1

Téma: [vyřešeno] SDS Micro DIN E - opět bezdůvodné restartování

Prosím o radu či postup jak vyřešit můj problém týkající se bezdůvodného restartování.
Jak je popsáno ve fóru http://forum.merenienergie.cz//viewtopic.php?id=269 měl jsem problém s bezdůvodným restartováním SDS Micro (vždy to okamžitě zjistím, protože se vynuluje SYS140).
SDS Micro mi bylo bez problému vyměněno. Vše běželo zhruba dva měsíce OK.
Poté došlo k prvnímu restartu, po týdnu k dalšímu a nyní obden. Zařízení je napájeno prostřednictvím UPS. Četnost restartů je podobná jako u předchozího SDS.
Zkontroloval jsem dotažení spojů napájecího kabelu a vše je OK. Děkuji

2 Naposledy upravil: videoservis (2012-07-25 19:13:29)

Re: [vyřešeno] SDS Micro DIN E - opět bezdůvodné restartování

To je divný. Já mám Micro Light podložené přímo 12V accu (ne UPS). A momentálně je na něm natočeno 87dní 13h... Běží tam odesílání na portál 2xID a termostat přečerpávacího čerpadla pro solar.
Mám i MACRO, ale to mám na pokusy a nemám ho zálohované a ještě se mi nestalo, že by se restartovalo z jiného důvodu, než výpadku proudu.

Pokud je to na UPSku, tak bych ji zkusil několikrát vypnout proud, jestli ta prodleva přepnutí ze sítě na batt není moc dlouhá a z toho důvodu se SDS resetuje.
Zkusil bych SDS podložit baterkou.

3

Vypnutí napájení UPS jsem dříve zkusil, ale k výpadku nedošlo. Pro jistotu vše ještě několikrát zopakuji. Také se mi nezdá, že chyba je v SDS, ale zatím nemám jiné vysvětlení. Pro informaci - SDS posílá data na eportal, dále ukládá data do několika proměnných, má zapojeny 3x SO, 2x připojeny vlhkostní čidla a 4 teplotní čidla. Můžete mi prosím konkretizovat správné zapojení s baterkou?
V práci provozuji 2x SDS Macro, obě jsou připojena přes stejnou UPS a nerestartují se ( v provozu 183 dnů, 35 dnů) mají ale zapojeno zapojeno méně vstupů.

4

Napájím z adaptéru se stabilizátorem. Výstupní napětí nastaveno na 13,8V. Accu 12V 7Ah připojeno paralelně na napájecí svorky SDS spolu s adaptérem. Při použití silnějšího adaptéru, než 300mA by bylo vhodné udělat proudové omezení, aby do baterky při jejím vybití netekl velký proud.

K SDS mám připojeno 3 x S0 (plyn, el. měr a tepelné čerpadlo), 10x teplotní čidlo, 2 x výstup relé a D0 taky na relé (ovládádání TČ, ovládání čerpadla, přepínání ventilu u aku nádrže)

5 Naposledy upravil: nesvara (2012-07-26 15:52:10)

Já mám SDS napájeno prostřednictvím AWZ-200 (včetně baterie7Ah) což je to samé. Uvítám rady jak vypátrat příčinu.
Díky

6

Testoval jsem zda se bude restartovat SDS při výpadku napájení UPS. Provedl jsem asi  10 výpadků napájení různě dlohých ( od 0,5 s do 4 hod ). Restart SDS se neprojevil. Důvod je zřejmě jiný.

7

Dnes se SDS opět restartovalo po 6ti dnech. Frekvence restartů se zvyšuje a doba mezi nimi se zkracuje jako u původního SDS.

8

Stále mne nenapadá důvod, proč by se to mělo dít.
Nejsou tam někde zemní smyčky ?
Jsou čidla připojeny jen k SDS ?
Souběhy kabelů k čidlům se silovými kabely ?

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

9 Naposledy upravil: nesvara (2012-07-31 22:23:18)

Kabel k teplotním a vlhkostním čidlům  je telefonní. Jsou vedeny plastovými příchytkami po trámu max. délka asi 24 metrů.  Kabel k FVE elektroměru je ja asi 1 metr. Kabel k od převodníku elektroměru E.ON asi 20 m je stíněný (jeden konec uzeměn) dále je napojen na další kabel asi  5 metrů k elektroměru nestíněný (použitý stejný kabel - jiné žíly společně pro ovládání stykače na noční proud).
Více mne nenapadá. Budu nadále sledovat vývoj a ozvu se. Více na prezentaci www.nesvara.cz  nebo rovnou  http://www.youtube.com/watch?v=9pCbFjK3cv8
Není zde pouze vidět nově použitá UPS a Micro DIN E (které jsem dostal výměnou za původní Micro DIN při prvním projevu restartů). Mohu Vám také umožnit přístup do SDS - je na veřejné IP adrese. Nemůže to třeba způsobit můj program v SDS?
Poslední restart dnes před 4,5 hod.

