1

Téma: [vyřešeno] PWM strida

Dobry den. Ted jsem si s hruzou uvedomil, ze SDS MACRO umi
zadavat stridu PWM signalu jen jako 1:x, kde x je cele cislo.
To je ale pro regulaci naprosto nepouzitelne, znamena to ze ze stridy 1:0 (100%) mam jako nejblizsi dalsi moznost stridu 1:1 (50%) a pak
1:2 (33%), coz jsou obrovske skoky.

Nemohli byste opravit firmware tak aby slo zadavat stridu napriklad ve forme  x:1000?

Nebo mate nejaky tip jak takoveto PWM pouzit pro nejakou rozumnou regulaci?

Dekuji.

Jan Kybic

2

Re: [vyřešeno] PWM strida

Zkuste si tam ty čísla postupně zadat a přitom změřit výstup osciloskopem.

Starší verze firmware (do července 2011) měli toto omezení:

Číslo X lze zadat od 1 do Fm/2, kde Fm je nastavená frekvence PWM.

Jen malá poznámka: oproti SDS-MICRO, u SDS-MACRO není na výstupu log 0 (0V) nebo log 1 (+3V3), ale je tam osazen tranzistor (ten na MICRO není) takže je buď sepnutý na GND nebo rozpojený (vysoká impedance). Tomu je potřeba přizpůsobit zapojení (buď ovládat další invertovací tranzistor, nebo s výhodou vyžít tento pro regulaci, např. LED).

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

3 Naposledy upravil: jkmbprg (2011-05-14 00:57:52)

Osciloskop tady ted nemam, ale zapojil jsem na vystup jen integracni RC clanek a doplnil kolektorovy odpor vystupniho tranzistoru ( o tom vim ) a zavislost napeti na stride je:

1:0 -> 0V, 1:1 -> 5.79V, 1:2 -> 7.97V, 1:3 -> 9.06, 1:4 -> 9.76 .... 1:100 -> 12.35V

To by odpovidlo  tomu, ze popis je spravne. Vy jste to pro nejakou regulaci zkouseli?

Ja potrebuji ridit napeti a ten skok 1:0->1:1 je obrovsky. V nejhorsim pripade mohu pouzit  prevodnik frekvence->napeti, ale jsou to zase soucasky navic. Kdybyste mohli upravit firmware, bylo by to lepsi.

To omezeni stridy na Fm/2 na mam SDS MACRO neni, prave jsem zadal 6400Hz, 1:10000.

Dekuji.

4

Na základě požadavku došlo k úpravě řízení PWM.

Toto je dostupné s novou verzí SDS-C (verze č. 04), stáhněte si příslušný nový firmware.

Nové řízení umožňujě nastavit frekvenci od 2 Hz do 10 MHz, s tím, že už se nebude nastavovat střída (což způsobuje ten velký nežádoucí skok mezi 1:0 a 1:1),

ale nastavuje se poměr nulových a "aktivních" bloků celé periody (bloků je toliko jako je frekvence, tj. např. 100 Hz má 100 bloků, 512 kHz má 512000 bloků atd.). Nastavuje se počet bloků, kdy je výstup v dané periodě neaktivní.

Např. frekvence 10kHz a nastavení 50 bloků, generovaný výstup je:

doba periody: 100 usec
NULA na výstupu (v každé periodě, na začátku každé periody): 0.5 usec
JEDNIČKA na výstupu (v každé periodě, na začátku každé periody): 99.5 usec

Např. frekvence 1kHz a nastavení 800 bloků, generovaný výstup je:

doba periody: 1 msec
NULA na výstupu (v každé periodě, na začátku každé periody): 800 usec
JEDNIČKA na výstupu (v každé periodě, na začátku každé periody): 200 usec

Takže použijte SDS-C verze č. 04 a bude vám to vyhovovat pro vaše účely.
PS. ano, použili jsme pro regulaci i původní verzi, má to své výhody (následoval RC článek a vhodně zapojený OZ).

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

5

Nový dotaz na PWM. Potřebuji přes PWM regulovat větší výkon. Jakou konkrétní komponentu, nejspíš SSR na něj mohu připojit aby to fungovalo? Současné SSR, které mám, mi na tomto výstupu nechce fungovat.

