1

Téma: [todo] Diferenciální graf

Myslím, že nad daty "celková spotřeba" by měl být  "Diferenciální graf" (zobrazení rozdílu mezi údaji - přepočet přes čas - např. kW) - přesně ten, který je na starém PORTALU. Ten na základě vyrobené či spotřebované energie v jednotku času v levém sloupci zobrazí aktuální hodinový výkon. Tím se podle mne nahradí i položka "aktuální výkon"

2

Re: [todo] Diferenciální graf

od 'nesvara' z jineho prispevku:
Snažím se znova zorientovat původní myšlence celková spotřeba a výroba. Co se týče celkové spotřeby tak souhrny dat jsou v pořádku (je to vlastně rozdíl mezi stavem číselníku po sobě jdoucí. Graf, který je nad tímto číselníkem nemá podle nme žádnou vypovídací hodnotu. Pokud by například někdo posílal data po jedné minutě, byla by hodnota v levém sloupci daleko nižší při úplně stejném výkonu či práci (výkon * čas). Zde bych předpokládal diferenciální graf (který je na starém portálu). Ten přepočte energii za jednotku času a na levém sloupci zobrazí přepočtený hodinový výkon. Tzn. že pokud je spotřeba za 15 min. 0,25kWh je  výkon spotřeby zařízení 1kW. A pokud budu posílat data co 5 min. a spotřebuji 0,083kWh bude v levém sloupci opět 1kW.
V souhrnech vidím celkovou spotřebu a v grafu jaký výkon měly spotřebiče. Já jsem asi nepochopil myšlenku aktuálního výkonu na novém portálu.

3

Musím uznat, že aktuální výkon (i když je vyhodnocován po 15 minutách) má docela reálný průběh. Já jsem předpokládal větší výkyvy při tak řídkém vzorkování. Např. je pěkně vidět závislost výkonu FVE na teplotě panelů.

4

Předpokládáte zaměnit současný graf za diferenciální, nebo s touto změnou nepočítáte?

5

Určitě s tím počítám. Jen hledám co nejjednodušší způsob jak to udělat. Na server se totiž dostávají data v různých časech, některá data mohou i chybět (např.výpadek internetu), ... a postavit na to SQL dotaz...

6 Naposledy upravil: nesvara (2012-03-23 15:27:53)

Dle mého názoru je to takto (3600/doba mezi záznamy v sekundách)*napočtené kWh ve watech.
Výsledek ukazuje průměrný výkon v daném časovém období.
Příklad: (3600/900)*1000 = 4000 tj. 4kW  ,  (3600/1800)*2000 = 4000 tj. 4kW
3600 - konstanta - počet sekund za hodinu , za lomítkem je počet sekund mezi zaslanými záznamy * napočtená práce ve watech. Z příkladu je viět, že věsledek je stejný i pokud přijdou záznamy v jinou dobu (je napočtena větší práce).
Tento příklad znamená konstantní výkon  zařízení 4kW.

7

Chci se připomenout s diferenciálním grafem - občas nedorazí data na server a je zkreslený graf a vlastně i výsledky.
Děkuji

8

Hlásím se po delší době - bude v dohledném čase vytvořen diferenciální graf? Vzhledem k tomu, že občas nedojdou data na portál, ukazuje křivka grafu špatné hodnoty.
Děkuji

9

Ano mám to rozpracované. Jen co dodělám import dat ze starého portálu, hned se do toho pustím a dodělám to. Prosím ještě o trpělivost.

10

je to tam

11

V rozbalovacím menu je skutečně CSdiferenciální, ale hodnoty jsou všude 0. Bude možno mít na nástěnce hraf nad těmito hodnotami? Vlastně nejenom na nástěnce, ale i na stránce, která se otevře z externí stránky namísto grafu - celková spotřeba.

12

Dívám se na vaše macro a máte všude stejné hodnoty. Jakoby se nic nedostávalo na vstup. Máte vše správně připojeno?

13

V současné době mám veškeré vstupy odpojené kvůli testování proč se SDS restartuji viz. http://forum.merenienergie.cz//viewtopic.php?id=297
Nulová data jsou i pokud se dívám do historie

14

Hodnoty se zapisují až u nových záznamů. V historii se tedy nic nemění, ale při chvilce můžu napsat njký program na aktualizaci historie. Na nástěnku ten graf umožním přidat. Externí stránku také upravím pro tuto možnost.

15

Připojil jsem opět některé vstupy ( teploty a 1 SO - výroba FVE ) a zdá se, že data CS diferenciální jsou OK. Je zde i chybějící záznam po 15ti minutách a dat jsou OK.
Prosím ještě o informaci kdy a jak bude možno vložit graf na nástěnku a externí stránku (popř. pokud to půjde nahradit tímto grafem původní graf celková spotřeba). A ještě jedna připomínka - vytvořená hodnota je vlastně průměrný výkon za čas mezi dvěma záznamy a jednotka by měla být výkon - kW.
Děkuji

16

Nástěnka a externí stránka nyní může obsahovat také dif.graf. Je potřeba nastavit v "Nastavení" u požadovaného zařízení zobrazení na nástěnce resp. ext.stránce. Otestujte a napište jak to vypadá.

17

Vypadá to dobře a funguje to. Možná by se mohl změnit popis u diferenciálního grafu např. výkon přepočtený ze spotřeby, ale to je pouze návrh.
Doufám, že se to nedělá pouze pro mne a použijí to i ostatní uživatelé.
Budu vše nadále sledovat.