1

Téma: [dotaz] Reset Macro po chybném uploadu programu

Zdravím všechny na fóru.
Dovoluji si vás oslovit ohledně problému se kterým se potýkam na více než jednom Macru.

Trocha informací:
firmware: 2.4.2015 (toho času poslední)
2 kusy SDS Macro (nejvyšší verze = displej+rs), jedno zhruba 3roky staré, druhé cca 14dní staré (nejnižší verze)
HW zapojení. 1xAD, 4xOpto, 2xS0, 4xrelé, 1wire A-1čidlo, 1wireB - 6čidel, zbytek nezapojen.

Tak a v čem je problém ... nejsem žádný zdratný programátor a tudíž jsem se vydal cestou pokus omyl a úpravou "hotových" ukázkových programů. Co se týče SDS-C programu, tak tím je posílání na online portál, co se týče user.html tak tím originál zobrazování hodnot a spínání + pohled webkamery na domeček.

Pustil jsem se do úpravy, kdy z druhého SDS (IO6) načítám v SDS-C hodnoty teplot a stavů relé. Takto bych chtěl činit z další 5ti různých vstupů, ale selhávám již jen na jednom. Aktuálně tedy program v sobě má posílání na online portál + httpget z druhého SDS. Vše po testu (sys[65] != 1029) a (sys[75] == 200) + poslání emailu při dosažení vstupu na jednom Opto. Podstatná informace je, že nikde na úrovni programu se nepoužívá dataflash !

Tak a co mi to dělá. Zkrátka tuhne ... cca 4-5 hodin vše jede normálně, web zobrazuje, hodnoty se aktualizují, vše se tváří supr. Pak to začne vytuhávat ... samo se restartne (ping vypadne cca na 10sec) a zase si to zhruba hodku tiše ševelí. Po cca 4-6ti takovýchto restartech to ale už nenaběhne ... pomůže odpojení napájení a pak se cyklus opakuje.

OK, někde mám v kódu chybu a nevidím ji. No nejsem profík a i těm se chyby stávají .... Tak jsem se chtěl vrátit k předchozí verzi programu, tzn. bez komunikace s druhým sds a bez webové stránky. Při uploadu přes SDS-C tool však začali skákat chyby udp spojení ... na na cca 20tý pokus se zadařilo a user.htm byl na svém místě ... Zkompilovaný program na poprvé ... uff

Avšak zapomněl sem starou verzi, která měla v sobě nepodstatnou chybku (tato určitě nemá vliv na chování zde popisované, jen sem prostě zapomněl zaremovaný jedno ++).

Dám nahrát znovu program, šup, chyba UDP přenosu .... a od té doby se Macro už nevzpamatuje ... vyp/zap nepomůže.

Dobrá tedy, provedu reset. Návod hovoří, vypnout napájení, počkat, spojit reset, zapnout na 10sekund, vypnout, rozpojit reset, zapnout ....

... hmm, naprosto nic ... neodpovídá na ping. Na displeji se objeví CSPhone a po chvilce blik a znova ... eth port se tváří, že se cyklicky restartuje. Ping nereaguje, web neodpovídá ...
Zkouším proceduru opakovaně i s delšími časy přidržení. Nic nezabírá ... jednou mi však ujede ruka a rozpojím si kontakt a ejhle, restarty už nejsou, na displeji CSphone a odpovídá ping .... bohužel web rozhraní nejede, sds-c se nespojí ... Empiricky vyzkoušeno, že se tak stane, když spojím na chvíli tlačítko reset pod napájením. Tipuji, že se něco uvnitř "zastaví" a to něco je asi program, který je pošramocený vadným UDP přenosem.

Inu nyní babo raď ... i smýřil jsem se s tím, že jsem si SDSko oddělal ... tak jsem koupil nové a dostal jsem se s ním do stejného stavu (výjma displeje, neb ho nemá).

Pro úplnost dodávám. Komunikace vždy kabel přímo mezi PC a SDS při nahrávání, abych vyloučil problémy na straně sítě. Pro jistotu jsem vyměnil s novým SDSkem i zdroj napájení za doporučený meanwell (s tímto typem to jelo bez problémů 2-3roky v minulosti). A pro úplnou jistotu jsem to programoval i z jiného PC.