6

PWM výstup nelze přímo připojit na SSR, z principu funkce PWM a SSR.

Laicky řečeno, PWM funguje tak, že velice rychle zapíná a vypíná svůj výstup. Při připojení SSR pak bude jeho interní LED, která pak svým svitem/nesvitem řídí výkonový spínací obvod, blikat v rytmu výstupního průběhu PWM. Velmi pravděpodobně dojde k brzkému zničení SSR, takto se výkon regulovat nedá.

U výrobku SDS MACRO je PWM výstup zapojen tak, že při stavu aktivní je výstupní svorka spojena na svorku GND, a při stavu neaktivní (druhá část PWM periody) je toto spojení přerušeno. Zkuste si např. připojit LED diodu (s rezistorem) mezi plus zdroje a svorku PWM. Pak si nastavte rozumnou frekvenci PWM ve webovém prostředí výrobku a upravujte poměr PWM. Můžete začít např. s 10Hz...

Pozn. pro úplnost: přímé řízení pomocí PWM se používá snad jen při specifické aplikace, kdy PWM má periodu např. v sekundách nebo delší (jen jednou za čas dochází ke změně zap-vyp), k regulaci topných těles (obecně čistě odporové zátěže).

Musíte použít převodník PWM na 0-10V a k tomu připojit SSR se vstupem pro regulaci výkonu pomocí napětí 0 až 10V - je to jen jedno z možných řešení, ale přímo SSR relé které akceptuje PWM vstup jsem ještě neviděl...

7 Naposledy upravil: videoservis (2012-02-01 20:37:11)

Zkouším PWM na MACRU a nějak mi to nefunguje. Pochopil jsem, že nastavím třeba 100Hz a druhou hodnotu 50 "bloků" do web rozhraní a na výstupu bych měl obdržet střídu 50/50 ?
Já na výstupu mám buď  0, když nastavím "0, nebo plné napětí, když nastavím "1"
Jiný čísla nemají na výstup žádný vliv. Průběh obsahuje plné napětí se špičkami k GND po 350us Nastavení freq ani jiné střídy nemá vliv.
Zapojen R 4k7 z + napájení na PWM výstup a měřeno osciloskopem proti GND. U MACRA by měl být fet s otevřeným "C"
Ještě doplním, že údaj na stránce "Aktuální stav" se mění podle nastavení parametrů PWM. Freq např 1000Hz a od 0 do 100% ale výstup PWM tomu neodpovídá. Je Buď L, nebo H (oba krajní rozsahy) a při nastavení např. 50% jsou pulzy v poměru 990us H a 10us L. Další změna poměru se projevuje jen nepatrně.

8

A není ten FET zničený - vypadá to tak... Zkuste pověsit osciloskop na jeho Gate.

PWM se nastavuje tak že se určí frekvence oscilátoru (Fm) a pak se zadá poměr.
Příkladem, frekvence je 100 Hz. Takže máme periodu 10 msec, která je rozdělena na 100 dílků, takže jeden dílek trvá 100usec.
Nebo frekvence 10000 Hz, ta má periodu 1/1000 sec a je rozdělena na 10000 dílků. Atd.

Druhý nastavitelný údaj pak říká, kolik z těch dílků bude 0 a kolik 1.
Příklad Fm=10 Hz, duty=5, pak 5 dílků je 0 a 5 dílků je 1. Nebo duty = 8, pak 8 dílků je 0 a 2 dílky jsou 1.
(Pozn. možná že je to naopak, tzn. prohoďte stavy 0 a 1, teď to z hlavy nevim, změřte to osciloskopem).

9

Kdyby byl zničenej FET, tak by to nepřepínalo H a L při nastavení 1 nebo 0 do web. rozhraní. Na GATE se nepodívám, je to MACRO v krabičce a je plombované.
Na PWM se ještě nic nepřipojovalo
S tím nastavením to chápu stejně, jak popisujete, ale na výstupu se to tak netváří, ale ve výpisu Aktuálního stavu ano.

10

Celý firmware (část ohledně PWM) byl přepsán. Zkuste to s novým firmware.
Správnost nového firmware jsem ověřil osciloskopem pro všechny případy (je to už OK).