10

Nemůže souviset restartování s tím, že SDS z nějakého důvodu nemůže odeslat data na portal? Občas se mi to stane. Dnes ráno bylo několik stavů kdy nebylo možno odeslat data a okolo 5:00 hod. se SDS zase restartovalo.

11

Dnes se zařízení opět restartovalo - dle ECHA odesílání dat OK

12

Hmm nějak to budeme muset vyřešit...

Je možné to spustit tak na dva, tři dny, jen se zapojeným zdrojem a Ethernetovým kabelem ?

Případně dát vedle druhé MICRO, aby se data neztratili, a tohle původní nechat na původím místě, běžet bez senzorů, a nechat v něm SDS-C program (ať posílá - byť nulová - data na portál).

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

13

Předně děkuji za snahu pomoci mi nalézt příčinu restartování. Odpojil jsem veškeré vstupy 2x vlhkost, 1x teplota, 3x SO.
Zůstalo připojené pouze napájení a ethernet ( program v SDS běží ). Mohu Vám zdělit také IP adresu pro přímý vstup do SDS.

14

SDS se po odpojení všech vstupů ještě nerestartovalo. Běží 5 dnů 20hodin. Mohu nějaký vstup připojit (pokud ano, tak který)

15

Připojil jsem opět některé vstupy - teploty a 1x SO - elektroměr FVE.
Nepřipojeny zůstávají 2x SO elektroměr E.ON - spotřeba a dodávka do sítě (přes optooddělovač) a 2x napěťové vstupy - měření vlhkosti. Zařízení SDS je zatím bez restartu.

16

Hmm... vsadil bych že to budou ty napěťové vstupy (příčina resetování). Uvidíme tedy.

17 Naposledy upravil: nesvara (2012-08-16 14:27:41)

Tak jsem zjistil, že v záložce aktuální stav je v odkazu . doba provozu - 0d 14:57 .....  SDS se tedy zase restartovalo, ale data v SYS 140 vynulovány nejsou. Dá se s toho něco usoudit?

18

V noci restart i s vynulováním sys 140. Tak nevím kde dělám chybu.

19

Dnes okolo 02.00 hod opět restart. Provedl jsem odpojení čidel teploty a připojení zbývajících SO vstupů. Nyní jsou připojeny pouze 3x SO vstupy. Odpojeny jsou čidla teploty a čidla vlhkosti.

20

Jak se zachová nahraný SDS-C program, když se mu nepodaří odeslat data na portál ?
Jedna ze starších verzí firmware v SDS se (jak tady jinde někdo hlásil) zaseknula ve funkci http_get() v nějakém velmi specifickém případě, který souvisel s otázkou na začátku tohoto příspěvku.
Zkuste nahrát BETA firmware pro MICRO, odsud z fóra, jestli to nepomůže.
Zítra chystám další verzi beta firmware s dalšími opravami, takže možná že to k něčemu bude.
Jestli to nakone není hardwarový problém...

21

Nahraný program (je doplněný o další funkce oproti tomu, který je stažený z eportalu - mohu jej pro kontrolu zaslat) běží bez problémů. Několikrát denně se nepodaří data odeslat (nevím zda je chyba v připojení k internetu, nebo routru .....je zde VOIP a to šlape dobře) Po restartu se program sám rozběne. Dnes v noci se SDS opět restartovalo (nyní je to každý den). Ještě informace - SDS je namontováno na zdi o síle 50mm na jejíž druhé straně je měnič FVE - ten je ale v noci úplně vypnutý a zapíná se až když je světlo. Pokusím se nahrát nový firmware.

22

Problém je asi vyřešen. SDS bylo zatěžováno mnoha současnými přístupy z internetu. Načítání dat z každé otevřené stránky www.nesvara.cz způsobovalo velkou zátěž. Vše je vyřešeno viz. http://forum.merenienergie.cz//viewtopic.php?id=319
Díky všem za pomoc a rady