Téma: GPRS / 3G rozhraní
Uvažujete o typu s integrovaným GSM modemem?
Pro odlehlé instalace bez připojení k internetu, by to bylo fajn.
Dále také možnost posílání stavových SMS z uživatelského programu bych určitě uvítal.
SDS PLC/PAC: Měření Energie & OnlineTechnology.cz
Network Monitoring System - SDS - Síťový Dohledový Systém
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
SDS PLC/PAC: Měření Energie & OnlineTechnology.cz » SDS periferie » GPRS / 3G rozhraní
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Uvažujete o typu s integrovaným GSM modemem?
Pro odlehlé instalace bez připojení k internetu, by to bylo fajn.
Dále také možnost posílání stavových SMS z uživatelského programu bych určitě uvítal.
Já jsem našel docela povedený kousek od Siemense. Je to TC35 (TC52) gsm modul s RS232 a cenou hodně nízko. Až nebude co dělat, objednám na e-bay, otestuju a určitě se podělím o dojmy.
Záleží na tom, co pro konkrétní aplikaci potřebujete:
- přenos ethernetu, pak se dá koupit externí GSM router (např. mikrotik + usb gprs/3g modem, nebo přímo konkrétní řešení, existuje milion krabiček co tohle umí)
- přenos několika stavových informací - pak se dá koupit externí zařízení, které obsahuje gsm modem a má v sobě procesor, který zpracovává volnání či SMS a podle toho cvaká s relé, nebo čte optovstupy a posílá SMS atd.
- připojení GSM modemu přímo k zařízení SDS - pak cokoliv, např. ten TC35 modul bez problému použít půjde. Ovládá se textovými AT příkazy, a zařízení SDS mají prostředky v SDS-C pro čtení a zápis na sériovou linku (viz také pole text[] atd.). Takto lze např. odesílat SMS zprávy přímo modemem připojeným k zařízení SDS, jen si musíte napsat konkrétní SDS-C program (a mít zařízení SDS se sériovým portem). Dnes z hlediska ceny bych doporučil modem typu SIM-900 a jiné podobné modemy. Cinterion (bývalý Siemens) je přeci jen drahý a udělá stejnou službu (ale zase jsou to Evropani a né "čína", a to se také počítá).
Já jsem to chtěl hlavně kvůli vzdálenému ovládání když nemám přístup k NETu. Jooo a taky abych mohl rychle na větší vzdálenost otevřít bránu
Na ebay je kolem 35$ což není zase taková pecka. SIM600 je přibližně za stejnou cenu.
Moje představa byla zapojit to dohromady přes rs232, použít SDS s RS485 a pak už lze udělat cokoliv. V mobilu nachystaných pár textovek a už to sviští... Samozřejmostí bude odesílání alarmových stavů na zvolené mobily.
Pokud někdo víte o podobně levném zařízení, rychle sem s ním
Moje původní představa byla, že by mohl být 3G / EDGE nebo GPRS modul zapojen přímo do ETH rozhraní SDS procesoru, takže je úplně transparentní pro běh programu a přístup na webové rozhraní SDS, dále je možnost přes AT příkazy odesílat a přijímat SMS zprávy v SDS C programu. Využití zejména ve vodárenství - vodoměrné a armaturní šachty, vodojemy, čerpací a ATS stanice. Prostě všude kde bych rád využil možností sběru a archivace dat na portálu, ale kde není zřízené připojení k internetu.
Jsou jen dvě možnosti, které se navzájem vylučují:
a) připojení modemu přes RS232 k zařízení SDS, potom se modem ovládá AT příkazy
b) modem funguje jako router, tj. je připojen k SDS přes Ethernetový kabel, data jsou přenášena mobilní sítí - ale potom není cesta jak ovládat modem v tomto routeru pomocí AT příkazů, protože modem ovládá právě procesor v tom routeru
Ve skutečnosti je možné využít jeden modem tak, že se připojí sériovou linkou, ovládá se AT příkazy, a pomocí AT příkazu lze přepínat mezi terminálovým módem a PPP/TCP-IP komunikačním módem.
Problém je v tom, že k tomu musí být speciálně navržené zařízení, které umí komunikovat nikoliv přes Ethernet, ale tunelovat to právě přes RS232 a ještě k tomu to umět ve vhodný čas ovládat pomocí AT příkazů.
Jediná cesta v současné době je použít zařízení SDS, a Ethernet z tohoto zařízení připojit do GSM routeru (jsou i čeští výrobci, stačí hledat). Když pak bude potřeba odesílat SMS atd. pak se bude muset připojit další GSM modem, přes RS232 k SDS, právě k tomuto účelu... a cena pak roste, samozřejmě.
Je to daň za to že na daném místě není Internetová přípojka... Vodárny atd. používají dokonce vlastní rádiové sítě, aby toto řešili (ono spoléhat se na GSM síť není vzhledem k jejímu stále žalostnějšímu stavu v dnešní době ani trochu dobrý nápad).
je pravda že vodárny používají vlastní RR sítě, ale v tom případě použiju ELPRO a ne SDS
mimochodem, pro menší vodárenské objekty je trendem GPRS komunikace
hezký večer, jak se dám trochu dohromady tak dodělám podklady pro výrobu optosnímače a vrhnu se na modul s gsm modemem, nicméně zatím to vidím pouze na I/O na bázi rs232 komunikace, ..
případně výše spomínaná varianta routerboardu s usb modemem je dávno fungující záležitost..
Našel jsem ještě výrobek UGM1.
Otestuju a napíšu poznatky.
No o té ceně bych polemizoval, rozumný GSM modem se dá pořídit kolem 400czk, toto je za +- 1500, rozšiřující deska není součástí..
Anebo za 357.60 :-)
m75 quectel
toto je přesně ten mnou zamýšlený "za 400" někdě ho tu mám ve stole pro sds ane nedostal sem se k tomu, než napadne sníh tak po práci do novi dělám na starém domku..ale ten čas přijde
Nj to je pro borce co se s tím chtějí dál piplat. Není kam strčit SIMka, nemá anténu, bude to chtít njký zdroj, ... Až to někdo poskládá do tvaru, kdy připojím 12v, strčím SIMku, připojím RS232 z macra a pojedu, koupím to klidně i za méně než 1500kč. Kdy se to výhledově plánuje? Já na takové srandy nemám prostředky ani čas To už je pro mě jednodušší obětovat o 1k víc a mít to i s českým manuálem a veškerou podporou. Ale jestli hrnous nastíní termín, ještě s nákupem vydržím
2 hrnous: jak to vidíš časově?
Řekl bych tento rok.. víc nechcu konkretizovat protože teď absolutně nemám čas..
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
SDS PLC/PAC: Měření Energie & OnlineTechnology.cz » SDS periferie » GPRS / 3G rozhraní