1

Téma: 1-wire pull up

Dobrý den,

jsem čerstvým majitelem SDS MACRO a rád bych se zeptal jestli je na 1-wire portech doporučovaný pullup rezistor případně ne.
Mám rozsáhlou síť teplotních čidel, která bezproblémů funguje na Raspberry i Arduinu. Jen mám vypočtený a odzkoušený menší pullup. Tak mě zajímá možnost ho v zařízení vyměnit. Protože v SDS je měření velmi nestabilní. Čidla jsou připojena na kabelech Cat. 6 a fungují i na vzdálenost cca 50 metrů.

Dík za každou radu P.

2

Re: 1-wire pull up

SDS první řady využívá přímé řízení 1-Wire sběrnice pinem procesoru.
Na SDS-MACRO jsou pull-up rezistory jako R5 a R7 (protože jsou tam dvě nezávislé sběrnice) a výchozí hodnota je 1k5.

SDS druhé řady (BIG, STSW) už mají pro 1-Wire dedikovaný chip přímo od Maximu (autor 1-W sběrnice a všech oficiálních čidel), takže tam už to funguje dokonale, bez nutnosti hrát si s hodnotami pull-upu.
Navíc, SDS druhé řady používají zvýšené napětí (5V) pro 1-Wire sběrnici, oproti SDS první řady (kde je 3V3).

Pokud u SDS první řady budou i po změně pull-upu a jiných pokusech přetrvávat problémy, doporučím použít speciální galvanický oddělovač 1-Wire sběrnice (viz zde na fóru a viz SDS WiKi).

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

3

Tak SDS BIG, zatím není v prodeji sad

Momentálně se to chová tak, že cca 6 sekund jsou všechna čidla ok, pak 6 sekund všechny v Error 85 a stále dokolečka. Škoda, že nejde posunout timeout, jak často má SDS měřit. Vzhledem k velkým vzdálenostem by se drobná laborace s časem hodila a asi by to vyřešilo i tento problém.

4

Informace o časovaní měření je zde: http://wiki.merenienergie.cz/index.php/OneWire_bus

V tomto konkrétním případě doporučím projít si rady dole na uvedené stránce, zřejmě se jedná o problémy s napájením čidel a případně o problémy s odrazy na konci sběrnice. Obojí je řešitelné (doplnění kondenzátorů/zdroje) (doplnění sériových a paralelních rezistorů) - ale zcela to závisí od místních podmínek.
Často je jediné řešení úplná galvanická izolace sběrnice, viz jiné vlákna v tomto fóru.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !