1

Téma: dokumentace

docela mi chybi dokumentace o tom jak SDS-MICRO programovat.
Ano popis registru (sys[0-1024]) sem sice nasel pak par dalsich navodu ale nic uceleneho.
Co teda uplne chybi je popis jak delat stranky a jak tam zobrazovat jednotlive hodnoty a po te to ovladat.
Sice sem si ukrad demo co je na strankach ale nez sem aspon trochu pochopil o co tam jde a priohnul to k SDS-MICRO tak to trvalo den a to je trochu dost dlouho.
Ptam se existuje na to nejaky popis co a jak.

2

Re: dokumentace

Dokumentace je v rámci možností dělána co nejlépe. Pokud si s něčím nevíte rady, je tu pro vás toto fórum.

Info o sds-c zde http://wiki.merenienergie.cz/index.php/SDS-C  Je tam fůra dalších odkazů na ukázkové programy, jak začít, atd.

user.htm je obyčejná html stránka s javascriptem. Zde moc není co vysvětlovat. Člověk to musí umět. Základní popis zde http://wiki.merenienergie.cz/index.php/User_Web_Page 

Další info
http://wiki.merenienergie.cz/index.php/Sdsc_sysf
http://wiki.merenienergie.cz/index.php/ … le_control

Na wiki zase info
http://forum.merenienergie.cz//viewtopic.php?id=88
http://forum.merenienergie.cz//viewtopi … d=400#p400

Samozřejmě demo stránka byla vytvořena aby bylo vidět co je vše možné udělat. Kopírujte jak je libo smile

3

diky za odpověď.

No většinu jsem již nasel před tímto dotazem. Hlavně mi šlo o to pochopit logiku testovací stránky, na většinu jsem přisel formou pokus omyl což je zdlouhaví proces, docela by se hodilo k této stránce ještě přihodit kód programu SDS-C.

4

Dokumentace mimo naší WiKi není.
Výhodou je, že SDS-C je velmi podobný jazyku C, a navíc jsou k dispozici vzorové příklady.

Pokud někdo umí programovat v C, pak nemá problém (s doplňujícími informacemi z WiKi) programovat v SDS-C.

Obecně je to vždy o tom, že uživatel zařízení ví, co chce - a programovací jazyk je pak už jen způsob realizace této myšlenky, není už tak důležitý.

Jasně, určitý návod krok za krokem pro uživatele kteří nikdy neprogramovali by byl určitě fajn, ale byl by tak obsáhlý, že by ho stejně nikdo nečetl (jak pokrýt všechny varianty ?).

Nejlepší je začít s příklady a existujícími programy, které jsou k dispozici, a začít je upravovat a sledovat co se stane - tím se člověk naučí nejvíce.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

5

Dobrý den, jsem tu nový, nějaké zkušenosti s tvorbou www stránek mám a proto jsem nedávno zakoupil SDS-Micro abych z počátku mohl číst naměřené teploty ze vzdáleného domu. Ano toto vše lze realizovat přes přístup do SDS a nebo odesílat data na portál, což mě funguje a jsme spokojen ...
Ale rád bych umístil udaje na stránku (třeba user.htm ), příklady jsme pročetl, no poravdě zase až tak C neznám ale určitě metodou jak popisujete pokus omyl , jsme k něčemu došel, ale...

Je teda obecně to postavené tak že nejprve musím nějaké proměnné program napsaneém v SDS načíst a pak je zobrazit na www, nebo lze číst již proměnné z SDS v user.htm. na Wiki se píše že : " Zařízení SDS nabízí několik míst, odkud je možno data v online podobě získat. Nabízí se dynamicky generované XML stránky   .... můžete mě nasměrovat ? Nebo byt jen pro ukázku ukázat jak třeba v tuto chvíli když mám teplotní čidla (nebo pouze jen pro jedno čidlo), zobrazím na www stránce .
Nevím jestli třeba tento dotaz není opravdu moc začátečnický, ale proč byhc se zase na druhou stranu nezeptal, děkuji za odpověď.

s SDS - Micro začínám, ale učím se

6

Je možné číst hodnoty z pole sys[], ram[] nebo se podívejte na html zdroj od webového rozhraní (např. stránka "aktuální stav"), odkud a jak se ty hodnoty čtou.

Nebo taky viz demo: http://84.244.91.117:10000/user.htm

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

7

proszatím děkuji za odpověď budu postupně to očuchávat.

