1

Téma: Display na zeď jako výstup - tablet?

Mám takový dotaz, který s programováním souvisí spíše okrajově (ale do SDS periferií se asi nehodí):
Potřeboval bych na zeď nějaké zařízení, které by mi zobrazovalo kumulované hodnoty ze dvou SDS (posílají pravidelně UDP-broadcast). Zatím jsem si napsal klienta pro iPhone, Mac a Win, ale koupit si iPad a dát na zeď je zbytečně drahý šprým, takže uvažuji o něčem:

1. levném (max do 2500 Kč)

2. jednoduše programovatelném (Android SDK mne zatím dostalo do kolen, ten co v tom - na Macu - je schopen v reálném čase napsat a hlavně v emulátoru odladit aplikaci má nervy z oceli, navíc celoobrazovkové aplikace jdou asi až od Android 4.2, což ten tablet prodraží), takže třeba průmyslový panel (tam se asi nedostanu s cenou) nebo něco s Linuxem?

3. musí to mít Wifi (převodník Ethernet Wifi jsem dával k SDS ven, ale prodraží to zase o 500 Kč)

4. úhlopříčka cca 4" (nemusí to být čitelné zdálky)

Na rychlosti nezáleží, těch pár hodnot a případně grafík 1x za vteřinu zvládne cokoliv.
Nemáte někdo nějakou zkušenost, případně nápad?

Díky, JirSoft

2

Re: Display na zeď jako výstup - tablet?

Na Aukru jsou tablety od 1300 -1400.-

SDS micro DIN - firmware 8.7.2014, SDS micro DIN - firmware Beta xx.x.2014
SDS nováček :-) Správce sítě, programátor, kutil .... :-)

3

Není problém koupit "nějaký" tablet, mně šlo spíš o nějakou zkušenost, předpokládám, že i jiní potřebují zobrazovat data ze SDS. Narazil jsem i na možnost hacknout nějakou e-Ink čtečku (levné je třeba KOBO), to by možná také byla cesta...

Když se budu u levných tabletech pídit na Aukru (nebo z Číny/HK) po informacích, zda lze tablet updatovat na nějaký novější Android, aby šly programovat celoobrazovkové aplikace, tak nejspíš dostanu odpověď samozřejmě a "sluší, pane, sluší..."

4

Nejsem odborník, ale jaký je rozdíl u levného tabletu z číny s Androidem 4.... a tabletu ne z číny se stejnou verzí Androidu?
Myslím rozdíl v programování. Ne HW.

Kdo nic nezkusí, nic nezíská.

5

V tom určitě není rozdíl žádný, ale...

Jestli to dobře chápu (a já zatím zkusil na Androidu Hello World), tak na celoobrazovkové aplikace potřebuji minimálně Android 4.1.2 (možná 4.1, nevím) - nechci, aby bylo na panelu vidět nic jiného než má aplikace.

A tady je (může být) zakopaný pes, většina těch levných tabletů udává svou verzi jako Android 4.0, někdy i 4.1, ale je už to ta správná? Půjde v opačném případě aktualizovat? Je vůbec ten údaj o verzi správný?

Tohle většinou nezjistíte, protože ta nízká cena je daná hlavně podporou, dokumentací... Nakupuji často z HK, takže vidím, jak kopírují dokumentaci mezi naprosto rozdílnými zařízeními, na krabicích jsou nesmysly a ty tablety na Aukru jsou vlastně ty z HK, jen někdo chce trošku vydělat...

6

Já mám pro základní údaje displej z pokladny :-) jede to přímo z RS232 ....
http://www.epicom.cz/detail-produktu/vf … ily/15166/

7

Můžeš se k tomu pokladnímu zdroji rozepsat ? Mám tu postarších plnou bednu na hůře..snad i nových..

8

hrnous napsal:

Můžeš se k tomu pokladnímu zdroji rozepsat ? Mám tu postarších plnou bednu na hůře..snad i nových..

Pokud pak nějaké pustíš ... levně :-))
Je to displej označený přímo RS232 a tak jde přímo do SDS, t.j. zem, data_in, data_out , a +5V samostatně ze zdroje, pokud si matně vzpomínám .... musel bych se na to podívat.
Myslím, že jsem tady nechával od něj PDFko .... http://forum.merenienergie.cz//viewtopic.php?id=272
Ještě pohledám foto ....

9

Foto LCD z pokladny
Zatím tam je jenom teplota z líhně, časem doplním další výstup.

