Téma: PWM řízení kotle Immergas
Rozhodl jsem se pro řízení kotle Immergas díky jeho schopnosti reagovat na 0-10V vstup.
Reaguje ve skutečnosti v menším rozsahu tedy asi 2-8V protože na hodnotu 0-2V reaguje tak že netopí a nahoře také nenechá vodu uvařit.
Vztah je snadný 2V = 20°C , 3V = 30°C atd.....
SDS Macro jsem doplnil o SDS-PWM10.
Napájím vše jedním velmi přesným 24V zdrojem kalibrovaným na 24,00V.
Výstup z PWM SDS Macra ovládá PWM10 a výstup zpětně přivádím do Macra kvůli měření zda odpovídá výstupní hodnota chtěné.
Díky této zpětné smyčce jsem dospět k výpočtu.
Poněkud divné mi přijde to, že se nezadává přímo frekvence a Duty cycle, ale poměrná hodnota ze které se pak DUTY vypočítá...... no budiž i s tím se dá žít. I když pokud by byla střída nízká, tedy třeba jen 10-20Hz pak to má dost hrubý chod (malé rozlišení)
Pokud:
PWM master frequency (Fm): 7000
pak
PWM duty: = 7000 - (požadované napětí * 600)
Vychází to docela přesně a drobné odchylky lze doladit zvětšením či zmenšením čísla 600.
Dalším "kouzlem" bude obelhání teploměru bojleru, který budu ovládat tak, že mu buď sdělím reálnou teplotu a on pak bude udržovat vodu ohřátou a nebo mu přepnutím relé podstrčím odpor s takovou rezistencí, že si bude myslet, že má vodu ohřátou dost není třeba ji dál ohřívat. Tím se vyřeší odstavení bojleru v době kdy není třeba TUV.