1

Téma: Jednotky, celkova spotreba...

Dobry den,

jsem uz asi pul hodiny uzivatelem eportal.merenienergie.cz a narazil jsem na dve veci:

* Prijde mi, ze ve spotrebe mate komplet prehozene jednotky. Vykon ma byt v kW, energie ma byt v kWh. Stejne tak byva v kWh stav pocitadla.

* Za tu pulhodinu (a tri odeslane vzorky dat) jsem pochopil, ze "celkova spotreba" je v pojeti vaseho portalu spotreba evidovana po dobu zaznamu hodnot na portalu, tj. aktualni stav pocitadla minus prvni stav pocitadla. Proste mam na elektromeru za nekolik mesicu cca 1000 kWh a do portalu to tak i posilam. Ale protoze jsem se zaregistroval teprve pred pul hodinou, tak portal mi jako "celkovou spotrebu" ukazuje pouze energii za tuto pulhodinu, tj. ani ne 1 kWh. Lze u teto celkove spotreby nejak nastavit vychozi hodnotu? Jinak ten udaj zobrazovany v paticce stranek nema smysl. (A navic tam jsou taky divne jednotky, mely to byt kWh a ne kW.)

Aspon tedy doufam, ze jsem to pochopil spravne.

2 Naposledy upravil: kotel448 (2014-02-22 17:36:06)

Re: Jednotky, celkova spotreba...

Aha, tak uz jsem pres hodinu uzivatelem a mam vic vzorku a ono to v tech tabulkach v menu "Spotreba" je asi takhle:

(Predpokladam, ze energie je napr. J, Wh a vykon respektive prikon je napr. W nebo J/s. Jeste si pomaham analogii s vodomerem, kde misto energie je objem [m3] a misto vykonu je okamzity prutok [m3/h].)

* "Aktualni vykon" je asi ok az na jednotky. Ma byt "kW".
* "Celkova spotreba" je nejspis neco uplne jineho. Podle tech cisel to vypada na "Rozdil energie od posledniho odectu". Ma byt v "kWh".
* "CS diferencialni" by asi bylo presnejsi oznacit "Vykon spocteny z diferencialu energie", jednotky "kW".
* "Cena spotreby" nekontroluji, nepotrebuji.
* "Stav pocitadel" ok, pouze jednotky maji byt "kW".

To, co je zobrazeno v paticce stranky by melo byt nazvano "Rozdil energie od prvniho odectu" (za predpokladu, ze tam nejde nastavit vychozi stav), jednotky "kWh".

Na nastence by v horni tabulce opet mely byt "kWh".
Graf "celkova spotreba" je asi zbytecny, protoze korektnejsi cisla jsou v grafu "celkova spotreba diferencialni" (pokud by byl nazvan "vykon spocteny...").

(edit: opraveny preklepy)

3

Jeste chvili si budu povidat sam se sebou.

Ono samozrejme staci na strance "Nastaveni" prehodit jednotky. Kdyz do kolonky "jednotka energie" napisu "kW", tak ty ostatni stranky a grafy vypadaji ok. Ale kdyby nekdo vedel, ze jsem do kolonky "Jednotka energie" napsal "kW", tak bych musel vratit maturitni vysvedceni, vysokoskolsky diplom a dat vypoved v praci.
I ten text v napovede v pravem sloupci je takovy matouci. "kW" dava na uroven "m3" a "kWh" prirovnava k "m3h". To prvni prirovnani je divne a u druheho prirovnani se jednotku "m3h" ani nedokazu predstavit.
Neslo by ty kolonky v nastaveni pojmenovat jinak? (Napr. "energie/objem/pocet" a "vykon/prutok/rychlost".)

A jeste jsem v nastaveni nasel, ze graf "celkova spotreba" muzu z externi stranky nebo z nastenky vyhodit.
Neslo by na nastence a na externi strance zobrazit i stav pocitadel? (Aby si pan domaci mohl zkontrolovat, ze mu skutecne na web chodi cisla odpovidajici stavu na budikach.)

4

Výkon má být v kW, energie má být v kWh.

Pokud to je na portále jinak, tak je tam určitě chyba.

kWh = množství (kiloWatt) krát hodina (akumulace hodnoty po určitý čas)
10 kWh = a) 1 kW po dobu 10 h nebo b) 10 kW po dobu 1h

m3h = množství (v kubických metrech) krát hodina
10 m3h = a) 1 m3 po dobu 10 h nebo b) 10 m3 po dobu 1h

m3/h = průtok ... v m^3 za hodinu.

Pozn. m3 je m^3, ale protože je problém dělat horní indexy v HTML, píše se m3. Ale tady zrovna problém nebude...

O vše zde uvedené se musí postarat programátor portálu (tady na fóru viz uživ. J@M).

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !