1

Téma: SDS - měření teploty vody

Zdravím
Chtěl bych použít SDS-MICRO DIN E pro měření teploty vody. Čidla bych použil http://onlinetechnology.cz/eshop/zbozi/teplotni-cidlo-1wire-zapouzdrene-5m
Ale spíš mě zajímá když přivedu kabel nad vodou a napojil bych na něj postupně čidla v různých délkách, kvůli hloubce vody, zda nebude problém když bude čidlo vzdáleno od tohoto "páteřního" kabelu i oněch 5 metrů?
A další dotaz. Toto konkrétní teplotní čidlo je zakončené RJ konektorem. Jak řešit propojení do páteřního kabelu aby to bylo "košér"?

A trošku teoretická.... má někdo zkušenost na propojení SDS s http://www.elkoep.cz/produkty/elektronicke-pristroje/hladinove-spinace/hladinovy-spinac-hrh-5-137/
aby zobrazoval pouze ON / OFF (neboli Málo vody/Dostatek vody)
Vím že je to možná blbost ale chtěl bych znát názor a jak to případně vyřešit a zda to vůbec nějak řešit :-)

2

Re: SDS - měření teploty vody

Takže po odeslání emailu a položení dotazu na tomto fóru, jsme nedostal odpověď ani na jednom místě. Tímto tedy považuji technickou podporu za nefunkční a samozřejmě se to projeví i v následné recenzi. A je i dost možné že budu muset požadovat vrácení části peněz. Je mi líto že to musím řešit až takto ale jak se zdá žádná jiná komunikace nefunguje.

3

Zdravim...
Ohledne delky kabelu k cidlum bych nevidel zadny problem...5m neni zadna delka,ale berte to s rezervou,pisu to proto,ze sam to tak mam a funguje to...Po baraku mam 8 cidel a celkove delce kabelu asi 120 m,zapojene do Y což vubec nema byt a chyba cidel se objevi jen ojedinele....
Co se tyce hladinoveho spinace,tak bych to resil AD vstupem...Pokud jen reseni dvou stavu,tak v tom neni zas az takova veda...

4

Zdravím
moc děkuji za odpověď.
Hladinový spínač jsem nakonec zapojil přes pomocné relé VS116K na opto vstup, že by šel použít i AD vstup mě ani nenapadlo. Hladinový spínač při vyhodnocení sepne výstup a paralelně mám na tento výstup napojené relé.

S čidlama si hraju už týden. Na cca 2 metrovém kabelu mám za sebou připojené 3 čidla. Při zapojení dalšího čidla na delším kabelu cca 3 metry tak na střídačku čidla vypadávají. Pomohlo by ke vzdáleným čidlům připojit kondenzátor?
Ještě mě napadl v čem by mohl být problém. Mohlo by vadit že čidla jsou na dlouhém fousu a tím pádem nejsou v podstatě ani do Y. Tak že bych zkrátil kabel od čidel na jen krátký kabílek a připojil je poté do Y. Co jsem tak přečetl tak by mělo být čidlo co nejblíže ke kabelu. Sice bych musel umístit čidla do jímky a poté pod vodu ale to by nevadilo, změny teplot nejsou tak rychlé aby mě to vadilo. A nebo nějak zaizolovat spoj kabelu aby vydržel ponoření do vody ale nějak si nedokážu představit čim bych to izoloval.

Pro info: vedení mám pomocí UTP kabelu

5 Naposledy upravil: vkalina (2014-10-16 16:32:56)

Jinak stačí nebýt líný a vyhledat v diskusi, už to tu bylo mnohokrát probráno třeba tady http://forum.merenienergie.cz//viewtopic.php?id=31
Pokud by měla technická podpora okamžitě reagovat na každý dotaz, který zde byl už zodpovězen, tak nebude dělat nic jiného a SDS nebude stát, to co stojí.
Jinak čidla můžete dát do smršťovací bužírky a případně zalít epoxidem. Pokud půjdou rovnou pod vodu, raděj použijte OUTDOOR UTPko, obyč to asi moc dlouho nevydrží. Všechny dráty k čidlům musí být stejně dlouhé. Jeden kroucený pár jako napájení a samostatný vodič z dalšího páru jako sběrnice. Zachovat stejné podmínky jako u strukturované kabeláže je nutnost. LANka Vám taky nepoběží po telefonním kabelu. Celková délka kabelu ke každému čidlu musí být různá, jinak se to bude hádat - je to seriová sběrnice, která je velmi háklivá na časování. Doporučuji si udělat s prodlužovacích konektorů RJ45 odbočky k jednotlivým čidlům a pospojovat to klasickým CAT5E kabelem a zaizolovat vulkanizační páskou pokud potřebujete krytí IP67

6

Líný nejsem a diskuze jsem skutečně prohledával. A po 14 dnech bych očekával aspoň nějakou odpověď. A dotaz nebyl jenom na čidla. Ale o tomhle se nechci dohadovat.

