1

Téma: Nemohu rozchodit čidla teploty DS18B20

Prosím o radu, jak spolehlivě zkontrolovat čidla teploty DS18B20. Pokračuji dále ke zvýšení využití skvělého SDS Micro DIN.
Zakoupil jsem několik čidel a dvě jsem napojil za sebou na jeden kabel. Na konec jsem napojil telefonní koncovku pro napojení do SDS.
Zařízení ale žádná čidla nenašlo. Bojím se více experimentovat abych něco nezničil. Dá se spolehlivě zjistit funkčnost čidel?
Může se čidlo nebo SDS zničit např. přepólováním nebo špatným zapojením?. Jak mám dále postupovat.
Děkuji

2 Naposledy upravil: TiborTeam (2012-02-12 10:13:56)

Re: Nemohu rozchodit čidla teploty DS18B20

Čidlo by se nemělo zničit. Jenom chce pořádně zkotrolovat piny, co kam zapojit. Taky jsem laboroval. Zítra bych ti to nakreslil.
Tak jsem TADY vytvořil nějaký jednoduchší nákres tongue
Když jsem dělal já kabel, tak jsem měl zafixováno, že to bude cca 1:1 naplacato, ale ouuu, oni jsou přehozené kabely, 1.z čidla je na konektoru uprostřed ...
Na schématku merenienergie.cz je to ŠPATNĚ ! Anebo se to jenom neshoduje s micro light smile

Tak jsem prošel i uživatelské pdf a je to všude špatně ! Proto ti to nejede tongue
Jediné správné zapojení je v manuálu webovyteplomer.pdf

SDS micro DIN - firmware 8.7.2014, SDS micro DIN - firmware Beta xx.x.2014
SDS nováček :-) Správce sítě, programátor, kutil .... :-)

3

TiborTeam napsal:

Na schématku merenienergie.cz je to ŠPATNĚ ! Anebo se to jenom neshoduje s micro light smile

Zapojení pinů konketoru je tam dobře, jak se na to teď dívám, a vypadá to stejně i s tím nákresem (ten obrázek si asi vypůjčím, líbí se mi).
Problém by mohl někdo mít, pokud by ty čtverečky označené za DS18B20 vzal jako pinově odpovídající skutečné součástce - tak to mu pak určitě nebude fungovat. Raději to překreslím, spoléhal jsem na to, že lidé otevřou datasheet...

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

4 Naposledy upravil: TiborTeam (2012-02-12 12:28:37)

Jo, půjč si ho smile jenom by chtělo dopsat u žlutého "nezapojeno" ....
A možná by chtělo i dopsat nějakou poznámku, jestli jde u SDS použít parazitní napájení čidla ... kdyby náhodou bylo něco v čidle odpálené, tak parazitně někdy funguje.

5

Čidla DS18B20 sice lze napájet parazitně ale nedokáží pak provést převod (měření) teploty - funguje tam v tomto případě pouze komunikační část čidla. Čidlo pak hlásí trvale hodnotu +85°C (což je oficiální chybová hodnota definovaná výrobcem čidla).

Čidla DS18B20 je nutné napájet +3V3 (ne méně, změřte to přímo na pinech každého čidla - pozor na úbytky na vedení-kabelu k čidlu).
Pozn. čidla fungují i při napájení +5V ale toto napětí nelze pro zařízení SDS použít, zde používáme pouze +3V3.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

6

Další čidlo již funguje viz. http://forum.merenienergie.cz//viewtopic.php?id=209

7

adamn napsal:

...čidla fungují i při napájení +5V ale toto napětí nelze pro zařízení SDS použít, zde používáme pouze +3V3.

je pravda, ze pri pouziti +5V pre DS18B20 sa mnohonasobne predlzi dosah zbernice? (max. dlzka vedenia)
idem v najblizsej dobe experimentovat v jednom dome - kabel je natiahnuty len SYKFY 3x2x0.5 - dlzka zbernice cca 40m, ale medzi jednotlivymi cidlami budu aj viac ako 3 metre, co je vraj problem.
ak neuspejem s napajanim 3V3 tak je teoreticky mozne nejako pouzit k napajaniu externy zdroj +5V ?

