1

Téma: SDS micro a monitoring TČ

Jsem naprostý začátečník  ohledně tvorby programu a stránek, ale rád bych se se zakoupeným SDS micro dopracoval k následujícímu výsledku.

Monitoring tepelného čerpadla:

T1 - teplota venkovního vzduchu
T2 - vypařovací teplota chladiva

T3 - teplota chladiva na vstupu do deskového výměníku (kondenzátoru)
T4 - teplota chladiva na výstupu z deskového výměníku (kondenzátoru)
T5 - teplota topné vody na vstupu do deskového výměníku
T6 - teplota topné vody na výstupu z deskového výměníku
T7 - prostorová teplota v místnosti

Dále bych chtěl sledovat vlhkost jak v místnosti tak venkovní. a všechyn hodnoty zapisovat do grafů, aby bylo možné sledovat kolikrát čerpadlo za den odtávalo, jakou dobu to trvalo, jaká byla vypařovací teplota před odtáváním atd. Časem bych chtěl dodělat měření spotřeby a rele využít k vzdálenému vypnutí a zapnutí čerpadla pokud budu mimo domov.

Nezabýval se někdo něčím podobným a nedokázal by laikovi poradit kde začít. Pěkné řešení je zde http://divamse.cz/therm/ nicméně bez grafů, tzn. není vidět co se děje při odtávání, nebo těsně před ním.

2

Re: SDS micro a monitoring TČ

Pomerne casto sleduju ty jejich stranky a libi se me, tj i tyto http://mujelektromer.cz/2 tak jak je videt jsou dost podobne. Mozna kontaktovat primo je....

3 Naposledy upravil: milan.simunek (2015-02-18 20:45:56)

Dělali jsme s kolegy monitoring čerpadla A/W s pomocí SDS Macro. SDS sbíralo teploty a v pravidelném intervalu je posílalo do databáze na serveru, který běžel v LAN - použili jsme starý počítač, nainstalovali EasyPHP (nebo XAMPP, už si nepamatuji), založili v MySQL databázi a dvě tabulky. Jedna tabulka sloužila pro sběr dat, druhá byla statická a byla do ní nahrána termodynamická data použitého chladiva. Odpařovací teplota je závislá na tlaku - proto jsme měli v chladivovém okruhu osazeny dva tlakové převodníky (tlak/0-5V). SDS poslalo data na server -> php script je převzal, z teplot dopočítal žádané rozdíly (přehřátí, podchlazení, dT otopné vody apod), jako mezikrok si z DB vyžádal odpařovací a kondenzační teplotu chladiva a naládoval vše do tabulky historie měření. Zároveň uložil hodnoty do csv souboru. Na serveru byla udělána webová stránka, přes kterou jsme čerpadlo ovládali - spusť konkrétní měření, zadej délku měření (aby se experiment ukončil sám a nemuseli jsme to hlídat). Web byl rozdělen na schéma s aktuálními hodnotami a graf měření, který byl vykreslován právě z jednotlivých CSV (co měření, to jedno CSV). Rozparsování a vykreslení grafu zajišťovala JavaScriptová knihovna Dygraphs. Našel jsem dva printscreeny těch výstupů, sice z doby kdy to ještě nebylo celé hotové, ale pro inspiraci mohou sloužit (1;2).

Hlavně se toho nebojte, udělali jsme to jen na základě tohoto fóra a hraní si s SDS, bez předchozích znalostí. Hodin to ale sežralo dost, přeci jen se zorientovat ve webových technologiích a jejich provázání tak, aby to vše nějak chodilo, není pro začátečníka na pár minut. Když ale vytrváte, užijete si a spoustu se dozvíte. Inspirujte se zde na fóru (viz pánové Nešvara, Kalina a další) a ptejte se.

edit: doplněny odkazy

4

Pro začátečníka ve "webových" technologiích (viz já) existuje pro začátek jednodušší postup. Data z TČ měřená pomocí  SDS si pomocí jednoduchého scriptu  ukládám  na SQL serveru (používám domácí NAS Synology kde je to vše již nastavené včetně PHP adminu pro správu SQL). A z SQL databáze si to pak vytahuji, zpracovávám a graficky zobrazuji prostřednictvím MS Office - Excel + Access na svém PC.  Teprve v další etapě bude zapracování grafů přímo do webu. Pro prosté měření ani  nemusíte prozatím psát pro SDS žádný program, já naopak to SDS využívám i pro řízení vlastního TČ, oběhových čerpadel a bivalence a jejich prezentaci na webu.

