26

Re: Nemohu rozchodit čidla teploty DS18B20

no on sám o sobě telefonní kabel kolikrát obsahuje všecko možné jenom né měď..takže bych zkusil připájet kabel přímo na konekror, kde jsou vyvedeny reléové výstupy buď přímo nebo na pinovou lištu / ba i vykuchanou z jakékoli pc základní desky..a dál by se vidělo..

27

TiborTeam napsal:

tomu moc nevěřím ... spíš si popletl zapojení ... tady jsem dělal přehledný nákres http://wiki.merenienergie.cz/index.php/ … riklad.jpg

Zkontroloval bych jestli na DSku je napájecí napětí ve správné polaritě. Pokud byl jako kabel použit standartní telefonní i s konektory, tak s tím to nejede.

28

Napajecí napětí je ve správné polaritě.A jako kabel skutečně používám standartní telefonní kabel i s RJ konektory...takže myslíte že tohle by mohla být příčina problémů které jsem popisoval???Můžete mi poradit jak namačkat na malé RJčko kabel UTP? Myslím jestli je lapší zvolit kroucený pár pro napájení DS18B20 a datový zvlášť z jiného krouceného páru a nebo je to jedno ???Díky za rady.

29

Tady máte popis pinů http://wiki.merenienergie.cz/images/And … ro_dps.gif OW D, OW+ a GND, to jsou datové piny v podstatě spojené s malým RJ konektorem, takže když připájíte na tyto piny buď přímo vodiče z tp kabelu, nebo vybrakujete pinovou lištu z nějaké základní desky / a nebo máte novou verzi micra, která už pinovou lištu i pár vodičů obsahuje / pro přenos pak doporučuju použít 4 vodiče, tzn např:
bílohnědý - gnd
hnědý +Ucc
bílooranžový gnd
oranžový - 1w data

Tak aby každý aktivní vodič byl opleten pomyslným stíněním..

30

Moc děkuji...zkusím to přes tu pinovou lištu-díky.

31

Tak jsem pln nadšení v konečný úspěch rozchození teplotních čidel otevřel modul SDS a zjistil že vámi malovaná pinová lišta tam ve vašem podání NENÍ...Je tam vedle processoru jen pět dvojic pinů.Tak nevím jak to zapojit - na desce je číslo 1712 hned vedle pinů RST....hledal jsem detailnější zapojení této desky a popis těchto pinů ale nenašel...Nevíte jak dále postupovat ??? Děkuji.

32

Dobrý den, v tom případě se omouvám za ddezinformaci, zapojení desky, které jsem posílal je pro variantu MICRO ne pro provedení DIN.

33

Tak jsem již docílil tohoto stavu v problému s teplotním čidlem....na kabelu UTP délky 4m mi to v programu již vidí adresu čidla ale na konci řádku mi to píše "začínám převod a potom chyba a v tabulce "Aktuální stav" mi v kolonce "Vnější teplota" bliká údaj o stupních celsia....
Když délku kabelu UTP zkrátím na cca 2m tak mi to čidlo načte okamžitě,objeví se údaj o teplotě a vše chodí ok....již jsem vyzkoušel všechno možné ale stále se stejným výsledkem...když použiji kabel UTP delší jak 4m tak mi to senzor nenajde vůbec...Prosím o radu neb jsem z toho již dost zoufalej !!!Moc všem za pomoc děkuji.

34

Zkuste si domluvit s p. Prejdou zapůjčení náhradního kousku aby se to někam pohlo..nějak němůžu věřit tomu, že by tak zatím bezproblémové zařízení dělalo takové psí kusy..

35

Vůbec to neřešte a pošlete to s jednoduchým popisem problému na reklamaci. Vždyť už to řešíte měsíc!!
Měl jsem podobnej problém. Zjistil jsem že mi napájení 1WARE sběrnice (3,3V) někdy padá. Je tam nějaký pulsní stabilizátor a taky vratná pojistka. Pokud to zlobylo mě, napájení padlo asi na 2V a najíždělo do plna (3,3V) a zde opět spadlo na ty 2V.
Také jsem hledal problém v instalaci Dalas čidel. Myslel že mi po 1WARE do SDS jde nějaké rušení, které mi schodí pulzák, ale vzhledem k tomu, že to napětí 3,3V je společné i pro procesor a zařízení jinak fungovalo zcela korektně, byla to blbost.
Poslal jsem SDS na reklamaci (netrvalo to snad ani týden i s dopravou), a dnes již vše maká jak má.
Propojte si napájení té 1WARE se vstupem AD a sledujte co to dělá s tím napětím když připojíte další čidla.
Také se vyvarujte vedení 1WARE v blízkosti silových rozvodů, elektrických motorů, selenoidových ventilů a jiných zařízení jejichž elektromagnetické pole zaruší 1ware.
Montoval jsem SDS u kamaráda na ovládání topení a pokaždé když seplo nebo vyplo čerpadlo, spadly teploměry. Zkoušely jsme různé odrušovací prvky - bez výsledku. Poslední zoufalej čin byl ten správnej a to sice vedení 1ware dále od čerpadla.

36

Souhlasím.
Napište na kontakt na eshopu ať vám pošlou nový kus.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

37

Také jsem o tom přemýšlel ale problém bude asi v tom že jsem porušil ty papírové plomby když jsem chtěl připojit teplotní čidla na pinovou lištu.....která v tomto modelu vlastně ani není.Jinak jsem v zařízení vůbec na nic nesahal-myslíte že mám nějakou šanci na případnou výměnu výrobku??? Díky a jsem s pozdravem-Odry.

