1 Naposledy upravil: pkougl (2013-08-31 16:26:42)

Téma: 1 wire teploměry

Dobrý den přeji, mám SDS MICRO Light E - R2, momentálně řešim připojení teploměrů kvůli kterým sem to také kupoval ale nedaří se mi, když sem měl zkušebně připojená čidla na nepákivém poli telefoním kabelem cca 4m připojená tak už se mi občas stalo že nějaká čidla vypadla a za pár sekund zase naskočila, teď sem to roztahl UTP do vzdálenosti asi 10m a na konci 2 čidla telefoním kabelem hvězdicově 2m a po připojení an i ťuk, nic se nenačte, potom připojil jsem dvě čidla přímo na sds zase 5m telefonim kabelem a ty se načetli a za běhu připojil datový kabel vzdálených přes UTP a občas se rozběhnou ale někdy třeba den nic a najednou se to nějak částečně rozběhne a zase některé vypadávaji. Už sem v koncích anevim jak dál, UTP mam zapojené - jeden pár napájení, druhý pár data a gnd zapojené jen u sds. prosím o nějakou radu co prubnout aby to bylo spolehlivé a hlavně funkční. Napětí na čidlech drží 3.25V

díky Pavel

2

Re: 1 wire teploměry

Vykasli se na telefonni kabel a vsechny cidla propoj UTPkem. Je docela vhodne, aby delka kazdeho kabelu byla jina. IC2 zbernice je docela narocna na casovani.

3

Na telefonní kabel je radno se u delších vzdáleností vyprdnout..stejně tak se tu někde povaluje 1-wire primer kde je krásně rozepsán princip fungování této sběrnice a jakým způsobem navrhovat a měřit patřičnou kabeláž

4 Naposledy upravil: pkougl (2013-09-02 10:38:53)

tak sem prohledával forum a naščel toto téma http://forum.merenienergie.cz//viewtopic.php?id=210 kde to uživatel "odry"popisuje naprosto přesně tak jak se to chová mě, škoda že tam není výsledek řešení, nebo jestli to vyřešila reklamace nevím, dnes sem koupil malé RJ konektory tak to prubnu nalisovat přímo na UTPéčko a uvidim. ale jak psal u ten uživatel v příspěvku, stačí že připojim na funkční (4m vzdálené jedno čidlo) pokračující datový drát a ty načtené okamžitě zmizí a někdy (když rezignnuji) a nechám to zapojené tak to třeba druhý den samo funguje a za pár hodin to celé padne, odpoledne uvidim
ještě poznatek když sem tam měl na sds připojen 4 metrový kabel plochý telefoní tak se mi načítaly masivně pulsy na SO vstupu - nezapojené na konci kabelu (asi indukce - kapacita kabelu?)
zatím díky Pavel

5

Také jsem se poučil. Jednoznačně je největší chybou zapojení do hvězdy. To není přípustné. Je potřeba aby čidla byla na jedné linii. Použil jsem stíněný 3wire kabel a je to super bez potíží. UTP bude fungovat také.

6

Zde bych si dovolil doporučit k přečtění onen primer http://www.1wire.org/Files/Articles/1-Wire-Design%20Guide%20v1.0.pdf

7

Tak musím ohlásit pravděpodně úspěch, problém byl zakopaný v 10cm dlouhém kabelu s RJ konektorem origo telefoní(neměl sem doma malý rj konektor), po nacvaknutí nového 10cm upt kabelu se svorkou to běželo na první nacvaknutí. Po úpravě sem tam jedna teplota vypadla ta sem to přepojil jak sem to měl i připravené - napájení do hvězdy  a data sériově (k čidlu 4 dráty) a neviděl sem doposud žádné výpadky. Jak taková pitomina dokáže potrápit, možná by nebylo od věci kdyby na desce byla svorkovnice místo toho konektoru, snad to dá pokoj.  Děkuji všem za pomoc a nasměrování.
Pavel

8

To jsme rádi..přesto doporučuju přečíst ten primer..

9

ano budu muset něco nastudovat v originiálu :-(, děkuji, poněkud sem se v euforii unesl, tak dokonale to zase nechodí, občas některé čidlo vypadne a do deseti sec většinou naskočí, píše to chyba CRC, dokonce se to jednou kouslo na samé nuly, po odpojení posledmího čidla se to zmáátořilo, nadšení mě trochu přešlo a to tam mám jen 4 čidla a dnes mi dorazilo dalších 10ks tak uvidim jak to pošlape

10

taktéž bych ještě rád upozornil na pajcované čidla v ceně kolem 30 kč kus..nemusí dobře fungovat proto doporučuji ověřené zdroje jako farnell digkey a jiné..

