26

Re: Malá FVE s použitím SDS Micro pro monitorování

To adamn, nesvara:
Díky za odpověď, to jsem nevěděl. Už mi to trochu připadá jako paranoia, na jednom drátu 3 optočleny (elektroměr, rozvaděč, SDS). Navíc další paradox je, že ten dvoukanálový optočlen je dražší než celé SDS-micro light2.
A ten optočlen jste si musel sehnat a nainstalovat sám (E-ON ho jen připojil), nebo Vám ho dodal přímo E-ON? Nevíte jak je to u ČEZu?

27

U ČEZu jsem se na to ptal a optočlen bych si musel sehnat sám a instalaci by provedl pracovník ČEZ Distribuce. Při kalkulaci ceny optočlenu a zapojení od technika ČEZu mě vyšlo levněji koupit si třífázový elektroměr a ten si nechat zapojit elektrikářem. Nehledě k tomu, že elektroměr od ČEZu má výstup jen 100 impulsů / kWh, kdežto mnou zakopený má 800 impulsů / kWh.

28

Jenže když máte elektrárnu tak potřebujete dva S0 výstupy... Jeden  pro spotřebu a jeden pro výrobu.... To běžnej 3f elektroměr nemá a kupovat si druhej 4Q eektroměr vyjde dost draho :-)

29

To xmasin:
pokud monitorujete jen spotřebu, pak ano, je lepší koupit si svůj elektroměr. Tak to provozuji teď. Ale až zprovozním FVE, tak bych rád monitoroval i výrobu, takže tam jedině to vzít z 4Q elektroměru. Předpokládám, že mi to pracovník ČEZ Distribuce připojí bez problémů zároveň s výměnou 4Q elektroměru? To ale budu muset mít nachystáno, proto jsem se ptal, jestli onen optočlen si musím namontovat sám nebo jestli si ho elektrikář ČEZu přinese v "kapse".
Když jste se na to u ČEZu ptal, řekli Vám i jaký konkrétní typ nebo jim to bylo jedno?

30

Tohle píše ČEZ:

Informace pro zákazníky žádající o impulzní výstup:

1    Výstup impulzů nebude galvanicky propojen se zařízením odběratele. Použit bude vhodný galvanický oddělovač (optočlen).

Doporučená souprava: optočlen BI24 AC/AC, zdroj UJ24/230
     http://www.elsport.cz/

Napájení celého zařízení pro sběr impulzů bude u přímých měření provedeno z měřené části elektrické instalace rozváděče. U odběrných míst, která mají elektroměr připojený přes měřicí transformátory proudu, bude zařízení galvanického optočlen napájeno ze zkušební svorkovnice a to ze strany, jenž je bez napětí po odpojení zkušebních napěťových propojek (bezpečnostní důvody).

Napájecí napětí zařízení pro výstup impulzů a spínaný odebíraný proud, musí být ve shodě s impulzním výstupním zařízením individuálně použitým u elektroměru na předmětném odběrném místě. Vodiče propojující impulzní výstup a optočlen musí být barevně rozlišeny (+ rudá, - tmavě modrá) a musí mít průřez 1-1,5 mm2 Cu.

Propojovací vedení z výstupu impulzů elektroměru [svorky 20 (+) a 21 (-)]  do zařízení odběratele, nesmí být delší než vzdálenosti stanovené příslušnou normou (ČSN EN 62053-31) a musí splňovat ostatní podmínky stanovené pro zachování parametrů výstupu.

ČME nepřebírá žádné záruky za poskytování těchto bezplatných informací (impulzů z elektroměru).

DSO doporučuje svým zákazníkům, aby si pro účely monitoringu a řízení provozu pořídili takové zařízení, u kterého lze uživatelsky nastavit váhy impulzů pro případ výměny elektroměru.

Pro připojení budou chtíti žádost a objednávku, hodina práce je něco přes 1000 Kč.

31

jirsoft napsal:

Pro připojení budou chtíti žádost a objednávku, hodina práce je něco přes 1000 Kč.

To mi chcete říct, že když mi tady bude montér vyměňovat 4Q elektroměr, že mi tam ty 4 dráty nezapojí? To budu muset posílat zvláštní žádost a platit sólo výjezd?

Jinak díky za info, díval jsem se na ten optočlen, žádná láce, navíc je jen 1 kanálový, takže budu muset koupit 2. Zdroj má 25mA, takže by snad měl zvládnout napájet 2 optočleny.

32

Pokud se Vám podaří ukecat smile montéry, tak to zvládnou při jednom. Jinak co mi říkali, tak to dělat nesmějí, a je nutno si objednat samostatný výjezd.

33

pfemir napsal:

To xmasin:
pokud monitorujete jen spotřebu, pak ano, je lepší koupit si svůj elektroměr. Tak to provozuji teď. Ale až zprovozním FVE, tak bych rád monitoroval i výrobu, takže tam jedině to vzít z 4Q elektroměru. Předpokládám, že mi to pracovník ČEZ Distribuce připojí bez problémů zároveň s výměnou 4Q elektroměru? To ale budu muset mít nachystáno, proto jsem se ptal, jestli onen optočlen si musím namontovat sám nebo jestli si ho elektrikář ČEZu přinese v "kapse".
Když jste se na to u ČEZu ptal, řekli Vám i jaký konkrétní typ nebo jim to bylo jedno?

Pokud se napojíte na 4Q elektroměr tak budete monitorovat jen dodávku do sítě ne výrobu. Na monitorování výroby se musíte připojit na elektroměr, který bude u FVE. Předpokládám, že pojedete v režimu zeleného bonusu a tam, pokud vím, musí být ještě zvlášt elektroměr, který měří výrobu FVE.

34

Ano, měl jsem na mysli monitorování dodávky do sítě, špatně jsem to napsal.

35

Jen pro informaci mám nainstalováno toto zařízení http://www.abelektro.com/es4002.htm   je dvoukanálové a na 230 V, tudíž není nutný žádný externí zdroj. Připojeny mám oba dva kanály. Spořeba ze sítě a dodávka do sítě.

36 Naposledy upravil: nesvara (2013-11-08 16:35:05)

Další malé doplnění funkce - u SDS jsem použil i PWM výstup pro ovládání SSR rele prostřednictvím převodníku sds-pwm10   http://www.merenienergie.cz/sds-pwm10  .  SSR relé řídí výkon z přebytků FVE  do topného tělesa, které ohřívá vodu v akumulační nádrži. Pro zajímavost - za každou kWh kterou spotřebuji z vlastní výroby nyní zaplatím zhruba 50 hal (elekřina ze slunce již není zadarmo - patrně se slunce naštvalo a chce za ni platit).
Dále je stránka doplněna o diskuzi a informace.
Použité SSR rele http://www.jork.cz/pdf/siemens/1114_v3.pdf   a   http://www.jork.cz/pdf/siemens/447_v3.pdf

www.nesvara.cz