1

Téma: SDS dotazy

Zdravim,
Mam mensi dotaz k SDS
Aktualne mam adruino, ale resim stale problemy se zamrzanim pri odesilani dat na Cosm (pachube)
Arudino uno ma pouze 2 vstupy s prerusenim.

Ted k dotazu k SDS:
- lze A/D vstupy pouzit pro detekci zapnuteho obehoveho cerpadla? (solar)
  Tady neni nutnost preruseni, nehrozi ztrata impuzu a jde jen o vykresleni stavu cerpadla do casoveho grafu

- lze sloucit 3 grafy do sebe? (plyn, beh cerpadla solaru a teplota v zasobniku pres DS1820)

- lze pouze cas dat poslat na cosm.com? (ale jinak by slo vse k vam)

Dekuji

nějaké ukázky kódu zde: http://forum.merenienergie.cz//viewtopic.php?id=552

2

Re: SDS dotazy

sidbin napsal:

Tady neni nutnost preruseni, nehrozi ztrata impuzu a jde jen o vykresleni stavu cerpadla do casoveho grafu

V rámci programu v SDS-C lze hodnoty z A/D vstupů zpracovat jakkoliv, i jako pseudo-binární vstupy.
Stačí použít vhodný kousek programu (a použít i hysterezi, nebo dvě vzdálené hranice, jednu pro zap, jednu pro vyp - a pak stačí dva if).

sidbin napsal:

- lze sloucit 3 grafy do sebe? (plyn, beh cerpadla solaru a teplota v zasobniku pres DS1820)

K čemu je tato otázka? K portálu? Potom napište dotaz na J@M.

sidbin napsal:

- lze pouze cas dat poslat na cosm? (ale jinak by slo vse k vam)

Řekl bych že ano. Cosm je ve světě známá služba.
Pokud umožňuje zasílání hodnot přes HTTP GET, pak už zbývá jen napsat vhodný SDS-C program.
Je důležité aby Cosm umožnoval HTTP, protože SDS neumí HTTPS.
Nechcete napsat krátký návod a dát ho sem na fórum, aby to mohli použít i ostatní ?

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

3

Ano to slouceni grafu bylo k portalu (aby bylo zobrazeno, jestli se vodu nahrival plyn nebo solar)

Pachube bych volil pro nektere vystupy kvuli aplikacim pro android https://play.google.com/store/search?q= … amp;c=apps

SDS planuju prave koupit misto Arduina
Pokud jsem to dobre pochopil tak SDS MICRO light2 bude splnovat vsechny me pozadavky
- 3 s0 vstupy (plyn, elektrina, sazba)
- A/D prevodnik  na chod cerpadla
- 1wire pro sit cidel ds1820
- 1 spinaci rele

- nikde jsem bohuzel nenasel info o i2c coz je skoda

4

sidbin napsal:

I2C není v současné doběr podporováno.
Ostatní funkce jsou ok.

Podle seznamu by to mělo být "SDS MICRO Light E - R1".

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

5

K bodu dva si také případně přisadím (sloučení grafů/portál):

Kdyby na portálu existovala možnost, jak si např. do grafu teplot přidat i stav konkrétního relé nebo analogového vstupu (typicky aktivace zdroje tepla, start kompresoru tep.čerpadla atd.), bylo by to skvělé. Jestli se nepletu, stavy digitálních výstupů (relé) se na portál neposílají, nicméně si myslím, že by to spousta uživatelů ocenila.

Případná možnost editace grafů, kdy x =  časová osa a na osu y si zaškrtám, co potřebuji - typicky teploty, analogové vstupy, digitální výstupy - to by byla přímo pohádka.

Kdybyste někdy portál upravovali, přimluvil bych se za takovou možnost. V každém případě je portál super a díky za něj i v současné podobě (pro nás neprogramátory napříč jazyky je to skvělý nástroj).

6

Dodělání impulzů by nebyl problém. Jen se u těchto dat nedá předejít zahlcení serveru. Ale zkusíme to promyslet alespoň s nějakým omezením. Např.max 10imp za minutu.

7 Naposledy upravil: milan.simunek (2012-10-29 23:06:21)

Moc jsem to nepromýšlel a nevím, jak přesně je portál koncipován (resp. jak jste to myslel), ale z hlediska monitoringu stavu relé by dle mého názoru stačila přesnost daleko menší. Jestli relé seplo v 00:01 nebo 00:03 (rozdíl 2 minuty) je z hlediska běhu čerpadla či kompresoru v podstatě jedno. Kdo potřebuje monitoring super přesný, používá průmyslová PLC. Pro přívětivý monitoring "běžné" technologie je z hlediska uživatele (a za rozumnou cenu) dostatečné vyčíst z grafu, jaké jsou odezvy, resp. celková dynamika soustavy. Třeba z hlediska tepelného čerpadla mne více zajímá počet startů (cyklování) kompresoru, než naprosto přesná suma celkového času provozu.
Jak jsem předeslal, nepromýšlel jsem to pořádně a netuším, jaké jiné "stroje" obsluhují/monitorují ostatní, takže to berte jen jako názor jednoho z mnoha. Každopádně je nutno ocenit, že se o své "děcko" stále staráte a jste otevření diskusím.

8

Přesnost není problém. To bude vždy OK (tedy pokud pojede připojení k internetu). Spíše je problém v množství dat. U jiných vstupů je to omezeno zasílání dat na (implicitně) 15min. Ale u těchto to nelze omezit. Proto může záškodník nebo chyba v programu zahltit server stálými zápisy změn výstupů. To budeme muset vyřešit.