8

Tak ještě jednou, sice jsem si stáhl zdroj ze stránky "aktuální stav" no popravdě moc chytrý z toho nejsem , stahl jsme si i zdroj z Dema, ale prostě nechápu .... jsem asi Lama . Začal jsem teda koukat na jak začít v jazyku C , no příkladů je plno .
No zeptám se tedy a nebo poprosím : o jednoduchý příklad : kde a jak natáhnu proměnou nebo teda z čeho a jak ji zobrazím. Teplota asi vím že sys ... něco . uložím do proměnné , ukážu proměnnou na www stránce , myslíte že by někdo měl tu trpělivost to jednoduše napsat .

9

Určitě mrk sem http://forum.merenienergie.cz//viewtopi … d=400#p400

Popisoval jsem tam user.htm od základu.

No zeptám se tedy a nebo poprosím : o jednoduchý příklad : kde a jak natáhnu proměnou nebo teda z čeho a jak ji zobrazím. Teplota asi vím že sys ... něco . uložím do proměnné , ukážu proměnnou na www stránce , myslíte že by někdo měl tu trpělivost to jednoduše napsat

Moc jsem vlastně nepochopil co potřebuješ? Jde tedy o C-prog či user.htm?

10

No jedná se mě o :
chtěl bych si vytvořit user.htm kde by to mělo být podobné jako v demo, tak jsem hledal příklad , z toho odkazu to zřejmně tak trochu chápu , je to sice všechno vypsané, tak zkusím postupně některé proměnné umazat a postupovat v začátku jen teploty čidel s nějakým podkladem (obrázku baráčku) jenom mě šlo o toto řešení, začínám s tím, ale je fakt že již na otázky mě bylo z fora  odpovězeno a moc mě to pomohlo .

11

Asi zřejmně někde dělám chybu, prokousalů jsem se ale :-(
nemám tam style , ale to si myslím že by vadit nemělo

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head>
<title>SDS Koz</title>
<script type="text/javascript">
function sdsps(){
   req=false;
   reqE=false;
   reqS=false;
   if(window.XMLHttpRequest){
    req=new XMLHttpRequest();
    reqE=new XMLHttpRequest();
    reqS=new XMLHttpRequest();
   }
   else if (window.ActiveXObject){
    req=new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");
    reqE=new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");
    reqS=new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");
   }
   if (req){
    req.open("GET", "cgi_dys?rand="+Math.random(), true);
    req.onreadystatechange = reqComplete;
    req.send(null);
   }
   if (reqE){
    reqE.open("GET", "cgi_dyeA?rand="+Math.random(), true);
    reqE.onreadystatechange = reqCompleteE;
    reqE.send(null);
   }

function reqComplete(){
   if(req.readyState == 4){
    if(req.status == 200){
     var rE=req.responseText.split("|");
     document.getElementById("cas").innerHTML=rE[17];
     document.getElementById("rele1").innerHTML=rE[1];
     document.getElementById("rele2").innerHTML=rE[2];
     document.getElementById("rele3").innerHTML=rE[3];
     document.getElementById("rele4").innerHTML=rE[4];
     document.getElementById("teplota").innerHTML=rE[10];
     document.getElementById("AD0").innerHTML=rE[12];
     document.getElementById("AD1").innerHTML=rE[13];
     document.getElementById("AD2").innerHTML=rE[14];
     document.getElementById("AD3").innerHTML=rE[15];
     document.getElementById("tep2").innerHTML=rE[11];
     document.getElementById("opto").innerHTML=rE[8];
    }
   }
  }
  </script>
</head>

<body onLoad="sdsps();">
<div id="bottpanel">
  <div id="tempa">
   <fieldset>
    <legend>Teplotní čidla (sběrnice A)</legend>
    <p class=col1t>1.Cas<label class=col2t id="cas">00:00:00</label></p>
    <p class=col1t>2.Temp 1<label class=col2t id="teplota">0.00°C</label></p>
    <p class=col1t>2.Temp 2<label class=col2t id="AD1">0.00°C</label></p>
    <p class=col1t>2.Temp 3<label class=col2t id="AD2">0.00°C</label></p>
   </fieldset>
  </div>
</body>
</html>

