1

Téma: MIB & trapy

Zdravim,
chcem sa opytat, chceme spracovavat snmp trapy na zaklade teploty v komercnom monitorovacom softvery a ked testujem posielanie z sds-micro light e, tak zariadenie generuje trapy na zaklade udalosti ako ma.
Ale mam problem s mib, ktoru nemozem do komercneho sw priamo naimporovat, pretoze obsahuje chyby. Overoval som si rozne mibky z vasej stranky cez rozne online mib validatory:
http://asn1-playground.oss.com/  http://www.muonics.com/Tools/smicheck.php  a cez smilint.
A vsetky mibky podla vsetkeho obsahuju syntakticke chyby.
Pokusal som sa vase mibky trochu upravit ale pri pouziti pre wireshark a aj po importe aj do komercneho monitovacieho sw mam problem s dekodovanim trapov. Zaslany trap nie je mozne vo wireshark-u na tiez dekodovat.
Neviete mi v tomtom poradit ?

Druha cast otazky je skor na definiciu snmp trapov, kde by mohla byt akcia rozdenena na set a clear akcie. Aby bolo mozne na zaklade poklesu teploty a clear trapu potvrdit problem.

Peter

2

Re: MIB & trapy

Procházel jsem to přes SMICHECK a nejsou tam závažné chyby. Ale uznávám, že by to mohlo jít udělat lépe. Zkoušel jste ty MIBy upravit či opravit ? Pokud se vám to povede, pošlete mi je.

TRAPy jsem vyzkoušel v iReasoning software a ten je chytá bez problému. Je i několik uživatelů, o kterých vím, že to využívají, a neslyšel jsem stížnost. Avšak tím nechci říct, že by tam nemusela být nějaká skrytá chyba. Je taky možné, že iReasoning si s tím umí poradit, ale ostatní systémy už ne. Můžete poskytnout nějaké bližší informace ?

Trapy odesílá SDS-C program. V něm je možno mít jakékoliv chování, a když např. teplota překročí určenou mez, tak se odešle trap (a hodnotu vyplní SDS samo, např. aktuální teplotu v okamžiku odeslání trapu, to co se vyplňuje je dáno podle indexu trapu).
Vytvořit Set-Clear trapy by znamenalo prakticky zdvojit seznam trapů.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

3

Ked testujem mibku cez smilint

$ smilint -l3 AN-Dcz_SDSMICRO_MIB.txt.orig 
AN-Dcz_SDSMICRO_MIB.txt.orig:31: revision for last update is missing
AN-Dcz_SDSMICRO_MIB.txt.orig:815: TRAP-TYPE macro is not allowed in SMIv2
AN-Dcz_SDSMICRO_MIB.txt.orig:815: macro `TRAP-TYPE' has not been imported from module `RFC-1215'
AN-Dcz_SDSMICRO_MIB.txt.orig:816: syntax error, unexpected STATUS, expecting ENTERPRISE
AN-Dcz_SDSMICRO_MIB.txt.orig:819: syntax error, unexpected DESCRIPTION
AN-Dcz_SDSMICRO_MIB.txt.orig:826: syntax error, unexpected DESCRIPTION
...
AN-Dcz_SDSMICRO_MIB.txt.orig:1289: syntax error, unexpected DESCRIPTION
AN-Dcz_SDSMICRO_MIB.txt.orig:1296: syntax error, unexpected DESCRIPTION
AN-Dcz_SDSMICRO_MIB.txt.orig:1303: syntax error, unexpected DESCRIPTION
$

Tak pri urovni 3 (man smilint)

3  SMI/SPPI error which is likely tolerated by many implementations. Examples are misplaced SMIv2 MODULE-IDENTITY invocations or SMIv2 textual  conventions  derived from other textual conventions.

vidim v mibke drobne syntaticke chyby. Pokusal som sa mibku opravit viacej krat a nakoniec som ju prepisal z TRAP-TYPE na definicie NOTIFICATION-TYPE a dostal som sa na 1 warning. Potom mi uz isla naimportovat do komercneho monitorovacieho sw.

$ smilint -l3 AN-Dcz_SDSMICRO_MIB.txt
AN-Dcz_SDSMICRO_MIB.txt:29: revision for last update is missing
$

Zaciatok upravenej mibky vyzera takto:

AN-Dcz-SDS-MIB DEFINITIONS ::= BEGIN

IMPORTS
    IpAddress
        FROM RFC1155-SMI
    enterprises,
    MODULE-IDENTITY, OBJECT-TYPE, NOTIFICATION-TYPE,
    Counter32, Integer32, Gauge32
        FROM SNMPv2-SMI;

Neviem ako vam zaslat danu mibku, pozeram ze v tomto fore nie je zakazany upload suborov.

Chovanie programu v SDS-C mi je jasne. To funguje ako ma.
Softwer v ktorom neviem dekodovat trapy je "CA Infrastructure Manager". Dany sw danu mibku pred importom najprv kompiluje a ked je kompilacia bez problemov, umozni import mibky do aplikacie.

Neskusali ste nahodou cez wireshark ci je mozne dane trapy na zaklade vasej mibky precitat ?

4

Pokud se nedaří načíst MIB soubory, pak to lze udělat ručně na základě tabulky OID a TRAP indexů.

Kompletní seznam OID pro všechny zařízení SDS je zde na WiKi.

Návod k použití SNMP TRAPů je zde na WiKi.

Doufám že to pomůže.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !