguje, ale nedaři se mi nic přijímat. Data mi sice přichází, ale buď jsou nějaká poškozená nebo je tam nějaké špatné časování nebo nevím. Jednou jedínkrát se mi pár dat podařilo korektně přijmout, ale to byla jen nějaká náhoda.
Nemáte někdo nějakou radu? Jinak komunikační protokol je MODBUS RTU.