10

Ten disp z pokladny je fajn, ale v obýváku na zdi bych ho asi nechtěl :-)

Na iP mi vypadají data a nastavení spínacích hodin asi takhle:
Informace o počasí:
PunBB bbcode test

Elektroměr, plynoměr a vodoměr:
PunBB bbcode test

Teploty v místnostech:
PunBB bbcode test

Info o kotli:
PunBB bbcode test

A nakonec spínací hodiny a ovládání výstupů:
PunBB bbcode test

Takže bych chtěl, aby zhruba to samé (nejspíš na jedné obrazovce, aby to člověk nemusel nijak ovládat) bylo na tom displeji v obýváku (ale protože to pasivně chytá broadcast, může těhle displejů být kdekoliv v dosahu wifi víc...).
Ty spínací hodiny bych tam asi nepotřeboval, to si mohu nastavit z telefonu nebo počítače (navíc to tak často nepotřebuju), ale zase pro teploty u psů tam dám malý grafík, abych viděl, která spala v noci v boudě (ta mladší mne při -15 docela v kotci na matraci před boudou znervózňuje :-)

11

velmi pekne spracovanie, parada.
zaujima ma, akym sposobom ziskavate udaje o kotly, hlavne teda aktualny vykon.
dokazete prepojit kotol a sds?aky mate kotol?
dakujem.

SDS Macro LCD 485 hw SoC-ARM REV1 100Mbit DF5

12

Kdysi jsem řešil podobnou věc. Nakonec padla volba na levný tablet, prohlížeč který umí fullscreen (dolphin) a user.htm stránka se všemi údaji co byly potřeba. Žádné složité programování, jen css, javascript, html.

13

To j@m:
Tohle je samozřejmě také možnost, pro mne to má jen jedno minus: pokud to udělám tak, jak říkáte, bude se muset pravidelně tablet dotazovat přímo SDS (vlastně 2), což moc nechci - pokud budu mít těch displejů (časem :-) víc, bude to zbytečně zatěžovat SDS. Teď vlastně můj prg. v SDS posílá UDP broadcast každou vteřinu se všemi těmi informacemi, takže ať je jednotek jakýkoliv počet, nic se nemění. Navíc je pro mne stejné programovat v Javě Android (nebo Objective-C iP) jako css/JS/html...
Ale už jsem to trošku rozchodil, problém je, že v emulátoru Androidu se špatně ladí UDP komunikace, takže koupím nějaký ten tablet za 1300 Kč a zkusím to, snad to nějak rozchodím.

To vaanja:
Kotel mám Dakon DUA+, aktuální výkon budu získávat přímo z napájení MODUREGu pomocí převodníku I/U (proudový snímač s Hallovou sondou od Honeywell, ale šel by použít jakýkoliv na malý proud - stačí do 1A), cívka MODUREGu je napájena nějakými 17V a max. a podle proudu se mění výkon. Šlo by též udělat převodník OpenTherm-Serial a číst přímo údaje z kotle, ale můj kotel myslím zrovna výkon neposílá :-(, takže mne napadlo tohle řešení (pro mne jednodušší). A kvůli teplotám přichytím extra čidla na konkrétní trubky (čidlo Dallas stojí 50 Kč, takže je to levná varianta).

14 Naposledy upravil: vaanja (2013-01-08 19:30:20)

Vdaka za info. S teplotami suhlasim, nie je problem. S vykonom kotla ja problem mam, lebo dostat nieco z Geminox-u je hrozne. Na nete som nasiel ten pokus o OT+ gateway,ale spolahlivo to chodilo len s kotlami Remeha. Asi ten vykon nakoniec ozeliem...

15

Předpokládám, že ta plynová armatura bude +/- stejná, takže stačí zkistit rozsah  proudu, ve kterém je ovládaná a použít ten proudový senzor. Výstupem je pak napětí úměrné protékajícímu proudu (a tedy otevření armatur=výkonu kotle), které přivedete na AD vstup SDS...

16

jirsoft napsal:

Předpokládám, že ta plynová armatura bude +/- stejná, takže stačí zkistit rozsah  proudu, ve kterém je ovládaná a použít ten proudový senzor. Výstupem je pak napětí úměrné protékajícímu proudu (a tedy otevření armatur=výkonu kotle), které přivedete na AD vstup SDS...

V podstatě máte pravdu, pokud se jedná o kotel klasické konstrukce.
U kondenzačních kotlů je řízení výkonu typicky realizováno přes řízení otáček ventilátoru (pwm) a "pneumatickou" vazbou na plynový ventil (čím větší přetlak vytvoří ventilátor, tím více se vychýlí membrána na plynovém ventilu - tím se mění výstupní tlak plynu). Tímto mechanismem je docilováno lepšího spalování, kdy poměr palivo-kyslík je téměř stejný v celém rozsahu výkonu. Ventilátor každého kond.kotle má vždy hallovu sondu, přes kterou řídící elektronika snímá otáčky. Nejsem přímo elektronik, takže netuším, zda by bylo možné využít s SDS signálu od hallovy sondy, nebo zda je možné pomocí sds vzorkovat přímo pwm výstup z řídící desky kotle ...
Typické zapojení řízení ventilátoru se bude lišit dle výrobce a modelu kotle, nicméně ZDE naleznete typický referenční dokument, dodávaný přímo výrobci ventilátorů (viz strany 12 a 13; ventilátor je dodáván vždy i s řídícím obvodem; uvedený odkaz je na společnost EbmPapst).

