1

Téma: dálkový odečet - připojení vodoměru, elektroměru, plynoměru

Dobrý den, dnes se budu zabývat pouze připojením vodoměru.
Lze k produktu SDS Micro připojit vodoměr, který má dle výrobce impulzní výstup, ale tento výstup je ve skutečnosti konstruován tak, že ve výchozým stavu je jazýčkový kontakt rozepnutý, po odpuštění 10litrů sepne, v sepnutém stavu bude dalších 10litrů (může trvat i půl dne třeba) a po těchto deseti litrech opět rozepne. V tomto stavu setrvá dalších 10litrů, ...... .

Jak bude vyhodnocen v takovémto případě impulz?
Vždy při  rozepnutí?
Bude tedy impulz vždy 20litrů?
Děkuji Minařík

2

Re: dálkový odečet - připojení vodoměru, elektroměru, plynoměru

Opravdu vám to tak funguje?

Já zapojoval vodoměr zrovna včera fotka tady https://picasaweb.google.com/Jan.Dovrte … 9620298066

Sice moc nerozumím tomu, co znamená to číslo "10.603686", nicméně mi to funguje tak, že když se na pozici 0,00X objeví 6 nebo, tak se kontakt sepne, když 7 tak se zase rozepne. Nerozumím tomu, proč to nemají nastaveno na "0", ale impulsy za každých 10litrů se načítají zdá se že dobře.

Taky moc nevím co se stane v případě, že se vodoměr zastaví na pozici 0,006 třeba na 2dny a kontakty tak zůstanou sepnutý?

3

mm-soft napsal:

... ve výchozím stavu je jazýčkový kontakt rozepnutý, po odpuštění 10litrů sepne, v sepnutém stavu bude dalších 10litrů (může trvat i půl dne třeba) a po těchto deseti litrech opět rozepne. V tomto stavu setrvá dalších 10litrů, ...... . Jak bude vyhodnocen v takovémto případě impulz? Vždy při  rozepnutí? Bude tedy impulz vždy 20litrů?Děkuji Minařík

Impuls je vyhodnocen "na hraně", tj. při změně napěťové úrovně na čtecím vstupu (tj. např. při sepnutí a rozpenutí kontaktu).
Takže bude vždy co 10 litrů, pro daný vodoměr.

... co znamená to číslo "10.603686", ...

Napište přímo výrobci vodoměru, měli by být ochotní ty hodnoty vysvětlit, zvlášť když se jedná o cejchovaný vodoměr (k platební výměře).

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

4

Jsem čerstvý uživatel  Micro Light2.
Musí být všechny SO vstupy zapojeny u verze Light2 přes odpor, nebo vstup3 jde zapojit napřímo? U elektroměru SO+ na svorku 20 a SO- na svorku21??  Viz.   http://www.merenienergie.cz/userFiles/el_1.jpg
děkuji.

Nějak se mi informace z webu rozcházejí.

Kdo nic nezkusí, nic nezíská.

5

Dobrý den, patrně je to způsobeno tím, že onen obrázek je pro Micro DIN, které má první optočlen zapojen už s předřadným odporem - takže lze zapojit napřímo.. Letmým pohledem na DPS MicroLight 2 je vidno, že všechny 3 optočleny nejsou zapojeny na žádný potenciál takže např z napájení přes omezovací odpor do elektroměru a z elektroměru na optočlen, + připojení země k optočlenu - ale to jistě najdete detailně rozepsáno na wiki..

6

diky, už jsem si to proměřil. Již snímám elektřinu a plyn. Ještě vodu a je to.

7

a co počasí ? třeba kapkoměr na déšť

8

Micro LIGHT (a LIGHT2) má pouze přímý vstup na tři optočleny (přímo vyvedené piny LED v optočlenech).

Micro DIN má dva přímé výstupy, a jeden s interním napájením (viz ten obrázek který odkazujete).

Přímé vstupy musíte napájet externě, plus doplnit omezovací rezistor proudu, ať se zajistí pracovní úroveň pro LED v optočlenech.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

9

Omylem jsem si přehrál soubor, který posílá data z SO vstupů na portál.  Můžete mi prosím napsat odkaz, kde jej stáhnu.
Hledám půl hodiny a nemohu dohledat. Díky

10

cncp napsal:

Omylem jsem si přehrál soubor, který posílá data z SO vstupů na portál.  Můžete mi prosím napsat odkaz, kde jej stáhnu.
Hledám půl hodiny a nemohu dohledat. Díky

http://wiki.merenienergie.cz/index.php/SDS_S0_log

11

Díky, ale to není přesně on.
Tam v tom je již vše vyplněno a zadá se jen ID.

12

a tohle ?
http://wiki.merenienergie.cz/index.php/ … ergi%c3%ad

13

Díky, nekoukal jsem dolů na stránku.

14

Zmíněný odkaz je pro logování údajů mimo portál, i když princip je shodný a program by měl po úpravě fungovat.

Informace o portálu plus několik programů, viz http://wiki.merenienergie.cz/index.php/ … ergi%C3%AD

15

hrnous napsal:

a co počasí ? třeba kapkoměr na déšť

To by se mi hodilo. Vite jak na to? Diky.

16

Viděl sem aplikaci ve stylu plastová nádržka se západkou na cívku, jak dokapalo určitý počet mm výšky hladiny tak optočlen či co to bylo dal impulz a nádobka se "vyklopila" uP pak čítal dané impulzy - mm srážek..

17

Využívám jeden optovstup pro snímání tlačítka (počet stisků ovládá přidanou dobu topení). Když jsem s tím laboroval na stole, tak vše pracovalo dobře, ale po zamontování do krabičky mi občas udělá tlačítko zákmit. Moc se mi již nechce (hlavně není kam) přidávat nějaký klopný obvod a tak se chci zeptat jestli je možné nastavit vlastnosti vybraného optovstupu, tak abych mohl odfiltrovat zákmit tlačítka.

18

Hardwarově to řešené není a sw by to teoreticky šlo..co tak zkusit k tomu tlačítku paralelně malý kondenzátor..

19

V praxi používám v PLC "timer".
Prostě musí být zmáčklé nějakou dobu.  Třeba déle jak 100mS.
Zákmity tím vyrušíš. Jednoduché řešení.

20

Ošetřil bych to programově v SDS-C.
Ve smyčce se ptát na stav tlačítka (neustále dokola číst vstup).
Pokud bude stav stále "zmáčknuto" po dobu 50 až 100 msec, opustit smyčku a prohlásit tlačítko za stisknuté, jinak stále prodlužovat čekání (popř. po určité době to ignorovat jako dlouhodobé rušení).

21

Díky za rady, ale ty pro mně nejsou vhodné. Moje zařízení již dělá několik činností (odesílání dat na portál, hlídání dvou analogových vstupů, pinkání na 3 ethernetová zařízení a případně jejich restart) a proto jsem pro další fci volil připojení přes tlačítko. Vyzkoušel jsem si, že i když program  právě vykonává příkaz wait, tak impulsy se připočítávají a až se k nim program dostane, tak "obslouží" pulsy z tlačítka. Zatím to také nějak obcházím softwarem, ale napadlo mne jestli nejde tento čas nastavit některým z parametrů.