11

jo to mě taky napadlo, ale ty první mam z GME a ty dnešní přišly z TME tak snad ty jsou pravé, z aukra sem se raději vyhnul, díky za upozornění

12

No tak právě GME bych nevěřil naprosto nic..na netu není problém dohledat, jak si nechává vyrábět polovodiče pro sebem, které nepřežijí ani přiblížení se katalogovým hodnotám. Např u výkonových tranzistorů je plocha samotného čipu zlomkem originálu..

13

no tak to ste mě dostal, bral jsem je jako spolehlive dodavatele, výrobce na stránkách tedy neuvádějí, ty od TME mají uvedeno maxim-dallas tak snad jo, pokud by ty problémy byly tim že prodavaj plagiáty tak bych se s to pos....V tuto chvíly to neběží vůbec, před hodinou to padlo celé ateď nic, až přijedu z dovolené tak je vyměnim a dám vědět. díky

14

Dallas šváby jsem nakoupil v TME a jsou to samozřejmě korektní teploměry, z 10ti kusů 10ks funguje.

Problém bude většinou v kvalitě provedení kabeláže. Musí být realizována jako sběrnice a ne jako vánoční stromek...... teď nikoho nechci urážet jen se snažím připodobnit tvar svazku. nesmí z něj být po cestě dlouhé odbočky.

15

tak jsem trochu postoupil s řešením výpadků, vyměnil teploměry z GME ta ty z TME s tim že jem rovnou na každý napájel přímo kondik 100nF a zatavil do smršťovačky, jevilo se to OK až do doby kdy vysvitlo silněji slunce, mam to totiž v jednom ocelovym rozvaděči společně s mojí fotovoltaicko ostrovní elektrárnou, obsahuje dva MPPT tristar 60A (řízené DC-DC měniče) nabíječe baterií které v některé chvíly asi produkují nějaké rušení. SDS napájím před DC-DC měnič 48V/12V. Dal jsem na analogové vstupy a napájení kondiky taky 100nF proti mínus polu a na všechny uzly 1Wire na napájení sem taky dal 100nF na napájecí pár, podle výpadků se to zlepšilo ale někdy to vypadne třeba na několik hodin a sem tak nějak v koncích. Neřešil to někdo? odstranění nějakého zarušení? jeví se mi to jako velmi choulostivá sběrnice - v noci kdy nabíječe nepracují se to chová stabilně a funkčně tak z toho usuzuji že to dělají oni (nejsou to žádný číňani od kterých bych to očekával).
díky Pavel

16

Tak po dlouhém pátrání vyřešeno, výpadky komunikace způsobovalo rušení od desulfačních zařízení na mém olověném akumulátoru ostrovního solárního systému (aku 48V 4ks desulfátorů 12V s kmitočtem cca 6kHz - ostré úzké pulzy) které sa automaticky aktivují při dosažení určitého napětí akumulátoru, proto to bylo velmi těžké vysledovat co to dělá. s vypnutými desulfátory se to chová dobře (občas se jedna z teplot nenačte ale další čtení se většinou oběví a je zajímavé že vypadávají různě umístěná čidla skoro jako by se střídaly) ale to je Ok.
děkuji za poskytnuté rady
Pavel

17

Takže stíněné kabely a blokovat na začátku i konci kondenzátory a doufat, že to pomůže - osciloskop jistě napoví,,

18

jo ještě nějaké pokusy skusím, tím blokováním kondenzátory myslíte kondiky na napájení? nebo se něco může dát i datový vodič. Na napájecích vodičích mam přímo na čidle napájen 100nF u každého čidla a u SDS ma 2x100nF.
díky

19 Naposledy upravil: luna (2013-11-06 10:27:10)

Ahoj všem,
uvažuji o nákupu zařízení z 40% z důvodu sledování spotřeby elektřiny případně vody a z 60% důvodu užijí jako webového teploměru.Jsem docela nadšenec, leč bohužel laik.

Nikde jsem nenašel údaj jak dlouhý kabel může být použit pro teplotní čidla dallas.

Nechce se mi moc investovat a nerad bych koupil zařízení, které bych nemohl využít za stávající situace .

Dostavěl jsem rodinný dům a představa rozkopání omítek kvůli roztahání další kabeláže mě dost děsí (a to nemluvím o manželce :-D )

Měl bych v plánu použít rozvod UTP, který jsem v euforii vyhotovil kvůli plánovanému zabezpečovacímu zařízení, na které nakonec nedošlo.