Máte prosím někdo nějakou radu/zkušenost ??? ... Nechce se mi věřit tomu, že jsou SDSka fakt "mrtvá". Ač v programu chybu nevidím, budiž, něco dělám blbě, vyprdnu se na to a půjdu radši okopávat záhonky, ale rád bych je dostal zpět mezi živá ... Předtím mi aspoň řídili topení spolehlivě.

Děkuji za tipy a názory.

2

Re: [dotaz] Reset Macro po chybném uploadu programu

Ještě doplním k mému předchozímu příspěvku "možná" důležitou informaci. Provozuji SDS Macro na non default IP. Reset zjevně změní IP adresu na defaultní. Resp. vyp-10sec zkrat RST-Zap-Vyp-zap nepingá. Ale aditivně k tomu v Zap stavu krátké spojení RST začne odpovídat na defaultní IP. (Webové rozhraní - to origo-konfigurační ani sdsc však nejede)

3

Pošlete mi váš SDS-C program (na sds@an-d.cz).

Jak se to chová pokud by to bylo připojeno pouze přímo kabelem k PC (tj. ne do sítě, ale přímo kabelem do PC, které je nastaveno na nějakou pevnou IP ve stejném subnetu jako to SDS) - vydrží to fungovat bez problému, a déle ? Zkuste a dejte sem vědět.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

4

Nechal jsem ten program na jednom SDS-MACRO běžet několik dní, a reset nebyl (uptime se nevynuloval)... zkuste nejposlednější FW (vždy dobrá rada) a uvidíme jestli na něco ještě někdo u nás přijde.
Ještě zkuste vyloučit vliv počítačové sítě připojením SDS přímo na NB, co se bude dít.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

5

Zdravím,

pár podobných zkušeností:

Nahrávání USER.HTML
- pokud se o něj pokoušíte v okamžiku, kdy SDS komunikuje přes HTTP budete ho nahrávat navícekrát - SDSko procesorově nestíhá. Pokud se o to pokusím v době, kdy nekomunikuje je to ok. Mě to jde - posílám data httpgetem 1x za minutu - počkám si až odejdou a mám 50 sekund na nahrání user.html

Nahrání programu do SDS
- stejný případ. Pokud se komunikuje http getem může se také nahrávat na několikrát. Já to řeším opět časovým oknem, nebo mám na začátku programu dlohou incializační proceduru, kdy čekám na NTP, 1Wire atd. To trvá cca 2 minuty. Tedy provedu reset - do cca 5-7 sekund naběhne SDS a začíná běžet program, ale jde dobře uploudnout

Mrtvé SDS
- tohle se nám stalo už cca 6x. Už si myslíme, že vímě kde je problém. Nahráváme software bohužel na dálku přes VPN, mobilní šifrovanou datovou síť a několik routerů. To samo o sobě je problém. Pokud vám vypadne hned první paket se softwarem - dojde přesně k tomu, co píšete. SDS už nešlo vyresetovat a je mrtvé. Poslali jsme vždy na HW nahrání firmware do Laznetu a opravilo se to.

Restování SDS v čase
- už to řeším delší dobu - teď teprve zjištuji, kde je asi problém. Myslím, ale zatím to nechci potvrdit, je to od té doby co používám nový upload program na software. Pokud se při nahrání software stane chyba a nahráváte na několikrát - něco se stane a SDS se občas resetuje. Pokud provedu hned napoprvé čisté nahrání nedělá to. Původně jsem myslel na špatné napětí a dokonce jsem zapojil SDSKo přes záložní baterii či kondenzátor, vyměnil zdroj, aby udržel krátkodobé pulsy v síti, ale také nic - možná se to mírně zlepšilo. Ještě to budu sledovat.

Chybné teploty
- teď ještě s tím zkoumáme, že vliv chybného nahrání software je rozsáhlejší - občas se nám stává, že se 1Wire dostane do stavu, kdy vypadávají teploty a některé čidla se plní náhodnými hodnotami v rozsahu od -1500 do 2000 °C. Někde je to náhodná jedna změna, někde je to stav trvající třeba hodinu a pak zase zmizí. Opět se tato chyba začal projevovat zhrua co jsme přešli na novou verzi software pro upload kompilaci programů.

Ještě bude ty poslední 2 zkoumat, zda tomu tak je.

6

Použili jste nový firmware (původní v prvním příspěvku je starý) a jaký je aktuální stav ?

Pro SDS První Produktové Řady (např. MACRO) se nahrávání firmware musí provádět přímo fyzicky u zařízení SDS, jinak nelze zaručit úspěch (výpadky spojení po síťové cestě atd.).