1

Téma: Všechny čidla v nule

Čas od času se mi na sběrnici všechny čidla hodí do stavu 0.00. U některého je ještě text "Nelza začít převod". Nedá se toto njk vnitřně ošetřit přímo v ma(i)cru? Vypadá to na nějaký problém na sběrnici. Nakonec jsem to vyřešil relátkem, kterým vypínám na 1s napájení čidel. Ale nešlo by to vnitřně njkým reset povelem pro čidla? Nejsem obeznámen s komunikací. Třeba je to nesmysl co požaduji.

http://www.valachnet.cz/malyj/samanula.gif

2

Re: Všechny čidla v nule

Tohle už jsi mi říkal, ale ať přemýšlím jak přemýšlím, moc mě nenapadá co by to mohlo způsobit.
Čas od času se v BETA firmware upraví způsob komunikace s 1-W sběrnicí, ale jestli ani tohle doteď nepomohlo... hmm kdo ví co tam může být za problém.
Můžeš vzít osciloskop a podívat se na datový kabel, jak tam vypadá signál ? Jestli jsou pěkné strmé hrany, není tam rušení atd. Taky prověřit celistvost GND drátu, že tam nejsou zemní smyčky (zkrat někde na PE a podobně) a napájení každého čidla, jestli je zhruba 3.3V. Plus např. doplnit malé kondenzátory ke každému čidlu...
Nakonec to může být i jedno z čidel, které náhodně selhává, a ovlivňuje celou sběrnici.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

3

Kondíky kam ? Elyt na napájení čidla nebo keramika mezi signál a GND ?,
L.

4

LeosL napsal:

Kondíky kam ? Elyt na napájení čidla nebo keramika mezi signál a GND ?,
L.

Už se to tady někde na fóru řešilo. Jde o to, že čidlo při převodu, dle výrobce čidla, potřebuje až 2mA při 3.3V napájení, což teoreticky může být problém (na velmi dlouhých tenkých přívodních vodičích). Pak jednoznačně pomůže připojit paralelně k čidlo (přímo na jeho vývody GND a +, ne na třetí datový pin) určitý vhodný kondenzátor. Něco jako 1uF/16V nebo podobný, co se podaří sehnat.

Malý C mezi signál a GND tady nepomůže. Jedině snad pro potlačení rušení, s hodnotou pod zhruba 1nF ale to už i tak může ovlivnit průběh datového signálu. Samotná kapacita kabelu dělá už dost sama o sobě.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

5

to zkusím a dám vědět. dik

6

Dnes jsem s tím ještě laboroval. Při odpojení napájení od čidel se zobrazuje hodnota 85.00. To je správně? Ve wiki o tom není žádná zmínka. Používám kontrolu na třeba sys[310]>0 && sys[310]<10000, ale ta 8500 mě překvapila.

Teploměry mají hodnotu uloženou v násobku 100 (takže např. 24.5°C je uloženo jako číslo 2450, nebo -120.65°C je -12065). Pokud není k dispozici hodnota z čidla, není v záznamu číslo nula (pozor), ale schválně tam je číslo 16777216 (2^24).

7

Uz sa tu to niekde preberalo - ...85 deg C is the default value after power up (or reset) before a temperature conversion has been done

SDS Macro LCD 485 hw SoC-ARM REV1 100Mbit DF5