Téma: Ekvitermní regulace
Hezký den všem, zabýval se už někdo ekvitermní regulací vs SDS ?
SDS PLC/PAC: Měření Energie & OnlineTechnology.cz
Network Monitoring System - SDS - Síťový Dohledový Systém
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
SDS PLC/PAC: Měření Energie & OnlineTechnology.cz » SDS-C Programy » Ekvitermní regulace
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Hezký den všem, zabýval se už někdo ekvitermní regulací vs SDS ?
Co konkrétně tě zajímá ? Máme v práci oddělení kterému se říká MaRT
Vytápění paneláků se většinou řídí ekvitermně (v závislosti na venkovní teplotě) a ostatní to dělají ručně
t.j. pokud je venkovní teplota 5 a více dnů 15st.C. tak zatopíme ... to byl příklad ![]()
Tak proběhla raní porada, kafe, cígo, ... ![]()
U nás v práci to funguje takhle ... podle venkovního čidla řídí elektronika 4-cestný ventil, ten otvírá-zavírá podle křivky která je předvolená v elektronice a jde i regulovat. 4-cestný ventil řídí okruhy kotel - radiátory, když zavře, tak koluje voda pouze v kotlu a ten se přiškrtí na minimu, když otevře tak pouští do radiátoru množství které udává křivka, tam se pak sleduje teplota vody, která kopíruje opět křivku z elektroniky.
Pro jednu bytovou jednotku lze nahradit čidlo teploty vody čidlem v místnosti. Lze i kombinovat.
Po HW stránce SDS je to asi jednoduché, 2 tepl. čidla, 1 řízení serva např. přes PWM. Pak by šlo ještě doplnit poťák na AD jako ruční regulace anebo tlačítka + - .....
Jenom vymyslet soft, který by neměl být pro tebe problém.
Docela slušný popis je TADY
Sakra, a tak dlouho to píšu .... ![]()
Teorii hravě ovládám.. ale zajmalo mě, zdalipak někdo implementoval eqi na SDS zařízeních - v SDS programu..
Teoreticky by mohl fungovat i soft který dělám na osvětlení voliéry pro papoušky. Jak se bude stmívat, tak PWM bude přidávat na osvětlení. Jenom přidat pár smyček
Pro topení se nastavuje perioda měření 30s-2min. kdy porovnává naměřené hodnoty a upraví pulz pwm pro ventil ....
Pro inspiraci jsem našel ještě tohle: Ekviterm.regulátor.doc anebo další regulátor.pdf
Tohle doporučuji určitě !!! Regulátor EMIR
Nedávno jsem dělal program na topnou zkoušku pro prvotní "nastartování" podlahového vytápění. Nyní se to používá i pro regulaci vytápění. Vše zajišťuje pouze zavírání/otvírání 3cestného ventilu. Ještě budeme řešit druhou variantu s časovým spouštěním čerpadla (něco jako dokud se bude vracet studená voda, čerpadlo pojede. Jakmile se bude vracet teplá, čerpadlo vypne.) Počítá se s velkou setrvačností podlahy. Ekv.regulace by podle mne měla být ušita na míru každého domu (udělat křivku). Počítat s jihem, severem, sluncem, ...
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
SDS PLC/PAC: Měření Energie & OnlineTechnology.cz » SDS-C Programy » Ekvitermní regulace