1

Téma: Výstupy

Dobrý den, vstupů je dostatek, ale výstupů málo. Spustil jsem si Váš simulátor - v něm je 32 relé. Znamená to tedy, že HW podporuje 32 výstupů a na desce jsou zapojeny jenom 2? Pak by tedy čistě teoreticky šlo připojit 32 oddělovašů s FETy a (resp. 30 :-) a připojit dalších 30 relé? Děkuji.

2

Re: Výstupy

Simulátor je univerzální nástroj, který podporuje současné a v rámci možností i budoucí hardware.

SDS MICRO LIGHT má jen dva výstupy s MOSFETovým spínačem, dále jsou k dispozici:

* D0 - úrovně CMOS 3V3 (přímo do SoC)
* PWM - úrovně CMOS 3V3 (přímo do SoC)
* čtyři další (M4, M5, B1, A1), ovladatelné pouze z SDS-C

Další výrobky už jsou na tom jinak, také napěťové úrovně mohou být jiné (např. MACRO má na D0 a PWM spínače na GND, kdežto MICRO je má vyvedené přímo z SoC).

Pokud zvládnete ovládání posuvných registrů, např. CMOS 4094, a připojíte ho vhodným způsobem (např. na ty poslední čtyři zmíněné výstupy) můžete si udělat téměř libovolný počet výstupů pomocí postupného ovládání (bit za bitem). Návod na toto řešení teprve chystáme, nicméně máte-li znalosti elektroniky, zvládnete to se současnou verzí SDS MICRO realizovat i sám.

Především je vždy potřeba dávat pozor na zatížitelnost výstupů, a na napěťové úrovně na těchto výstupech. Nelze zapomenout na to, že zařízení jsou citlivá na ESD, takže lze některé z výstupů i zničit pouhým dotykem.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

3

Pro méně elektronicky zdatné bych se do 4094 vůbec nepouštěl.. i drobný šlusanec na desce může odnést rovnou SoC, nicméně když už jsme u těch fetů velmi dobře jsou využít mosfety zrecyklované ze starých základních desek / typicky soc. A/ jelikož mají ovládání Gate dělané přímo pro logické úrovně, tzn jsou naplno otevřené s minimálním Rds, klasický mosfet se může tvářit jako zbytečný topící odpor v cestě, protože se naplno otevírá až kolikrát kolem 10Vm, ale to je jasne vidět z charakteristik v datasheetech, nové desky kde se používá 2x tolik mosfetů s kolikrát 2x horčším Rds bývají kolikrát už klasické, ne 3v3 a jejich proudové zatížení taky stojí zaprd, mosfet ze staré desky se vletze do rds 0.012R a dá kolikrát 25A což je solidní, akorát může být problém pro začátečníka zbastlit desku pro smd montáž, jelikž se výše zmíněné mosfety chladí většinou přímo plátem mědi na desce a kvantou prokovů ještě na spodní vrstvu

4

Můžete mi doporučit několik vhodných mosfetů pro PWM pro různé proudy?
Např.
500 mA
1A
5A
10A
20A

Existují vůbec nějaké takové vhodné, které lze přímo připojit ma mikro light?

5

jak už jsem říkal do telefonu smile pokud člověk projde charakteristiky zejména pak maximální statické údaje a hlavně DYNAMICKÉ  údaje v křivkách - zejména pak křivku maximální ztráty a proud Ids vs Ugate tak hned ví na čem je.. každý mosfet má trošku specifické údaje... některý se při těch 3,3V ani nehne z místa.. smile možností je pak víc.. 1.  použít mosfet jaký máme - ale spokojit se s jeho funkcní resp Ids při buzení 3,3V do gate 2. nebo sehnat něco ideálního.. ale chce to hledat a nemusí to být tak rychlé.... 3 použít buďto mosfet driver.. případně zbastlit podobný driver s klasickým tranzistorem - tady pozor na inverzi logiky při jednom tranzistoru.. připojit lze prakticky všechny.. ale nemusí se podařit je ideálně otevřít.. jedna z možností při vyšších  proudech je oddělení optočlenem a použití SSR relé.. dneska už to není tak drahé a funguje to spolehlivě.. zitra jak vyjde čas tak zkusím něco ukázkového najít..

