1

Téma: [vyřešeno] Odezvy SDS

Mám malý problém se zvyšujícími se odezvami SDS Micro Din E.
SDS je přístupné na veřejné IP adrese a přes ROUTER je možné do něho vidět. V současné době má delší odezvy a také mnoho neodeslaných dat na eportal ( chyba komunikace se serverem) - obojí spolu souvisí. Zajímavé je, že poté co jsem do SDS nahrál Beta verzi pro testování (ze srpna) a poté opět původní verzi ze 7.5.2012 (musel jsem vše znova nastavit) začali být odezvy téměř okamžité a odesílání dat bylo bezestrát. Nyní asi po 1 měsíci je vše ve starých kolejích. Myslí si že se zaplní nějaká paměť buď v SDS nebo v Routeru a vše se zpomalí. Máte někdo nějaký nápad?

2

Re: [vyřešeno] Odezvy SDS

A jak to vypadá když se utne konektivita od sds ven a nechá se jenom lokální síť  ?

3 Naposledy upravil: nesvara (2012-09-18 10:44:51)

Nemám SDS v místě bydliště. Až to bude možné vyzkouším to a ozvu se. Pokud by pomohlo, že budete mít přístup do SDS nebo routeru mohu Vám poskytnou mimo fórum více informací. Ještě změním připojení k internetu z 2,4 na 5GHz.

4

Ok, takže více na mailu a uvidíme

5 Naposledy upravil: Cuchty (2012-09-22 22:15:45)

nesvara napsal:

Mám malý problém se zvyšujícími se odezvami SDS Micro Din E.
SDS je přístupné na veřejné IP adrese a přes ROUTER je možné do něho vidět. V současné době má delší odezvy a také mnoho neodeslaných dat na eportal ( chyba komunikace se serverem) - obojí spolu souvisí. Zajímavé je, že poté co jsem do SDS nahrál Beta verzi pro testování (ze srpna) a poté opět původní verzi ze 7.5.2012 (musel jsem vše znova nastavit) začali být odezvy téměř okamžité a odesílání dat bylo bezestrát. Nyní asi po 1 měsíci je vše ve starých kolejích. Myslí si že se zaplní nějaká paměť buď v SDS nebo v Routeru a vše se zpomalí. Máte někdo nějaký nápad?

Bohužel mám stejny problém. Několika hodinové výpadky odesílání na portál. Kdyz zařízení neodesila tak program bezi protože spina relé jak ma. Není mozné se dostat do web rozhraní. Najednou vse začne fungovat. Mám poslední beta firmware. Reset routeru nepomohl.

6

hrnous napsal:

A jak to vypadá když se utne konektivita od sds ven a nechá se jenom lokální síť  ?

Dnes jsem zkoušel odpojovat a připojovat WAN (konektivitu do internetu) a připojovat se k SDS prostřednictvím LAN sítě. Pokud byla připojena i WAN byli odezvy uvnitř LAN delší. Pokud jsem odpojil od routeru WAN odezvy byly kratší. V tu dobu bylo mnoho neodeslaných dat na server (nekvalitní připojení k internetu). Již pracuji na lepším připojení do internetu. Třeba se to vyřeší.

7

Zkuste novou beta verzi (26.9.), jsou tam určité úpravy.

Nicméně tyto problémy je obecně těžko řešit, je potřeba v první řadě zajistit kvalitní připojení k Internetu...

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

8

lze také, i když se to píše na Wiki, udělat upgrade na beta verzi vzdáleně, nepřijdu o spojení , nepřepíše se IP adresa když je to na veřejné IP ? nebo o co všechno příjdu ?

s SDS - Micro začínám, ale učím se

9

Nastavení zůstane. IP adresa by měla zůstat taky. Je to popsáno na WiKi na stránce s oficiálním firmware.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

10

tak vzdalene se me to nepovedlo, spustil jsem start ... a potom bootloader , nastavil IP adresu a nespojilo se to i kdyz jsem mel porty 69 a 13633 predem otevrene , po 30 min na strance se nic neukazalo a ani na bootloadru, čekal jsem ještě ale potom se nic nedelo , zkusil jsem obnovit stránku a pak už jsem se na SDS nedostal :-(  , čili ted jedine asi rucne dle popisu s reset jumprem nebo se to musí poslat k nahrání k výrobci . ??

11

Mělo by stačit zařízení vypnout a zapnout.

Při nahrání nového firmware přes boot loader by se IP adresa neměla změnit.

Zdá se, že se boot loader nedomluvil, takže stále čeká a čeka...

