1

Téma: Převodník 1Wire

Dobrý den, potřebuji připojit do svého stávajícího systému 4 čidla PT100. Poradí někdo, kdo má zkrušenosti s podobným problémem. Nalezl jsem toto zařízení      http://obchod.hw.cz/?cls=stoitem&stiid=42916    , ale nevím, pokud připojím dvě tato zařízení, zda bude vše fungovat. Je to určeno k jinému zařízení než k SDS.  Děkuji za odpověď.

2

Re: Převodník 1Wire

Co tohle? :-)
http://aukro.cz/modul-8-vstupu-pro-snimace-teploty-pt100-zpa-mpi2-i5658982393.html

3

Dobrý den,

děkuji za tip. Nikde jsem ale nevyčetl, zda je možné modul připojit do sběrnice 1-Wire.

4 Naposledy upravil: Clouseau (2015-09-18 13:45:50)

Nikoli... bylo by potřeba použít SDS s rozhraním RS485...

5

Ten první = používá proprietární protokol přes 1-Wire, který SDS nezná.
Ten druhý = přesně tak, je přes RS485, navíc opět s proprietárním protokolem.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

6

Kdyby SDS umělo 1wire  čip ds2450, šlo by použít jeden vstup.

Pak třeba arduino s ethernetem (případně s wifi ESP8266 za 80kč) a posílat GET na sys140-147.
Zkouším to vyřešit tady, SDS mě nějak zatím ignoruje ale data: http://forum.merenienergie.cz//viewtopic.php?pid=5236
V PC mám uložený například tento výpočet v php s ds2450 (platí pro rezistor 1k a 5V), ale šlo by to použít i pro to arduino.
<?
$debug = false;
$Vges = GetValue(45739 /*[1-Wire\SolarBoard\VDD]*/);
$V = $IPS_VALUE * 0.0000688; // 16bit DS2450  0.00006922
$R = $V /($Vges - $V)*999;
$t = (($R/1000 - 1)*(255.8723+($R/1000 - 1)*(9.6+($R/1000 - 1)*0.878)));

SetValue(12345,$t);
if ($debug) IPS_LogMessage("PT1000","$t °C  $R Ohm  $V Volt");

?>

nějaké ukázky kódu zde: http://forum.merenienergie.cz//viewtopic.php?id=552

7

SDS první generace podporuje pouze teploměrné čidla (asi pět druhů, viz WiKi).

SDS druhé generace (BIG-STSW-SMALL) podporuje jakékoliv 1-W zařízení, tzn. postupně přidáváme jednotlivé druhy tak jak to vývojáři odladí. DS2450 je na pořadu dne.

Samozřejmě vůči zmíněným výrobkům v prvním příspěvku tohoto vlákna, je potřeba zaručit že tam bude právě tento chip . . . podle fotky tam ale zřejmě je nějaký malý procesor s vlastním protokolem.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

8

ZPA používá protokol SIC-800 který je dobře zdokumentován a tak není problém se s takovým modulem domluvit...
http://www.melektronika.sk/old/cdroot/zpa_ekoreg/data/pj34/moduly/sic800.pdf

9

Děkuji za podrobené informace. Zakoupil jsem si tedy modul ZPA MPI 2, který používá komunikaci RS485 a také  SDS MICRO Light E - RS485. Ještě než to zapojím, chci se dotázat, zda chápu dobře propojení těchto dvou modulů. Zasílám odkaz na foto zapojení (nejde sem bohužel vložit příloha), jak jsem usoudil, že by mohlo být správné. Prosím, zda budě někdo vědět, jestli je toto zapojení správné. Děkuji.

http://ulozto.cz/xHjqDykh/1-jpg

http://ulozto.cz/xZAD8QuP/clip-39-jpg

10

Hlavně pozor na správné propojení GND.
Jestliže je MPI2 napájen přímo L/N z 230V, pak je potřeba propojit jeho vnitřní GND s GND od SDS.
Příliš velký rozdíl (např. když zdroj pro SDS a pak MPI2 budou oba napájeni každý z jiné fáze) napětí může oba moduly zničit.
To že se jedná o propojení přes RS485 neznamená že to bude bezpečné (příliš velký rozdíl potenciálu to může zničit).
Doporučím dříve než to propojíte přes RS485 A/B dráty, tak změřit rozdíl napětí mezi svorkami SDS a MPI2, musí být pod 15V.

11

Zdravím
Je to tak správně, MPI je galvanicky oddělené a gnd svorku vyvedenou nemá takže to ani jinak propojit nejde....

