1

Téma: připojení teploměrů

Je nějaký postup na připojování teploměrů? Pokud připojím jeden, tak mi jej SDS najde. Ale pokud připojím druhé, třetí..., tak není vidět ani to první. ??

Kdo nic nezkusí, nic nezíská.

2

Re: připojení teploměrů

Jak to máte zapojené ?

Vždy použijte tlačítko "RESCAN" které je na interním webu.

Teploměry se zapojují současně a paralelně, nevidím možný problém, pokud je to zapojeno správně... zkuste poslat popis zapojení nebo schema toho co používáte.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

3

Věřím, že zapojené to mám správně dle dokumentace. Z konektoru na svorkovnici, do které mám paraleleně zapojeny 3ks čidel. Délka cca 3m, kabel UTP, vedeno po dvoudrátech. Napětí naměřeno 3,2V.
Dnes ráno se teploměry samy objevily a měří.  Tedy jen dva. Na třetím se objevilo "chyba CRT".
A jeden z tech dvou občas přestane měřit. Myslím tím, že zhasne jeho hodnota a zase se rozsvítí.

4

Hlášení "chyba CRC" zřejmě ukazuje na konkrétní problém - tzn. čidlo sice komunikuje, ale data jsou "poškozena" při přenosu po drátu mezi čidlem a zařízením SDS.

Napětí 3.2V na svorkách čidla je OK. Drží se tam však trvale, i když čidlo měří (vždy jednou za čas) - ten pokles se tam může ukázat právě jen v okamžiku měření teploty, a zrovna tehdy je to problém.

Nicméně, vypadá to, že problém je s datovým drátem. Ideálně by měl být zapojen (když jde přes UTP) v samostatném krouceném páru, kde druhý vodič je GND, a pak je tam samozřejmě druhý pár, který má zapojen jeden vodič na 3.3V a druhý na GND.
Někdy může pomoct připojit ten GND v páru s datovým drátem jen na jedné straně, tj. jen u zařízení SDS.

Dále může být problém, pokud máte hvězdicové zapojení s dlouhými rameny. Pak vznikaji odrazy na vedení a ty se v místě rozdělení hvězdy sčítají a poškodí přenášený datový signál. Správně by mělo být vedení od jednoho čidla k druhému, od druhého k třetímu a tak dále - ale jak píšu, nevím jak to máte zapojené.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

5 Naposledy upravil: cncp (2011-09-17 18:10:21)

Dnes jsem vše "předrátoval" a vypadá to, že vše je OK.
Jetě prosím radu. Jak posílat teplotu na portál do grafu? Mám zapojeny tři první teploměry.
Zřejmě hodnoty  sys[310], sys[311], sys[312] zapsat do souboru, který posílá data na portál.
Kam je prosím zapsat?? Díky

(o hodinu později) :-)

Tak právě jsem se dočetl, že to nelze.
Již posílám elektřinu a plyn. Do budoucna vodu.
Není volný "kanál"

6

Lze, stačí se nad tím zamyslet, ale je to náročnější z důvodu nutného doplnění sds-c programu...

J@M poradí.

7

Při přepojování dvou teplotních čidel (z osmi) jsem si omylem vypnul uzamčení čidel a dal přeskenování. Čidla se mi seřadila úplně jinak, než jsem měl definováno v programu. Program jsem sice hravě upravil, ale začal jsem přemýšlet jestli nejde přiřadit přímo v programu čidlo k registru (nebo proměnné) pomocí jeho ROM code. Ošetřilo by se tím náhodné přeskenování neuzamčených čidel.

8

Mě by se moooc líbila funkce pro posunutí čidel nahoru a dolů. dvě ikony šipek u každého s požadovanou funkcionalitou.

9

cncp napsal:

Dnes jsem vše "předrátoval" a vypadá to, že vše je OK.
Jetě prosím radu. Jak posílat teplotu na portál do grafu? Mám zapojeny tři první teploměry.
Zřejmě hodnoty  sys[310], sys[311], sys[312] zapsat do souboru, který posílá data na portál.
Kam je prosím zapsat?? Díky

(o hodinu později) :-)

Tak právě jsem se dočetl, že to nelze.
Již posílám elektřinu a plyn. Do budoucna vodu.
Není volný "kanál"

Jedná se nový nebo starý portál? Na novém můžete vybrat co měříte (S0, tepl, AD) a vstupy které používáte. Program se generuje automaticky - je ke stažení.

10

Děkuji  za reakci, ale je to více jak rok :-)
Už je vše OK