1

Téma: SDS v DIN provedeni v bytovem rozvadeci

Chtel bych SDS umistit SDS v DIN provedeni v bytovem rozvadeci. SDS bude spinat silova rele v rozvadeci. Cidla a ethernet, ale pujdou mimo rozvadec po byte.

Je to z hlediska bezpecnosti v poradku? Neni s tim nejaky problem pri revizi?

2 Naposledy upravil: vkalina (2014-08-12 16:36:21)

Re: SDS v DIN provedeni v bytovem rozvadeci

Z hlediska revize je bytový rozvaděč výrobek a jakýkoli zásah do něj je při revizi problém. Na druhou stranu, pokud by jsme se měli striktně držet normy, tak nikdo nic neudělá. V bytovém domě pokud nekouladujete, po Vás naštěstí nikdo revizní zprávu nemůže požadovat. Tato povinost platí pouze pro organizace, nebo podnikající fyzické osoby. Pokud máte elektro vzdělání, jste nejspíš schopen sám posoudit, zdali je taková úprava bezpečná. V opačném případě Vám to nedoporučuji. Pokud někomu následně ublížíte, nebo vznikne požár, následky ponesete sám. Je to jako řídit auto bez řidičáku.

PS: nechci tady nikomu sahat do svědomí, pár SDS kousků jsem si už koupil, ale nějak jsem nezaznamenal, že by mi k němu výrobce přibalil alespoň prohlášení o shodě, takže jakákoli instalace SDS padá na hlavu toho, kdo to instaluje.

3

50tku mam, ale neni to muj obor. Proto se taky ptam :-) Treba to, ze rozvadec je nyni vyrobek je pro mne novinka. Vubec by mne nenapadlo, ze takovou kravinu se nekdo odvazi prosadit do praxe.

Je mi jasne, ze se to resi typicky cesky, tj. misto, aby se zrusil hloupy predpis, tak to proste kazdy obejde. Nicmene, rekneme, ze to chci mit dle norem. Jeste neni ani projekt, tak by to snad nemel byt takovy hrozny problem :-)

Jak tedy postupovat?

1.) Nechat si vyrobit rozvadec vcetne rele a SDS v din provedeni. Zkousel uz to nekdo? Tip na vyrobce?

nebo

2.) Nechat si vyrobit rozvadec vcetne rele, s vystupy ovladacich civek mimo rozvadec (mozna i s nejakym jistenim tech slaboproudych vystupu?). Zdroj 24V a SDS pak dat do krabicky vedle rozvadece.

4 Naposledy upravil: vkalina (2014-08-14 17:04:41)

Pokud to není Váš obor, tak můžete mít tak max. §4, který Vás opravňuje max. obsluhovat el. zařízení a práci na zařízení bez napětí pod dozorem. Ale k tomu, jak to udělat aby to bylo košér. No na to je jedna docela drahá rada. Vyrobyt rozvaděč osazený všemi prvky a poslat ho do zkušebny, kde Vám ho odborně zničí a na základě Typové zkoušky už pak můžete sekat další rozvaděče jak na běžícím pásu. Každý takto vyrobený rozvaděč pak musí být označen výrobním štítkem s typovým označením a seriovým číslem. Na takovýto rozvaděč se pak už dělá pouze kusová zkouška. Nejkurióznější na tom však je, že takovýto rozvaděč už může vyrábět prakticky kdokoli i bez elektrotechnického vzdělání. Jedná se o živnost volnou nepodléhající orgánům technického dozoru. Dodat a na montovat ho však může pouze osoba s §6 a §8 (musí mít oba § a navíc co málo kdo ví krom zmíněných § i oprávnění od TIČR pokud to vykonává jako živnost). Na základě dokumentace od rozvaděče a instalace Vám pak teprve revizní technik může vypracovat kladnou výchozí revizní zprávu. No a teď zvažte, jestli Vám to za to stojí. Ve chvíli, kdy začne člověk dodržovat všechny zákony a nařízení vlády, stává se jeho práce značně drahá sad

5

Prohlášení o shodě vám výrobce zašle na požádání. Mělo by vždy být i součástí balení výrobku SDS.

Nejčastější řešení této situace je nezasahovat do rozvaděče a zařízení umístit bokem.

Každopádně více viz předchozí odpovědi v tomto vlákně.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

6

V tom případě bych se přimlouval za umístění prohlášení o shodě v PDFku na Webu vedle tech. specifikace každého modulu. Výrobce nic neposílá. Jinak v praxi se to obchází tak, že revizní technik vyjme rozvaděč z revizní zprávy (stejně má málokdo na bytový rozvaděč Typovou zkoušku) a nebo Vám k tomu za příplatek udělá alespoň kusouvou zkoušku. A revizi udělá na zbytek. Při kolaudaci to stejně nikdo nezjistí.