12

Tady je další potřebný manuál....
http://www.lufberg.sk/old/cdroot/zpa_ekoreg/data/pj34/moduly/mpi2/progmpi2.pdf

13

OK, pokud je RS485 galvanicky oddělené, pak je to v pořadku - z blokového schématu to ale rozhodně vidět nelze - protože galvanické oddělení tam je , ale ne přímo za RS485, ale naopak až mezi CPU a blokem převodu Pt100. To znamená, že nevíme jak je zapojen napájecí zdroj pro RS485 - tedy jestli jsou odděleny signály mezi CPU a RS485, popř. jestli CPU a RS485 má společné napájení (stále v pořádku) ale jak je pak oddělen zdroj od sítě (je tam C mezi PE a GND pro RS485 v přístroji ? jestliže ano, a často bývá, pak napájení SDS a MPI2 z různých fází může zničit oba moduly při propojení přes dráty RS485).

Hodně se dá poznat z pohledu na schéma (nemáme) a potom třeba z pohledu na přístroj samotný (pohled na DPS v MPI2 a vysledování spojů napoví).

14

My schema máme, a tak radíme že je to zapojeno správně... :-)  Jinak samozřejmě teoreticky to je všechno správně.. :-)
PunBB bbcode test

15

Děkuji všem za cenné informace. Zapojil jsem dle návodu obě zařízení a teď přesně nevím , co mám očekávat a co to má dělat. Když jsem procházel celou stránku admin v SDS  - MICRO, nikde jsem nenalez odkaz na sběrnici RS485. Jedině když kliknu na SDS-C/ user. html. Zobrazí se hlášení: Nebyl nalezen žádný modul na sběrnici RS485

Teď nevím, jestli je vadný modul MPI 2, nebo se musí celé připojení naprogramovat či co.

V návodu k SDS je uvedeno: K dispozici je i výstup rozhraní RS485 (master) - komunikaci lze provádět vlastním SDS-C programem, nebo pomocí převodníku Ethernet-RS485 (virtual com port).

Musím tedy dokoupit ještě nějaký převodník?

Omlouvám se možná za hloupý dotaz, ale jiné informace, než které jsou zde, nemám. Předem děkuji.

16

Tohle vůbec není o SDS - to je o něčem jiném.

SDS nabízí sběrnici RS485, ale to je jen metoda jak dostat data (informaci) mezi SDS a jiným zařízením (jedním nebo více).
Sběrnice tedy přenáší data - ale nikdo už nespecifikuje, jaké data !

To si musíte určit sám - sběrnice RS485 vám přenese vaše data mezi SDS a zařízením, to bez problému ano, ale co přesně se bude tam a zpátky posílat, to přece nemůže SDS ani zdaleka tušit. Vždyť těch zařízení, co se dá připojit na RS485, jsou kvanta, a každé se bude bavit jiným protokolem.

Proto jsou zde dvě možnosti - použít SDS jako transparentní převodník mezi počítačovou sítí a sběrnici RS485 (přes "virtual com port" funkcionalitu, a pak použít program třeba na PC), nebo si můžete sám naprogramovat protokol pomocí SDS-C a tak donunit SDS aby se bavilo s vaším konkrétním výrobkem (i to často uživatelé dělají).

Pokud jste si nějaký SDS-C program už někde stáhnul, a nahrál do SDS, tak tento program se bude samozřejmě umět bavit jenom s tím vnějším zařízením připojeným ke sběrnici RS485, které používá právě takový protokol, jaký ten konkrétní SDS-C program očekává.

Např. www.onlinetechnology.cz prodává modul na RS485, který komunikuje po sběrnici protokolem MODBUS, a současně je k dispozici specifický SDS-C program, který tento protokol umí použít - ale současně jaký koliv jiný RS485 modul co nemá MODBUS se s tímto konkrétním programem nedomluví - to bude potřeba připravit si jiný SDS-C program, který bude zase umět ten jiný protokol.

To samé platí pro případ použití SDS jako převodníku Ethernet-to-RS485: opět musíte mít na koncové straně takový program, který bude rozumět protokolu zařízení pověšeného na sběrnici RS485.

17 Naposledy upravil: Clouseau (2015-10-12 14:40:43)

Přesně tak, proto jsem posílal odkaz na manuál programátora toho modulu... Funguje to tak že se modulu na něco zeptáte, a on odpoví.... Odpověď nějak vyhodnotím a podle toho nějak reaguju v SDS... Pro začátek si zkuste zeptat se modulu na jeho parametr II který mají všechny moduly a adresou FF  na kterou reagují také všechny moduly (jelikož máte na RS-485 jen jeden tak je to OK...)
Konkrétně tedy pošlete do modulu "04 F F F F I I 05"(první a poslední jsou HEX a zbytek jsou velké znaky v ASCII) Pokud je modul nový měl by mít nastavenou komunikační rychlost 9600Bd 8N1 (viz parametr GU)

18

Příkazy by tedy byly:

serial_set(9600, 8, 1, 0);
serial_text_out(0x04,'FFFFII',0x05);

A dále sledovat jestli v sys[48] je 0 a případně si zjistit postupným odebíráním znaků v sys[49] co zařízení odpovědělo...