Téma: odečet 2 sazbového elektroměru s jedním výstupem
Je možné provádět odečty 2 sazbového elektromeru když má jen 1 S0 vystup ?
A nebo mám raději pořídit elektroměr se 2 S0 výstupy?
SDS PLC/PAC: Měření Energie & OnlineTechnology.cz
Network Monitoring System - SDS - Síťový Dohledový Systém
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
SDS PLC/PAC: Měření Energie & OnlineTechnology.cz » SDS-MICRO (LM) - light » odečet 2 sazbového elektroměru s jedním výstupem
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Je možné provádět odečty 2 sazbového elektromeru když má jen 1 S0 vystup ?
A nebo mám raději pořídit elektroměr se 2 S0 výstupy?
Mužes použit třeba kontakty stykače, co Ti spíná druhý tarif.
jak jednoduche, dekuji, jakmile vse obdrzim zacnu experimentovat.
Mužes použit třeba kontakty stykače, co Ti spíná druhý tarif.
Ano, obvykle se zapojí relé na signál tarifu, a jeho kontakt pak spíná malé napětí pro jeden z optických vstupů. Zařízení se pak nastaví aby tento vstup bralo jako tarifní vstup, a pak podle jeho stavu rozlišuje kam započítává S0 impulsy.
Podívejte se na http://wiki.merenienergie.cz/index.php/S0_mereni - schémata připojení jsou úplně dole. Platí obecně pro všechny výrobky SDS, jen je si potřeba přizpůsobit názvy svorek.
Mám MICRO light a 3x jednosazbový elektroměr, jak mám zapojit zjišťování VT a NT? Předpokládal jsem že to lze přes AD zjišťovat 0V a +5V, ale nikde jsem nenašel jak udělat aby to deska (portál) pochopili.
Děkuji
Tarif je v sys[459], ale asi nelze přepisovat.
Myslím, že to jde jen přes S0.
Současný firmware potřebuje jeden z optovstupů, který se musí pro tarifikaci vyhradit.
Tzn. buď 3x S0 nebo 2xS0 a 1xtarif.
Stav tarifu v sys[] je jen pro čtení. Kdyby se to provedlo tak, že by SDS-C program měřil např. ten A/D vstup a podle toho se nastavoval tarif, tak by mohlo dojít k tomu že by se nestrefil okamžik změny tarifu a pak by se impulsy načetly do špatného počítadla (takový stav se stane např. když SDS-C program bude čekat na něco, např. odeslání údaju na portál atd.).
SDS MICRO E má už 4 S0 vstupy (čtvrtý je tzv. LOGIC S0, zapojuje se sice trochu jinak než optovstupy, je to popsáno na WiKi, ale je plně použitelný buď jako S0 nebo jako tarifní vstup).
Děkuji za informaci, podařilo se mi zjistit že LOGICS0 je v konektoru 1-WIRE, ale zapojení jsem nenalezl. Můžete prosím nasměrovat. Jinak smekám, deska MICRO E je opravdu povedená a nabízí spoustu věcí které se už nemusí bastlit okolo.
Děkuji
Zapojení by mělo být na WiKi, tam kde je popsáno S0 popř. tam kde je popis SDS MICRO E.
Pokud to tam není, doplní se to.
Plus se musí provést aktualizace firmware (pro ty co už MICRO E mají), protože podpora pro LOGIC S0 je do firmware přidávána teprve teď.
Ahoj,
Mam dva tarify elektriny v pevne nastavenou dobu (jako asi vetsina v Ostrave a blizkem okoli, kde neni signal HDO), lze toto nastavit primo bez prepinani pres S0 vstupy?
Je mozne menit tarif treba skriptem pres promennou?
Diky, Petr
Jakým způsobem se váš elektroměr "dozví" o změně tarifu - máte externí hodiny ? Potom se stačí připojit na přepínací signál (oddělovacím relé).
Máte tam blokovací relé pro spotřebič, který může pracovat je při sníženém tarifu ? Pak by stačilo připojit SDS na tento signál.
Je tam pouze casovy spinac na DIN listu, ktery v CEZem pevne nastavenou dobu prepne tarif(4x denne na hodinu), tarif se tusim jmenuje D45
To ze by tento signal sel pripojit na SDS pres rele vim, ale je to dost daleko od elektromeru a nechci nicit fasadu
(, cili to zatim ridim normalne spinackama za 200 kc coz mi ale prijde zbytecne, kdyz SDS cas zna a stacilo by jen na zaklade casu menit tarifni sazbu.
Tak si zatím naprogramuj jeden výstup na SDS. Sepne ti v dobu kterou si napíšeš v programu.
A relé budeš mít napojené na SO vstup. ![]()
To je dobrý nápad. V podstatě stačí jediná drátová propojka, pokud to tedy takhle zjednoduším.
Záleží na tom, jaký typ zařízení SDS máte.