SDS Macro LCD 485 hw SoC-ARM REV1 100Mbit DF5

8

samozrejme, akorat GND vodič bude společný..

9

Nikdy jsem to nezkoušel a oficiálně to není pro výrobky SDS podporováno.

Nicméně, pokud se propojí GND zdroje +5V a GND na konektoru výrobku SDS, a zaručí se že se 5V nikam na SDS nedostane (tzn. nepropojit vývod konektoru kde je +3.3V s +5V, jinak tím okamžitě přijdete o záruku, jde to velmi snadno následně poznat), tak by to snad i fungovat mohlo.

Otázkou je, co řekne čidlo (čidla) DS18B20 na napájení +5V a úrovni +3V3 na datovém drátě... zda-li pak to bude fungovat...

10 Naposledy upravil: cncp (2012-02-14 23:44:35)

mám na teploměrech kabel SYKFY 2x2x0.5 a vzdálenost mezi i 15 metrů a jdou bez problémů. A dokonce venku na střeše, krytí jen "smršťovačkou".
A napájení 3.3V .

Kdo nic nezkusí, nic nezíská.

11

cncp napsal:

mám na teploměrech kabel SYKFY 2x2x0.5 a vzdálenost mezi i 15 metrů a jdou bez problémů. A dokonce venku na střeše, krytí jen "smršťovačkou".
A napájení 3.3V .

a aku mate celkovu dlzku kabla?

p.s. tych 5V dufam ze nebudem musiet testovat...

SDS Macro LCD 485 hw SoC-ARM REV1 100Mbit DF5

12

Mě se osvědčilo na delších vedeních s odbočkama dát na ty "uzly" kondenzátor cca 1uF mezi GND a +3,3V.
Mám po baráku natahaný SYKFY 2x2x0,5. Né vždy se to daří natáhnout od čidla k čidlu. Momentálně mám asi 15m i s odbočkama a na nich 9 čidel. 
Řekl bych, že větší roli hraje parazitní kapacita vedení, než úbytek.
Zkusil jsem připojit zkusmo jedno čidlo přes 100m klubo SYKFY a napětí by ještě sedělo, ale kapacita již naprosto znehodnotí signál a čidlo není vůbec "vidět".

13

mám vše zapojené z jednoho místa "do hvězdy" tedy jen napájení k čidlům. Samotný signál mám seriově. K čidlu mi vedou 4 dráty. Dva jsou napájení, třetí je přívod k čidlu a čtvrtý je vývod od čidla k dalšímu.

Kdo nic nezkusí, nic nezíská.

14

videoservis napsal:

větší roli hraje parazitní kapacita vedení

Určitě. Tohle má velký vliv. I když se i tohle dá určitým způsobem řešit (od nákladného použití opakovačů 1-Wire) po "hraní si" s přizpůsobením nebo využití krouceného páru... ale je to vždy velmi, velmi závislé na místních podmínkách.

Kdo má osciloskop, může se podívat jak různé kabely deformují signál až je nepoužitelný. Pěkně vidět jsou např. rozdíly mezi dlouhým krouceným párem a dlouhým plochým (nekrouceným) kabelem...

15

adamn napsal:

... tohle dá určitým způsobem řešit (od nákladného použití opakovačů 1-Wire) ...

Nemáš prosím nějaký odkaz na opakovač, který by se SDS fungoval?
Díky

16

badmad napsal:

Nemáš prosím nějaký odkaz na opakovač

Nikdy jsem to nezkoušel, ale Google mi na "1-Wire repeater" našel řadu odkazů.
Líbí se mi http://home.kpn.nl/thomas_7/1Wire/1wire_isolating.html , má tam i přenos 1-Wire přes optické vlákno TOSlink atd.
Chce to experimentovat...

17

Já našel tohle už hotový na DIN lištu. Ale ta cena není moc lidová.
http://www.eservice-online.de/oshop/1-W … eater.html

18

videoservis napsal:

Já našel tohle už hotový na DIN lištu. Ale ta cena není moc lidová.