12

Musím napsat, že SDS nereagovalo, ale někdy po cca 6 hodinach zase samo naběhlo , nedokážu si to vysvětlit ale vše funguje, firmware ale nahraný není, proto raději vyzkouším až budu u toho.

13

Provedl jsem výměnu připojení do internetu (původní 2,4G je nahrazeno 5G) - vše se chová stejně (připojení je OK). Jako další krok provedu výměnu routeru a poté nový firmware.

14

Zajíma mne jak to dopadne, zejména po nahrání nového beta firmware (26.9. pro tento příspěvek).

15

Zkusím to také přehrát až zařízení zase začne reagovat. Už je to 3 dny a nic. Minuly týden se po 2 dnech začalo hlásit a zase odesílat data na portál.

16

Můžu jenom konstatovat že nahrání nového firmware přes třeba wifi ne stejné podsíti, prostě nelze, na tož třeba vzdáleně, to se mě prostě nepovedlo, doporučuji pouze jenom kabel, to šlo hned a bez chyb. Nový firmware BETA je tam ... ale dalo mě to viz popis nastavení hesla. :-)

17

Dobrý den.. lze ale problematicky, proto se doporučuje používat přímo kabel mezi pc a SDS..

18 Naposledy upravil: nesvara (2012-10-03 07:51:04)

Pokouším dále pátrat po občas dlouhých odezvách a neodeslaných datech na eportal. Koukl jsem do routeru přes který je přístup z internetu. V současné době jsou dlouhé odezvy a spoustu neodeslaných dat.

Takto vypadá statistika dat za jednu minutu. Je toto množství dat v pořádku?

Total    Current    Modify
IP Address/MAC Address            Packets   Bytes   Packets   Bytes   ICMP Tx   UDP Tx   SYN Tx
192.168.1.250 02-00-BE-EF-02-10    15182    1263855    186    15490    123/0    0/0    0/20

Další zjištění - změnil jsem port v SDS (současně jsem nastavil i správný port v routeru ) , výsledkem je, že se výrazně zpomalil tok dat a odezvy SDS jsou téměř okamžité.

Teď je otázka, zda má více lidí např. otevřeny moje stránky ze kterých se tahají data zhruba po 3s, nebo se děje něco jiného z internetu. A ještě jedna zajímavost, po té co jsem změnil port a uložil nastavení, se restartovalo SDS (čas běží od nuly a vymažou se data v dočasné paměti) ( restart způsobí i samotné tlačítko pro uložení portu ) je toto v pořádku?

19

15000 paketů za minutu je hodně. To ICMP je např. "ping", není tam spuštěný IP Watchdog nebo něco podobného ?

TCP protokol (přenos dat HTTP protokoem) má ale jen 20 otevřených spojení, ten zatížený není, 20 spojení za minutu je zcela OK.

Ta změna portu je zajímavá. Zdá se že někdo zná IP adresu zařízení SDS a může tam provádět DoS útok nebo něco podobně nepříjemného...

Restart při změně portu je v pořádku (stejný postup jako změna IP adresy, celé zařízení se restartuje). I když se port nebo IP nezmění (stisk tlačítka).

20

IP Watchdog spuštěný není ani žádná podobná funkce. Myšlenka o jakémsi útoku mne také napadla. Je bezpečnější použít jiný port pro SDS (nyní mám opět nastavený port 80)?

21

Port uvnitř sítě není známý na WAN rozhraní (NAT to skryje), ovšem některé routery to však nastaví stejně (tj. takový jaký je port uvnitř vnitřní sítě, takový je za NATem na WANu). Záleží na tom, jak dobře se dá port-forwarding funkce u daného routeru konfigurovat.

Na místní síti (za NATem) by mohl bez problému zůstat port 80 (ve vnitřní síti obvykle útočník není, obvykle...), ale na WANu (směr Internet) bych nastavil nějaké "nečekané" číslo (12346 a podobně).
Pokud má router firewall s pokročilými funkcemi (port-knocking atd.) tak doporučuji také zapnout (ochrana proti scanu otevřených portů na WAN straně, poslední dobou to vidím často).

22

Problém je již vyřešen viz. http://forum.merenienergie.cz//viewtopic.php?id=297
Přesto jsem provedl nákup nového routeru. Koupil jsem MikroTika. Nastavení není vůbec jednoduché, ale vše funguje.
Proč to ale píšu? Ty útoky, o kterých píšete se opravdu dějí. Z logu jsem zaznamenal mnoho pokusů z Čínských IP adres.
Uvítám, pokud budete vědět konkrétní nastavení jak více zabezpečit MikroTik.
Děkuji

23

Rady ohledně zabezpečení mk podám rád na mailu..v rámci SDS projektu free