Jeden z výstupů (např. D0 výstup, nebo reléový výstup) bude ovládat SDS-C program, tj. zapínat a vypínat tento výstup podle časového plánu, který se zapíše do SDS-C programu.
Tento výstup se pak připojí k jednomu ze vstupů, který se nastaví jako tarifní vstup. Hotovo.
Hmm, tak to mne nenapadlo
Mam SDS Micro Light 2 ARK/PIN, opravdu skvela vecicka za rozumnou cenu!
Pouzivam to na dalkove rizeni topeni s peletkovym kotlem a aku nadobami. Rele vstupy mam obsazene oba, tech bych potreboval vice , ale pouzil bych D0 a OPTO1.
Skriptuji to vse na domacim HP miniserveru, kde bezi kamerovy system a rizeni domacnosti, cili si to "osefuju" tam at s tim muzu pripadne dale pracovat a aktualni tarif predam pres promenou sys[142] a v SDS jen zaridim prepinani D0
Pochopil jsem spravne, ze na D0 je vzdy log 1 ci log 0, tedy 0 ci 5V?
Muzete to pls malinko podrobneji jak jste to myslel s tim zapojenim jednim dratem?
Diky moc panove obema!!!
Dobrý den, vezměmě v úvahu klasické micro, tedy ne verzi E. V podstatě jde o to, čím máte možnost spínat onen opočlen, samotný D0 výstup, tj bez připojeného mosfet tranzistoru utáhne jednotky mA a v podstatě nění doporučeno cokoli napřímo zapojovat, jelikož je připojený přímo na procesor, a jakýkoli problém se statikou či impulzy by dokázal pěkně zamávat s CPU, či ho rovnou zničit.. takže se nabízí tyto varianty:
1. Použít reléový výstup, i bez připojeného relé lze tranzistorem BSS138 integrovaným v micru lze s příslušným srážecím rezistorem spínat optočlen, takže je to v podstatě o jednom vodiči mezi RE1 výstupem a optočlenem, a rezistorem mezi optočlenem a napájením..
2. Použít D0 výstup doplněný o výstupní mosfet viz tento odkaz vpravo dole http://wiki.merenienergie.cz/images/And … o_sch2.gif s tím že jako led diodu si představte led diodu v optočlenu a jako rezistor srážecí rezistor dle napájení micra tj 1-2K
3. Použít D0 výstup napřímo, nicméně by to vyžadovalo propojení D0 výstupu, s VÝSTUPEM optočlenu, a odstranění onoho optočlenu + srážecího a zárověň pullup rezistoru na desce, což jako laikovi nedoporučuji..
VŠECHNY LOGICKÉ ÚROVNĚ JSOU 3,3V, ne 5V, pozor na to! Dále, pokud se rozhodnete pro HW úpravu micra, tak počítejte s tím, že pokud přivedete napětí na optočlen tak stáhnete napětí na výstupním tranzistoru přes pullup k zemi, tj procesor bere jako aktivní vstup stav, kdy je na pinu procesoru, který je připojen na optočlen logická nula, ne jednička! Takže se s tím při psaní programu musí počítat.
Dobry den,
dekuji moc, volne RE vystupy nemam, cili asi to vyresim podle varianty 2.
Nicmene zbytecne prichazim o vystup/vstup, kdyz by se to dalo resit zmenout tarifu pres prommenou v SDS.
Je mozne prosim neco takoveho povolit v pristim firmware?
Uvidíme co se bude dát ohledně firmware dělat, dost možná se to i nakonec udělá.
Ale stejně mám za to, že by připojení k originálním hodinám bylo tím nejvíce správným řešením.
Pokud se časovaním řízeným z SDS nestrefíte přesně stejně, "utečou" impulsy do špatného počítadla (např. se dříve přepne tarif v SDS než v elektroměru). Nebo to může fungovat, ale jak píšu, jediná záruka je řídit to ze stejných hodin.
Samozrejme souhlasim, ze prime pripojeni na HDO je jedine spravne, nicmene pouzivam to jako podruzny elektromer v rodinnem dome o dvou bytech pro prilehlou dilnu ,zahradu, koupaci jezirko, el. brana ...
Vzhledem k tomu, ze mi to prepne za den 4x a cas prepnuti se da docela presne odsledovat, ci zmerit na HDO, tak si myslim ,ze muzu mit odchylku tak 10 -20 sekund po nejake dobe a to je ve vysledne spotrebe zanedbatelne.
Pokud by to bylo mozne v pristim firmware povolit prepinat pres SDS, tak by mne to usetrilo nemalo starosti s natahovanim kabelu a usetrilo vstup/vystup.
Diky vsem za rady,
Petr
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
SDS PLC/PAC: Měření Energie & OnlineTechnology.cz » SDS-MICRO (LM) - light » odečet 2 sazbového elektroměru s jedním výstupem