17

Toto je uz trochu reverse engineering, ktoremu by sa dalo vyhnut, keby vyrobcovia umoznili odchytavat komunikaciu  OpenTherm. Kedze je vykon horaku zobrazovany na obrazovke termostatu, tak tato informacia je urcite cez OT posielana.
Ja mam bohuzial geminox thri, ktory pouziva riadiacu jednotku od Siemens (LMU64). Teraz je nova generacia kotlov s oznacenim thrs,ku ktorej je mozno pripojit rovno webserver OZW672: http://www.geminox.cz/cz/103.thrs-nova- … lu-geminox a hoci podla siemensu je tento webserver kompatibilny s LMU64 podla zastupenia geminox vraj nejde pripojit ku kotlom thri... a navyse ta cena...

18 Naposledy upravil: milan.simunek (2013-01-10 14:50:19)

Nelze než souhlasit.
Nicméně situace je taková, že technici z ČR takřka učí techniky napříč evropskými výrobci kotlů, jak z dostupných možností vytěžit maximum. Největší prodeje zmíněných webserverů dosahuje Siemens právě v ČR, zbytek Evropy je prý takříkajíc "vlažný" (informace ze školení Siemens - OZW672). Ta "průmyslová/inženýrská tradice" je tu zkrátka pořád znát. Sám jsem technik od kotlů a vím, jaký je to boj něco změnit. Představte si situaci, kdy řešení je již hotové - stačí po něm jenom sáhnout - a přesto se výrobce brání. Jsou to prostě molochy, kde to jde přes x komisí a podvýborů. Tak to prostě u spousty výrobců aktuálně je. Někteří výrobci to však samozřejmě zachytili a situace bude lepší; ovšem minulé a často i současné kotle jsou zkrátka out a nezbývá než ten reverse engineering.

Dá se říci, že to dost táhnou dopředu výrobci tepelných čerpadel, kteří potřebují měřit a monitorovat trendy kvůli zlepšování parametrů. Ruku v ruce s tím je pak vytvářen tlak i na kotlaře (ze strany zákazníků). Takový HotJet (Opavsko) dává OZW k instalaci takřka standardně - v záruce jim to pomáhá odladit provoz konkrétní instalace a zároveň mají z čeho čerpat data o reálné funkčnosti a promítnout to do vývoje (navíc říkají i těm švýcarům v Simensu, co mají do regulátorů Siemens přidat, čím, jak a proč je rozšířit!).

Edit:
Ad ty sběrnice - výrobci s tím dělají cavyky, sběrnice neotvírají a myslí si, že je to nejlepší obchodní politika (chceš modulační regulátor? Tady máš, stojí ranec). Vzájemná kompatibilita, či otevřené standardy jsou často utopie. I ten Siemens si to své LPB nechá zaplatit ... Mění se to, ale pomalu.

Omlouvám se adminům za OT.

19

Co se týká plynových armatur, velmi doporučím ruce pryč.
Nicméně vývoj hw+sw je v Brně, takže kdo ví kde, může se zajít zeptat jak na to (ale neřeknou vám stejně nic).
Modulační cívky jsou typicky řízeny takovým zvláštním PWM, takže snímání proudu moc nemá smysl...
Na desce kotle nenajdete v podstatě žádný signál, který by se dal "napíchnout" a využít (vše je řízeno softwarově, typicky uvnitř nějakého malého procesoru, často ATmega a podobné...). Řešením je právě OT sběrnice (pokud je na desce dostupná).

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

20

velmi rad by som podobne zariadenie otestoval. mam kotol s opentherm+, riadiaca jednotka LMU64 a termostat QAA73. co som cital, tak hoci je specifikacia opentherm dana, tak kazdy vyrobca kotlov si ju upravuje na svoje potreby, takze asi univerzalny gateway postavit nepojde, ale z pohladu domacej automatizacie staci zopar zakladnych udajov, ktore dufam budu posielane standardne.

21

Mne by také lákalo zúčastnit se vývoje toho rozhranní. Mám Dakon Dua+, termostat Cromschroeder Como OT. Ale mám pocit, že např. výkon můj kotel neposílá :-(

22

Také by mne zajímala OT gateway. Zrovna jsem řešil jak na dálku přenastavit kotel. Nakonec jsem to musel vyřešit babičkou + přítel na telefonu smile

23

Vše k tématu OTGW - viz jiná kategorie na fóru.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

24

Dobrý den,
byl by někdo ochoten pomoc s naprogramováním tak abych mohl sledovat na tabletu vedle rozvaděčů aktuální teploty a ovládat relé v SDS. Jde o SDS TTC a chtěl bych to provozovat na interní síti nejlépe přes kabel jestli je to možné. Samozřejmě to nechci zadarmo. Pokud ano prosím PM a dohodneme se, děkuji předem.

25

Mělo by stačit dát dohromady user.htm (uživatelskou webovou stránku, která jde nahrát do SDS).
Pro základní obsluhu není potřeba tvořit speciální SDS-C program, ale jakmile bude potřeba "více inteligence", pak už to potřeba bude (ale i tak to bude celkem jednoduché).
Jako vzor pro uživatelskou stránku může posloužit např. firemní demo zařízení SDS (viz fórum - sekce "pochlubte se").