6

No jo, no jo. Spíš kdyby měl někdo něco vyzkoušeného.
Pro 500 mA je vhodný  BS 170.

7

podle grafů v datasheetu - fairchild budeš tak na 200mA

8

tady je třeba pěkný budič mosfetů - pokud by někdo chtěl použít mosfet s vyšším napětím do gate.  -  TC4427A,  jinak pro inspiraci můj oblíbený je 2S3296, případně google a hledat "logic level mosfet"

9 Naposledy upravil: Simi (2011-03-22 10:50:56)

Tak jsem zapátral a na http://www.ges.cz/sheets/i/irl2203.pdf jsem nakonec objevil IRL tranzistory.
Např. IRL 2203 má 10A.

10

no vidis, ten je luxusni

11

SDS MICRO LIGHT má jen dva výstupy s MOSFETovým spínačem, dále jsou k dispozici:

* D0 - úrovně CMOS 3V3 (přímo do SoC)
* PWM - úrovně CMOS 3V3 (přímo do SoC)

Je možné  výstup desky přivest přímo na optočlen ,nebo je potřeba nejprve tranzistor?
Kolik je doporučene zatížení přímého výstupu?

Do 5,10,20 mA?

Dekuji za odpoved.

12

Největší povolený proudový odběr z výstupů s logikou CMOS 3V3 je 2 mA (max 4 mA, ale doporučuji omezit na 2 mA).

Ano, vždy použijte oddělovací tranzistor. Vhodný je např. mosfet BSS138 a další... vzorová zapojení viz WiKi.

Optočleny potřebují určitý minimální proud LED diodou, a velikost tohoto potřebného proudu se navíc mění s teplotou optočlenu !
Záleží tedy na typu, jaký si koupíte, najděte si k němu datasheet a tam je minimální a doporučený If uveden.
Popř. napište co je to za typ.

livdes napsal:

Toto platí jen pro SDS MICRO LIGHT s pamětí EEPROM.

Na konec dubna chystáme SDS MICRO LIGHT s pamětí dataflash, a tam je k dispozici pouze A1 a B1.
Stejně tak verze SDS MICRO DIN má pajecí body na své DPS pouze pro A1 a B1.

Takže M4 a M5 jsou pouze a jenom na SDS MICRO LIGHT s EEPROM (staré verze do dubna '11).

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

13

malým mosfetíkem přímo za soc  za ním už třeba optočlenem rozhodně nic nezkazíte

14

heh,než jsem se mrknul do sheetu pár optočlenů a na charakteristiky tak byl adam rychlejší.. smile

15

Má už někdo na sds více výstupů, které mu fungují?? Díky

Kdo nic nezkusí, nic nezíská.

16

Co třeba macro s RS485? S http://www.papouch.com/cz/shop/product/ … -teplomer/  to mám doma odzkoušeno. Funguje perfektně.

17

Na micro jsem chtěl kdysi aplikovat bcd dekoder (treba 4028) a za nej tr.pole (treba ULN2801A). Tremi vystupy z micra by tak slo resit 8 vystupu. S nějakou pamětí by šlo udělat i 8 nezávislých výstupů. Tedy ne jen 1 z 8 ale signalem zapnu, signalem vypnu. Na to pole se dá rovnou připojit relé (0.5A) wink

Ale mě třeba udivuje, že toto jednoduché zapojeni 3 IO ještě neřešil Adam jako sandwich modul (http://forum.merenienergie.cz//viewforum.php?id=25)  Po tom by byla poptávka wink

18

Od Papoucha to vypadá vcelku dobře. A analogové výstupy??
Řešil to tu už někdo?? 0-10V

Kdo nic nezkusí, nic nezíská.

19

Řešil, zkuste kontaktovat p. Prejdu pro obchodní záležitosti..