38

Ty "plomby" jsou pro informaci výrobce při výrobě zařízení, že je v něm nahrán firmware.
Nemějte obavu, ztráta záruky jejich sundáním nenastane.
Ty případy, kdy dochází ke ztrátě záruky, jsou jednoznačně identifikovatelné ověřením samotného HW (poškozené součástky apod.), samotné otevření krabičky samozřejmě ztrátu záruky nezpůsobí.
Navíc výrobce vychází s opravami vstříc i v různých jiných případech, a to i dávno po záruční době.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

39

Dnes jsem trochu dělal pořádak  ve vrabčím hnízdě 15 čidel a docílil jsem toho že u více jak poloviny čidel to nejčastěji hlásilo teplotu 85°C tedy tu chybovou. Princip zapojení byl cca 1m nějakého orig tel kabelu s nalisovaným konektrorem, potom hvězda 3 čidel vzdálených 1,2 a 10 m připojených na stíněných dvoupárech (zbytky kabeláže pro alarm), potom cca 1 metr opět toho tel kabelu a zase hvězda - 1 m a jedno čidlo, 1.5 metru s dvě čidla vzdálená 30 cm a potom asi 9 čidel napájených v sérii po 50 cm (je tím oblepena akumulační nádrž) - vše na dvojicích kroucných párů  vykuchaných ze síťové kabeláže. Dlouho jsem laboroval co s tím může být když to předtím fungovalo a nyní jsem jen vyházel několik zbytečných metrů kabeláže a jednu hvězdu rozdělil do dvou menších.  Proto jsem se prohrabal až na tuto stránku. Nakonec jsem zjistil že problémy  způsoboval ten jeden metr tel. kabelu spojujících ty dvě hvězdy - když jsem jej nahradil těmi páry co jsem při této přestavbě vyhazoval tak to začalo opět fungovat bez problémů, přestože mezi první hvězdou a SDS zůstal opět ten orig. tel. kabel. To možná jako inspirace až to někomu nebude zase fungovat.

adamn napsal:

Čidla DS18B20 sice lze napájet parazitně ale nedokáží pak provést převod (měření) teploty - funguje tam v tomto případě pouze komunikační část čidla. Čidlo pak hlásí trvale hodnotu +85°C (což je oficiální chybová hodnota definovaná výrobcem čidla).

Tak Adame v tomhle se krutě mýlíte. Asi tři roky jsem provozoval cca 8-10 čidel zapojených v parazitním režimu (jen po krouceném páru) připojených přes pasivní převodník (odpory, různé diody a možná kondík) na COM port notebooku a měřilo to naprosto v pohodě.

40

Já mám zapojeny do hvězdy všchny teploměry.  Délky kabelů od 0,5 - 15m.
Napájeny jsou 4žilovým kabelem. Dvě žíly napájení + a -.
Další dvě žíly jsou napojeny seriově. Od jednoho teploměru k druhému. 
Vše spojeno v jedné krabici.

Kdo nic nezkusí, nic nezíská.

41

cncp napsal:

Další dvě žíly jsou napojeny seriově. Od jednoho teploměru k druhému. 
Vše spojeno v jedné krabici.

Zdravím...jak to mam chapat?Potreboval bych to u me taky zjednodusit a toto se mi zda jako jednodussi reseni...

42

Nápad je to dobrý, řeší to problém s klesajícím napětím napájení. Jestli to dobře chápu, tak je to zapojené takto:

Strana SDS
1. všechny černé (barva podle příkladu UTP nebo tel. kabelu) spojené paralelně na +V
2. všechny červené opět paralelně na - (GND)
3. např. první kabel k čidlu žlutá připojen na vstup DATA, zelená na žlutou druhého kabelu. U dalších kabelů je jen vždy předchozí zelená na další žlutou, poslední zelená je nepřipojená

Strana čidlo
1. černá na +V
2. červená na - (GND)
3. žlutá a zelená na DATA

43 Naposledy upravil: cncp (2013-02-11 01:04:16)

:-) Přesně tak. Dobrý popis.

Asi nějak takto

http://www.strojcomp.cz/dallas.jpg

Kdo nic nezkusí, nic nezíská.

44

To schéma (dallas.jpg) vypadá dobře, s tím lze souhlasit.

Určitě bych ty ploché telefonní kabely nepoužíval, jestliže na konci má být více než jedno čidlo, nebo nějaké rozvětvení.
To už se musí udělat "správně", tj. datový drát vést od čídla k čidlu, použít kroucené páry, atd.
Je toho tady všude už na fóru popsáno dost (návody, postřehy) ...

45

Někde tu taky koluje jistý 1-Wire Primer...luxusní čtení jenom trošku hledat..

46

Jo, mimochodem, třeba to někomu pomůže, mám Dallasy připájená do tohoto konektoru, prostě ho rozdělím (lze rukou) a udělám v jedné polovině díru na vývod, připájím tři vodiče na spojovací vodiče (jsou i barevně označené jako ve schématu pro Dallas!) a opět to zaklapnu. Výhoda je, že i s Dallasem to vyjde na nějakých 60 Kč a máte čidlo, na průchozím RJ-45 konektoru, kdy na propojení můžete použít Ethernetový kabel, telefonní 4-drát nebo úzký konektor, jako je na SDS...