Bohužel mám dráty natažené do hvězdy do technické místnosti.

Tak jsem si myslel, že bych se třemi vodiči pohyboval směrem k čidlu a dalšími třemi se vracel do technické místnosti kde bych se po dalších třech dostal do dalšího místa a dalšími se zase vracel ....

Otázka je ... bude to fungovat? Kolik paprsků dlouhých 8-12m by asi fungovalo?

jaká je maximální vzdálenost mezi čidly? Jaká je minimální vzdálenost mezi čidly?

předem díky za odpovědi.

Lukáš

PunBB bbcode test

20

Dobrý den, zde na fóru se vyskytuje jistý primer, nejde totiž jenom o to, jak dlouhý je kabel, ale jakou má kapacitu, přeslechy a jiné věci, osobně nemám problém s 30m UTP, nesmí být ale použito na nic jiného.. Vaše řešení se "zpátečkou" je to nejhorší, co by jste tomu mohl udělat z hlediska porušení signálu či integrity přenášených dat..
Minimální vzdálenost není definovaná, klidně je můžete připájet vývody k sobě, v tom žádný problém není.. Nezbude Vám tedy v takovém případě, jaký popisujete použít variantu kdy použijete 4 vodiče a každý např s bílou bude zem. Tj například bílooranžová zem, oranžová data, bílozelená zem zelená napájení a postupně budete zkoušet připojovat další větve, než dojde "k problému"

21

takže chápu to tak, že  víc než dvě větve těžko ... spíš možná ani to ne ...
hmm ...
SDS Macro má dvě sběrnice takže bych počet čidel zdvojnásobil ...  ještě to promyslím ..

22 Naposledy upravil: ringojr (2013-11-06 20:38:56)

Pokud to  není vše povešeno za sebou na jednom kabelu ale je to různě "poslepováno" tak lze opravdu těžko předem odhadovat jak to bude fungovat. Já měm například různě pospojováno 14 čidel(vzorově 7 čidel na akumulační nádrži s podpojováním cca po 60cm, potom dva páry čidel vzdálení cca 2 metry, dalčí čidla ve vzdálenosti cca 3 m a venkovní cca 15 metrů daleko a připojit další cc 5 m daleko se mu už v této "zprasené topologii nedaří a nemám čas do toho hrábnout).  Mylně jsem vycházel z předchozí zkušenosti kdy jsem měl hvězdu čidel připojenou jen dvou vodičově (parazitní zapojení kde chybí napájení) na pasivní převodník sériové sběrnice PC a předpokládal jsem že když se tam přidá regulérní napájení že to bude  mnohem odolnější. Funkčnost stávajícího zapojení např znemožnil necelý metr telefonní linky s konektorem.
Takže doporučuji při případném prvním neúspěchuneházet flintu do žita a laborovat. Ve vašem případě bych například do chvězdy zapojil napájení a země a potom zkoušel různě pospojovávat jen signální vodiče do hvězdy/sériově a různé kombinace. Makro bych kvůli tomu nepořizoval to spíše rovnou dvě micra v různých částech domu které budou komunikovat po  ethernetu.

23

To je pravda MACRO je asi zbytečné  ... zakoupením modulu webový teploměr by se to asi vyřešilo lépe a cenově by to bylo srovnatelné ...

jen ještě pár dotazů ... jako laik se zeptám ... :

1) mohu napájet dva SDS moduly jedním "Spínaný napájecí regulovatelný zdroj 12 až 24V DC"?

2) Pokud ano, může ke druhému napájení vést 3x1.5 CYKY kabelem dlouhým cca 15m?

3) Jak daleko může být například "SDS MICRO Light E - ARK" od elektroměru např: "Elektroměr EDIN 371L, přímé měření 5-100A, LCD"  aby fungoval odečet

24

Dobrý den. Vzhledem ke spotřebě modulů můžte táhnout i 100m "chlup"a nebude problém. 
Obecně platí co nebjlíže danému elektroměru nejde o úbytek napětí na kabelu, který je při buzení optočlenu zanedbatelný ale o nasbírané rušení a tím pádem falešné impulzy a s tím spojené problémy.. Ideální je zase TP kabel, nejlépe stíněný a použít vždy druhý vodič v páru jako zem..

25 Naposledy upravil: luna (2013-11-10 21:59:17)

ještě dotaz ... šlapalo by mi to na napájení tohle trafo? ... (njn snažím se šetřit .. a váli se doma)
AC/DC Adapter  24.0V  0.38A

PunBB bbcode test