No prave, za tu cenu pomalu koupim SDS light smile

19

Podívejte se hned na první obrázek na odkazu který jsem uvedl o chvíli dříve,

Princip a možnosti: http://home.kpn.nl/thomas_7/1Wire/Image … tender.gif

Celé schéma: http://home.kpn.nl/thomas_7/1Wire/Image … upler1.GIF

Lze použít i několik těchto repeaterů (ze společného výchozího bodu) a dosáhnout až 230m dosahu za každým... dle toho co autor tvrdí, já to nezkoušel. Nelze je ale zapojit "za sebou", tj. na výstup předchozího opakovače dát další.

Navíc tohle poskládáte v podstatě za "pár" Korun...
navíc lze vynechat DC/DC měnič IC2 a napájet to samostatným zdrojem, další úspora...

Použití optických vláken jako oddělovací bariéry: http://home.kpn.nl/thomas_7/1Wire/Image … _small.GIF

Fotka prototypu opakovače 1-Wire: http://home.kpn.nl/thomas_7/1Wire/Images/coupler_2.jpg

20

Dobrý den...mám také velký problém se zapojením teplotních čidel-DS18B20...Pozorně jsem si pročetl všechny zde uvedené příspěvky ale můj problém žádný z nich neřeší a proto se na Vás obracím z prosbou o pomoc.Problém:Zapojil jsem již uvedené teplotní čidlo na normální telefonní kabel zakončený RJ pro vstup do SDS Micro DIN. Napájení mám ze samostatného zdroje 24V.
Po načtení v zařízení jsem čidlo viděl a teplotu v pořádku měřilo.Jakmile jsem ovšem připojil další čidlo které bylo asi 4m od stávajícího tak nejenže ho program nenačetl-ale ztratilo se i to první čidlo.Uvádím že první čidlo je od konektoru SDS vzdáleno asi 1m.Zkoušel jsem různé kabely (SYKFY,UTP,Trojlinku 3x0.5 atd) Zkoušel jsem i uváděné kondiky od nějakých68n až po řádově mikro...bohužel bez výsledku-když nechám jen jedno čidlo tak vše OK...ale každé další mi odstraní i to jedno funkční...prosím o radu - díky...

21

Ještě dodatek - když zapojím jen to vzdálené čidlo tak ho SDS vůbec nenajde...zdá se mi že čidla mohou být vzdálena od SDS tak asi do 2metrů...to je zařízení vidí a čidla normálně fungují...ještě jednou děkuji za radu a pomoc.

22

To sa mě nějak nepozdává, vím o desítkách praktických zapojení i s dvoulinkami a jiným balastem a všechno funguje jak má..a to sou sběrnice sérioparalelně a jiné běsy.. co tak zkusit jiné čidlo  ? Vadné nebo záhadně haprující kousky už sem viděl..kde byly kupované ? Přímo s sds nebo GME a jiné ?

23

Pro upřesnění...čidla jsem zakoupil tři společně s modulem SDS Mikro...Když připojím jedno čidlo tak do vzdálenosti cca 2 metrů funguje bezvadně...ale když k tomuto čidlu připojím byť jen pokračující kabel (bez čidla na konci kabelu) tak při znovu načtení čidel v SDS mi to žádné čidlo nenajde...zmizí i to jedno co tam bylo ....Jak jsem již psal zkoušel jsem různé druhy kabelů....skutečně nevíte čím by to mohlo být???Vyzkoušel jsem samozřejmě všechny tři čidla...Díky za pomoc.

24

Ještě mě tak napadlo:malý RJ konektor mám namačklý na čerbném čtyřžilovém telefonním kabelu délky asi 2m (čidlo chodí) a dále pak pokračuji kabelem UTP a ihned po připojení i samotného UTP čidlo není načteno a ani není systémem nalezeno-není tady ten zakopanej pes ???Myslím tím ten přechod jednoho druhu kabelu na jiný ????

25

tomu moc nevěřím ... spíš si popletl zapojení ... tady jsem dělal přehledný nákres http://wiki.merenienergie.cz/index.php/ … riklad.jpg