1

Téma: [vyřešeno] Jak doplnit informace z elektroměrů na webové stránce

Mám malou FVE 5 kW. Pořídil jsem si SDS-Micro DIN pro sledování výroby a stavu elektroměrů. Zařízení jsem bez problému zprovoznil (zatím mám napojený pouze elektroměr FVE). Nahrál jsem program pro odesílání na "portal..." a také webovou stránku z Vašeho DEMO...  http://85.207.251.59:1013/user.htm , kterou jsem trochu upravil (odstraněním nepotřebných tlačítek a informací).
Mám dvě otázky: na stránce se zobrazuje aktuální výkon  a celková výroba. Pokud z panelu odstraním odkaz na CZK aktuální výkon a celková výroba je nulová. Lze z okna odstranit CZK ?
Dále bych chtěl doplnit panel o informaci o vyrobené energii tento den (celková výroba mínus výroba včera).
Mám veřejnou IP adresu a chci FVE sledovat online.
Předem děkuji a chci ještě říci, že Vám velmi fandím. Velmi oceňuji nejen zařízení, ale také podporu  včetně návodů a neustálého vývoje.
Delší dobu jsem pátral po obdobném zařízení, ale toto je nejlepší nejen možnostmi, ale i cenou.
Děkuji

2

Re: [vyřešeno] Jak doplnit informace z elektroměrů na webové stránce

Webovou stránku si můžete upravit podle libosti... je potřeba zjistit co je co a např. metodou pokus-omyl přijít na to, co umazat.

Pokud nechcete po každém pokusu nahrávat stránku do zařízení SDS, pak si tam pouze upravte adresy na příslušným místech v Javascriptu, a to doplněním IP adres (nezapomeňte to pak odstranit před nahráním finální verze do zařízení). Pak si takovou stránku můžete spustit přímo na počítači v prohlížeči, a bude vám ukazovat živé údaje.

Pokud chcete informaci o výrobě za celý den, pak si musíte napsat poměrně jednoduchý program v SDS-C, který vám to vypočítá, a jeho výstup pak zobrazit na dané stránce.
Výpočet je zřejmý - program bude v zařízení neustále spuštěn, takže si bude hlídat aktuální čas. Každý den, například o půlnoci, si vezme stav S0 počítadla, a odečte od toho zapamatovaný stav z předchozího dne. Rozdíl je pak ta výroba nebo spotřeba za den, jde o to co se měrí. Pak pomocí stejných postupů tak jak jsou provedeny v Javascriptu ve vzorové stránce, vytáhnete vypočítanou hodnotu a zobrazíte ji na stránce.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

3

Děkuji za odpověď.
Co se týče doplnění IP adres do javascritu je zajímavé , můžete prosím napsat příklad správného zápisu?
Znamená to, že je možné pokud mám veřejnou IP adresu pod kterou SDS-MICRO DIN uloženo přímo nahlížet z WWW stánky která je uložena někde na internetu do SDS? Doufám, že je moje otázka pochopitelná.

4

Můžete prosím uvést příklad kde v DEMO stránce doplnit IP adresu do javascriptu abych nemusel po každém pokusu nahrávat stránku do zařízení SDS?

5

Ok, postup pro zmíněnou demo stránka, viz

req.open("GET", "cgi_dys?rand="+Math.random(), true);

Nejprve vysvětlím co jsou jednotlivé parametry, pro pořádek:

reg.open - funkce JavaScriptu, nachystá datové spojení na zařízení SDS
GET - použijeme HTTP GET (toto je podporováno zařízením SDS)
cgi_dys - název webové stránky generované zařízením SDS, která obsahuje aktuální data a hodnoty, což právě dále zpracujeme a zobrazíme na stránce
?rand="+Math.random() - trik, který zaručí, že vždy bude prohlížeč chtít stáhnout nové data, kdykoliv o to požádáme (jinak totiž použije cache a nedojde pak k aktualizaci údajů, což nechceme).
true - chceme pokračovat v práci (nezablokovat prohlížeč dokud se nestáhnou data)

Takže pokud máte své zařízení SDS na adrese dejme např. 192.168.1.250, a přitom chcete testovat svou uživatelskou webovou stránku tak, že ji otevřete jako soubor na svém počítači (tj. nechcete ji nahrávat pořád dokola při každé úpravě do SDS, ale až pak jednou nakonec), je potřeba upravit výše zmíněný zápis doplněním IP adresy zařízení. Předpokládá se, samozřejmě, že počítač na kterém se otevře takto upravená uživatelská webová stránka se na zařízení SDS dostane na té konkrétní IP adrese.

Příklad:

req.open("GET", "http://192.168.1.250/cgi_dys?rand="+Math.random(), true);

To je vše.

nesvara napsal:

Znamená to, že je možné pokud mám veřejnou IP adresu pod kterou SDS-MICRO DIN uloženo přímo nahlížet z WWW stánky která je uložena někde na internetu do SDS? Doufám, že je moje otázka pochopitelná.

Ano, přesně tak, stačí znát veřejnou IP adresu (popř. port, pokud si jej změníte v administraci zařízení SDS).
Pak například můžete použít stejný kód jaký v demo příkladu (viz odkaz na merenienergie.cz - demo SDS MACRO), nebo třeba IFRAME a tak dále, co je libo.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

6

Děkuji za odpověď.
Do kódu jsem doplnil veřejnou IP adresu na které je zařízení, tak jak je uvedeno, ale stránka se neaktualizuje. Dá se nějak testovat kde může být chyba?

7

nesvara napsal:

Do kódu jsem doplnil veřejnou IP adresu na které je zařízení

Otázkou zůstává, jaká je topologie vaší sítě.

Pokud máte např. SDS MACRO (nebo cokoliv jiného !) na stejném segmentu sítě jako váš počítač, pak záleží na routeru, jestli si poradí s veřejnou IP která je požadavaná zevnitř sítě.
Obvyklé nastavení např. u malých domácích adsl/wifi routerů je, že dotazy zevnitř sítě jsou směrovány na webové rozhraní routeru, nikoliv na to co by jste očekával. Podívejte se proto do konfigurace, popř. si to zkuste ručně (zadejte URL do webového prohlížeče, přičemž tam bude veřejná adresa patřící zařízení).

Protože webová stránka s JavaScriptem se spouští právě na klientově počítači, tak všem co jsou připojeni "z Internetu" (z vnější sítě vůči té, na které je SDS MACRO), to bude fungovat. Ale jakmile otevřete stránku na počítači co je na stejné síti jako je vaše SDS MACRO, tak to zřejmě (dle routeru) fungovat nebude - řešením je pak zapsat tam lokální IP adresu (např. tu 192.168.1.250 nebo co tam máte). Ale pak taková stránka zase nebude fungovat na vnější síti - proto nezapomeňte před oficiálním uvolněním celou IP adresu i se začátkem URL smazat (viz originální obsah vzorové stránky) - pak si správnou IP doplní prohlížeč sám (protože stránku otevřete ze serveru konkrétního zařízení).

8

Kde je prosím odkaz na program vaší DEMO stránky?? děkuji

Kdo nic nezkusí, nic nezíská.

9

Odkaz na  DEMO je  http://85.207.251.59:1013/user.htm

10

nesvara napsal:

Odkaz na  DEMO je  http://85.207.251.59:1013/user.htm

děkuji už jsem na to přišel. Zobrazit zdrojovy kod stranky. :-)

Kdo nic nezkusí, nic nezíská.