1

Téma: Monitoring výroby a spotřeby elektrické energie

Zdravím všechny přítomné. Jsem v této oblasti úplný začátečník, proto bych si potřeboval ujasnit několik věcí a mám tedy pár otázek.
Potřeboval bych monitorovat, v současné době, výrobu elektřiny FV elektrárnou a současně elektřinu kterou akumuluji do bojleru. U FVE i u bojleru mám elektroměr s výstupem S0, není tedy problém ho využít. Podle toho co jsem se dočetl, není problém použít SDS-MICRO light E - 3 optické vstupy pro připojení S0.

- Co kdybych chtěl časem připojit více zařízení s výstupem S0? Lze to nějak realizovat i pomocí analogových vstupů?

Údaje získané z elektroměrů mohu posílat na portál měření nebo i ukládat na lokální PC a tam dále zpracovávat. Kromě průběžné informace o aktuálním stavu potřebuji, jako výslednou informaci, celkovou denní výrobu FVE a celkovou denní spotřebu bojlerem.

- Je nějaká možnost, tyto dvě hodnoty, uchovávat (a mít zase možnost je zpětně zobrazit) v cca týdenní historii přímo v SDS? Aby nemuselo být neustále zapnuté PC?

- S tím také souvisí další otázka - lze k SDS připojit LCD displej (např. tento http://www.papouch.com/cz/shop/product/inteligentni-lcd-4palce/) a něm výše uvedené hodnoty zobrazovat? Displej má rozhraní RS232, jak se to, fyzicky, propojí? Je k tomu určeno rozhraní RS232 v modulu SDS-MICRO light E - R2?

2

Re: Monitoring výroby a spotřeby elektrické energie

Více jak 4 S0 vstupy nejde připojit, A/D jde využít tak maximálně na přepínání tarifu. Na S0 ne.

Pokud bude potřeba víc, tak si rovnou kupte SDS makro

Údaje není problém uchovávat v SDS, v 0:00:00 každý den si můžu uchovat do paměti co chci, častěji se to nedoporučuje abyste nevyčerpal počet zápisových cyklu eeprom.. respektive jde to i častěji, ale pro daný účel to takhle stačí...

když si koupíte desku s rs-232 rozhraním tak jde připojit cokoli s tím rozhraním, tj i display od papoucha... propojí se třídrátově, txd, rxd zem...  displeji bude potřeba dodat taky napájení....

3

Jediné inteligentní řešení je použít vyšší řadu zařízení, která více / 8 / S0 vstupů obsahuje..
S displejem taky není problém, jen je třeba si v SDS-C napsat program co a kde se bude zobrazovat - neexistuje PnP

4

Zpočátku jsem si taky říkal jak budu k SDS připojovat display a z pár tlačítek zapojených do odporového děliče si udělám jednoduchou klávesnici. Postupem času tyto představy  v praxi nahradila www stránka nahraná do SDS na kterou si připojím z libovolného PC, tabletu nebo telofonu co se válí doma a monitorovat ale i zadávat údaje tak mohu mnohem pohodlněji :-)

5

Myslím, že k tomu není co dodat, doba jde dopředu..