Ale ještě k čidlům....tak jestli jsem pochopil tak http://onlinetechnology.cz/eshop/zbozi/teplotni-cidlo-1wire-zapouzdrene-5m mi fungovat nebude při více čidlech, jedině když zkrátím kabel a na DATA přivedu 2 kabely abych docílil sériového zapojení a čidla nebyli tolik vzdáleny od hlavního kabelu.
A nebo použít http://www.onlinetechnology.cz/eshop/zbozi/teplotni-cidlo-zapouzdrene se dvěma vývody.

Jinak SDS Micro je velmi šikovný zařízení a hrozně se mi líbí. Do budoucna plánuji využít 2 relátka jako spínací hodiny.

7

Já osobně kupují čidla v GM elektronik, jedno vyjde na 60,- Kč. S originál cidlama mám špatne zkušenosti, jednak jsou drahé a druhak na ne používají rovny kabel, který se s delší a vzdálenosti  neslučuje. UTPko letuji rovnou na čidlo a po dome mám okolo 40ceti čidel o délce vedeni parset metru.

8

Děkuji za radu. U čidel jsem ukrátil rovný kabel a nahradil UTP. Dále jsem se vyhnul asi 1 metru souběžného kabelu s kabelem od 230, kterého jsem si ani nevšiml. Od té doby jsou čidla celkem stabilní. Opravdu je hodně důležité se vyhnout silařině jak to jen jde, maximálně jen křížit.

9

Obracím se sem s dotazem. Setkal se někdo či má tušení s tímto problémem. Čidla, zapojení a další 100x zkontrolováno. Dvě čidla mám umístěné v plastové hadičce, utěsněno proti vlhkosti a vodě. Ale při ponoření čidla v "jímce" začnou na střídačku vypadávat. Při umístění mimo vodu vše v pořádku a stabilní. Nesetkal se někdo s podobným problémem? Či netuší co by mohlo způsobovat rušení ve vodě?

10

Ta voda kolem vytváří parazitní kapacitu která to můž ovlivňovat. Na "suchu" bych zkusil vedeni na konci vzájemně propojit velkými odpory,..

11

Přesně tak, kapacitní vazba mezi kabelem a čidlem, a vodou samotnou.

Změřte potenciál mezi vodou (jímkou) a GND vodičem který je připojený k teplotnímu čidlu.
Pokud to bude "hodně" (teoreticky už několik Voltů může způsobit problém, na 1-Wire sběrnici s napětí 3V3), bude potřeba najít nějaké systémové řešení (doplňující zemní vodič mezi jímkou a SDS, nebo použít stíněný kabel pro 1-Wire sběrnici, na jednom konci stínění propojit na kostru jímky (jestli je kovová), atd.).

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

12

Tak jak bylo psát, kapacitní vazba. Na mezi GND a vodou naměřeno něco málo přes 3V. Přidal jsem zemnící kabel z SDS do vody a celé vedení čidel se trochu ustálilo, ale pořád to není ono ale aspoň mi je jasné co to způsobovalo. Ale trochu mě zlobí zobrazování průměrné hodnoty teploty na eportálu. Šlo by udělat aby v případě nenačtení hodnoty teploty nenačítal tuto "prázdnou" teplotu jako nulu? Protože se mi dost často stává na vzdálenějších čidlech že hodnoty jsou kolem 10°C ale průměrná teplota je i klidně kolem 2°C. A dále zda by bylo možné omezit rozsah načítání hodnot teploty, ač nechci a snažím se to řešit, protože někdy mi eportál načte hodnotu kolem -2000°C což je "logicky" blbost :-)
Jinak zařízení moc chválím za širokou použitelnost, momentálně se chystám na spínací hodiny, tak uvidím jak to zmáknu s SDS-C programem.
S pozdravem Martin