1

Téma: logicke vystupy

Potřeboval bych poradit ohledně logických výstupů na Micro light2. Pomoci obrazku na pripojeni mosfet BSS138 jsem zapojil vystup D0. Jake dalsi vystupy a jakym sys[] bych mohl pouzit na spinani dalsich rele? Pokud jsem pouzil  zapojeni z obrazku http://www.merenienergie.cz/userFiles/light_zap2.gif jsem nejak limitovany velikosti proudu , ktery potece pres zátěž , kde jsem dal rele na 12V s odporem vinutí 600 ohm, tedy proud 20mA. Neni to problém ? Nejsem v této problematice dost zdatný , pro mě spíše programování smile

2

Re: logicke vystupy

tola napsal:

Pokud jsem pouzil  zapojeni z obrazku

Tzn. zapojil jste relé tak jak jsou na tom obrázku, z + na RE1 popř. RE2, včetně diody ke každému relé ?

Výstupe RE1 a RE2 jsou spínány právě těmi BSS138 na GND. Takže proudové omezení je dáno tím co ty BSS138 sami vydrží.
Pokud mají ty relé cívku 600 ohmů, tak při napájení 12V mám za to že to nebude pro ty BSS138 problém.
Hlavně tam dát ty diody, ať to relé při rozpojení (vypnutí proudu cívkou) nezničí ty BSS138.

A to jaký proud může téct přes kontakty relé, to se lze dozvědět jen z katalogového listu od výrobce relé.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

3

To jsem zapojil to je OK. Mužů ještě tu jednu podotazku.  Které ty další výstupy mužů použit a jakými Sys promenymi je mohu ovládat. Nějak se v tom motám. Teď jsem použil d0.

4

No podle toho jakou revizi micra máte, jisté revize mají kontaktní plošky využitelné z SDS-C programu takže máte 4 kousky na nich, dva na reléových výstupech a d0 takže 7 výstupů

sys[671] 02 i W   zápis na pin M4 (pouze SDS MICRO LIGHT s EEPROM, všechny ostatní výrobky toto nemají)
sys[672] 02 i W   zápis na pin M5 (pouze SDS MICRO LIGHT s EEPROM, všechny ostatní výrobky toto nemají)
sys[673] 02 i W   zápis na pin B1 (SDS MICRO LIGHT, LIGHT2, SDS MICRO DIN)
sys[674] 02 i W   zápis na pin A1 (SDS MICRO LIGHT, LIGHT2, SDS MICRO DIN)

Tyto zmíněné čtyři sys[] jsou dostupné pouze na modulu SDS MICRO LIGHT popř. DIN, s verzí firmware 9.1.2011 nebo novější.

SDS MICRO LIGHT s pamětí EEPROM: k dispozici jsou všechny čtyři výstupy.

SDS MICRO LIGHT s pamětí DATAFLASH: k dispozici jsou jen dva výstupy (A1, B1).

SDS MICRO LIGHT 2 s pamětí DATAFLASH: k dispozici jsou jen dva výstupy (A1, B1).

SDS MICRO DIN: k dispozici jsou jen dva výstupy (A1, B1).

SDS MACRO, SDS UPS: tyto výstupy nejsou k dispozici.

Vše to jsou logické výstupy, s CMOS 3V3 logickými úrovněmi (pro obecné použití je externí pull-up 47kOhm nutný). Lze to použít především pro ovládání BSS138 MOSFETů, např. pro spínání dalších relé (v případě použití BSS138 nedávejte externí pull-up, ale naopak dejte pull-down na GND o hodnotě 47kOhm).

Nicméně k poznámce Vaší zdatnosti.. opravdu máte připojený BSS138 /smd provedení/ na d0 a teprve na něj ono relé ?