12

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head>
<title>SDS Koz</title>
<script type="text/javascript">
function sdsps(){
   req=false;
   if(window.XMLHttpRequest){
    req=new XMLHttpRequest();
   }
   else if (window.ActiveXObject){
    req=new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");
   }
   if (req){
    req.open("GET", "cgi_dys?rand="+Math.random(), true);
    req.send(null);
   }

function reqComplete(){
    if(req.readyState == 4){
     if(req.status == 200){
      var rE=req.responseText.split("|");
      // toto vraci cgi_dys:
      // 2127890|ovládáno:ručně - neaktivní (off)|ovládáno:ručně - neaktivní (off)|ovládáno:ručně - neaktivní (off)|ovládáno:ručně - neaktivní (off)|1000Hz, 30 %|výstup neaktivní|VYP VYP VYP VYP |VYP VYP VYP VYP |487|20.56 °C 20.06 °C 20.93 °C |19.25 °C 21.06 °C |0.000 V|0.000 V|0.000 V|0.000 V|nepoužito|20:14:33 13.09.2012|
      //vytahat data z pole dle indexu (viz vyse .split) a naplnit dle ID do label nize
      document.getElementById("cas").innerHTML=rE[17];
      document.getElementById("teplotaA").innerHTML=rE[10];
      document.getElementById("teplotaB").innerHTML=rE[11];
     }
    }
   }
  }
  </script>
</head>

<body onLoad="sdsps();">
<div id="bottpanel">
  <div id="tempa">
   <fieldset>
    <legend>Teplotní čidla</legend>
    <!-- podle ID se naplnuji pres javu jednotliva pole -->
    <p>Cas <label id="cas">00:00:00</label></p>
    <p>Temp A <label id="teplotaA">0.00°C</label></p>
    <p>Temp B <label id="teplotaB">0.00°C</label></p>
   </fieldset>
  </div>
</body>
</html>

13

děkuji za popis, přirovnal jsme si to k Foxpro kde se taky dají číst proměnné ze txt dat, ale pochopil jsme správně že tato uprava by už měla fungovat, nebo ještě je potřbné upravit , jelikož toto nefunguje .

14

Nefunguje - co - ten poslední program od J@M ?

Až se vrátím z dovolené tak napíšu návod na WiKi, takové krok za krokem.
Snad už to pak bude lepší.

15

Ano ten poslední návod od J@M , sice nehlásí chybu ale neukazuje žádné udaje .

16

No netestoval jsem to, ale pokud je to nahráno v macru/micru a nehlásí chyby, mělo by to jet.

17

No ukaže s tránka user.htm tam :

Teplotní čidla
Cas00:00:00
Temp A0.00°C
Temp B0.00°C

ale neukazují se aktuální data .. nevím třeba jsme někde udělal chybu .

18

Chyběla jedna závorka na konci scriptu. To musel IE hlásit. Opraveno, vyzkoušej.

19 Naposledy upravil: roman_rja (2012-09-18 16:09:32)

Ano funguje děkuji, zeptám se jak se dá pomocí čtení ze splitu vybrat třeba jedna teplota, při čtení to bere podle | var rE=req.responseText.split("|")  to jsem pochopil, jde třeba určovat počet znaků ve funkci .innerHTML=rE[2] kde 2 je pozice ze splitu, respektive z výpisu cgi_dys že ano ?  .

20

Pokud je potřeba to takto detailně vybrat a zobrazit, asi bych nešel přes cgi_dys, ale přes get_sys. Popis je na wiki.

např.
if (req){
//prvnich 16 teplot
req.open("GET", "get_sys[310]?rn=16&rand="+Math.random(), true);
req.send(null);
}

21 Naposledy upravil: roman_rja (2012-09-18 20:46:03)

Děkuji, ale ted nemůžu v podstatě nic zkoušet, jelikož poprvé od doby kdy mám SDS Micro, byly nenalezeny čidla, dnes okolo 16:30 , když dám prohledat nic se nenajde ani jedno z 6-ti čidel :-), jde nějakým způsobem resetovat 1-wire sběrnice na dálku ? Zkusil jsem podle fora nastaveni ethernetu - tlacitko nastav, potom to našlo 6 aktivních čidel, ale ukazalo se chyba, CHYBA CRC! u čidel, po prohledání se opět ztratily ...

22

Na dálku provést rescan 1-Wire sběrnice v tomto firmware nelze.

Pokud 1-Wire nefunguje, je potřeba zkontrolovat zapojení a některé další záležitosti (např. napětí na pinech jednotlivých čidel). Často je problém u jednoho z čidel, což pak znemožní komunikaci celé sběrnice.
Detaily jsou popsány na WiKi.

23

Odpovím asi tak že , po cca 30 minutách to zase naběhlo , nyní vše v pořádku, ale děkuji za info