9

sidbin napsal:

Pokud máte někdo nápad, jak detekovat běh čerpadla, byl bych moc rád za info. Dík

10

Pokud jde jen o to odeslat tento stav do portálu, můžeš zeditovat sds-c program který je vygenerován automaticky. Místo jedné teploty si dej do http_get stav opto vstupu (relé, AD) a je to. Ale budeš to mít jen v 15min intervalech.

11

Nekde jsem zahledl neco o internim webu, k tomuto mam malej dotaz.
Jestli je to vubec mozne:
Udelal bych si interni web treba blabla.htm (tento by byl dostupny jen na lokalni siti)
Tato stranka by obsahovala jen cca 4 radky v textove forme (napriklad  teploty)
Pripadne neco jako: Venku 3,5 Obyvak 23,4 Kuchyn 22,4

Je toto mozne?
Mam takovy blby napad, jak pouzit to puvodni arduino.
Tahal bych tento textovy soubor z SDS a nechal ho vypsat na LCD 2004. (vsechno to lezi v supliku)

Napadu by bylo....

12

Mrkněte na odstavce XML a Další způsoby získávání informací na stránku Webové rozhraní, případně na stránku SDSC variable control. Osobně hledám informace na wiki ve výpisu všech stránek na wiki.

13

j@m napsal:

Pokud jde jen o to odeslat tento stav do portálu, můžeš zeditovat sds-c program který je vygenerován automaticky. Místo jedné teploty si dej do http_get stav opto vstupu (relé, AD) a je to. Ale budeš to mít jen v 15min intervalech.

No nejde mi o to, jak zpracovat výsledek, ale jak to čerpadlo fyzicky připojit k SDS abych poznal že běží. Dík

14

Pomocí relé na S0 vstup, nebo pokud nemáš volný tak na analog.

Kdo nic nezkusí, nic nezíská.

15

SDS Micro (light) E má čtyři vstupy: 3x S0 vstup přes optočlen a pak 1x LOGICS0 (digitální) vstup, na který lze z venku připojit optočlen taky (nebo kontakt relé, které má cívku spínanou stejně jako je spínané to zmíněné čerpadlo).

16

adamn napsal:

SDS Micro (light) E má čtyři vstupy: 3x S0 vstup přes optočlen a pak 1x LOGICS0 (digitální) vstup, na který lze z venku připojit optočlen taky (nebo kontakt relé, které má cívku spínanou stejně jako je spínané to zmíněné čerpadlo).

Diky, to je celkem jasné, ale já měl spíš na mysli možnost monitorovat čerpadlo, které je zapojené v soustavě a má vlastní řízení. To znamená nějak se připojit "paralelně" a kontrolovat (ne řídit) jeho chod.

17

V základě by stačilo připojit na přívod k čerpadlu obyčejné relé na jeho napájecí napětí a spínanými kontakty zase spínat vstupy Micra..

18

Adamn to napsal jasně.
Třeba ze svorkovnice čerpadla vzít 230V a napoji do relé, (ne relé v SDS) :-)
Ale externí relé, které bude dále posílat posílat signál do SDS

19 Naposledy upravil: TiborTeam (2012-11-01 09:20:39)

Taky jsem uvažoval jak to vymyslet ....
Určitě nejjednoduchší je relé přímo na svorkovnici ... ale může se stát časem, jak mě se stalo, že čerpadlo se zadrhlo na ložisku a netočilo ...
Další myšlenka, kterou musím zkusit, ale taky to neřeší činnost .. je jestli ten motor při běhu vydává nějaké magnetické pole, tak by stačilo jazyčkové relé někam na obvod ....
Pak asi nejlepší ale náročnější řešení, je ten magnet přilepit na hřídel ....

SDS micro DIN - firmware 8.7.2014, SDS micro DIN - firmware Beta xx.x.2014
SDS nováček :-) Správce sítě, programátor, kutil .... :-)

20

Tak to chce volit správnou ochranu motoru. Jestli se motor zastaví kvůli ložisku, tak samozřejmě stoupne proud a musí ti vybavit ochrana.

21

cncp napsal:

Tak to chce volit správnou ochranu motoru. Jestli se motor zastaví kvůli ložisku, tak samozřejmě stoupne proud a musí ti vybavit ochrana.

Jo, to už mám v pohodě :-)
Téma je teď spíše o to sledování provozu ... takže jenom píšu myšlenkové pochody :-))

SDS micro DIN - firmware 8.7.2014, SDS micro DIN - firmware Beta xx.x.2014
SDS nováček :-) Správce sítě, programátor, kutil .... :-)

22

sidbin napsal:

Ano to slouceni grafu bylo k portalu (aby bylo zobrazeno, jestli se vodu nahrival plyn nebo solar)

Pachube bych volil pro nektere vystupy kvuli aplikacim pro android https://play.google.com/store/search?q= … amp;c=apps

SDS planuju prave koupit misto Arduina
Pokud jsem to dobre pochopil tak SDS MICRO light2 bude splnovat vsechny me pozadavky
- 3 s0 vstupy (plyn, elektrina, sazba)
- A/D prevodnik  na chod cerpadla
- 1wire pro sit cidel ds1820
- 1 spinaci rele

Chtel bych se zeptat, jestli uz nekdo mate hotovy program pro odesilani na cosm.