5

Mám doma na vnitřní síti taky NASku od Synology, kterou využívám jako úložiště pro TV, audio, kamery atd, můžete pro laika více přiblížit Vaše řešení. SDS micro je aktuálně zapojené do sitě s IP na kterou se dostanu z venku. Připojeno 6 ks teplotních čidel a 2 vlhkostní

6

Nevím jak dalece jste se SDS micro pokročil protože to je opravdu specifické zařízení. Ale obsluhu čidel zvládá po konfiguraci zcela samostatně. Hodnoty čidel se dají načíst prostřednictvím zadání adresy http://192.168.1.250/temp.xml v prohlížeči.  Hodnoty čidel jsou rovněž uloženy v systémových proměnných sys[310]-sys[325] (ale pokud nemusí být zcela korektní ale to je pro tuto chvíli asi zanedbatelné) které se dají vyčíst opět pomocí  http://192.168.1.250/get_sys[310]?&rn=16 a dostanete něco obdobného jako toto "56|2537|2393|16777216|4050|3012|4400|2762|4043|3200|3175|3362|4418|4431|4443|3362|". Z čidel vlhkosti to dostanete podobně.
Tímto způsobem si můžete načítat hodnoty například i do excelu ( v první fázi jsem měl obdobné makro které to cyklicky ze SDS vyčítalo a ukládalo po řádcích do tabulky přímo v excelu).

Na stejném principu je založeno i řešení pomocí NAS Synology, kdy postup je zhruba následující:
1.    Aktivace  MariaDB (MySQL) a PHPadmin na Synology
2.    V PHPAdminu na synology vytvořit databázi, v ní jednu tabulku kam se budou načítat hodnoty – časová značka a několik sloupců pro teploty z teploměrů a pod
3.    Cvičně tam může několik řádků dat doplnit ručně
4.    Pro PC si stáhnete MYSQL ODBC driver pomocí kterého se připojíte do databáze na Synology a pomocí ODBC driverů načítáte data z databáze do Excelu kde si uděláte grafy.
5.    Na Synology potom vytvoříte několikařádkové skripty, které jsem taky opsal odněkud z těchto diskusí a načítají data ze SDS do MYSQL. Umístí se do adresářů WWW a při ladění je spouštíte ručně.
6.    NA Synology se připojíte z PC v terminálovém režimu a do tabulky CRONTAB přidáte řádek který vám bude ty skripty pouštět automaticky v zadaných časových intervalech.

7

No zjišťuji, že jsem si vzal asi příliš velké sousto a budu muset nejprve něco nastudovat, mám pročtené všechyn dostupné informace na wiki i dost věcí tady na fóru, ale i tak z toho nejsem moc moudrý. jestli jsem to dobre pochopil je několik možností do zařízení lze nahrát program který bude provádět nějakou činnost a může i někam (databaze) odesílat hodnoty, také lze hodnoty do databáze vyčíst přímo ze zařízení pomocí odkazů, nebo lze hodnoty zobrazit pomocí user.htm či jiné stránky. Ty hodnoty vím jak načíst (xml), ale netuším jaká je přesná syntaxe abych je dostal do např. user.htm s tím aby se měnily v reálném čase (řekněme každé třeba 2 - 3 sekundy)

8

Přesně tak, možností je několik, lze data "tlačit" pomocí programu uloženého v SDS ale i tahat z vnějšku :-) Jestli cheš hodnoty dostat do user.html tak se podívej na demo k makru  http://84.244.91.117:10000/user.htm  - tím jsem taky začínal že jsem z toho postupně odřezával to co nepotřebuji nebo je funkční jen pro makro a teprve potom začal přidávat vlastní. Tohle demo data tahá ze SDS ale je uložené jako HTML přímo v tom SDS takže není třeba konfigurovat žádná další zařízení (s vyjímkou port forwardingu pokud k tomu hceš přistupovat z vnějšku).

9

Tak jsem trošku pokročil, alespoň co se týká zobrazení aktuálních hodnot. Corel, Dreamweaver a vzorová stránka pro SDS macro a první výsledek je na světě: http://193.138.154.104:8080/user.htm nicméně bych potřeboval poradit mám čidlo vlhkosti na AD4 a na stránce se zobrazuje pod hodnotou AD3 (<p class="col1">Čidlo vlhkosti vnitřní<label class="col2" id="ad3">42.580 %</label></p>)

Něco je někde špatně ale nevím kde, poradí někdo. Díky

10

Pro čtení dat se používá tato stránka http://193.138.154.104:8080/cgi_dys?rand=1 (ř.445 v user.htm). Na ř.345 a dál se data parsují přes | a načítají se do položek na stránce. Jestli dobře počítám, je ve vašem případě AD4 na 14míste v poli. Asi máte micro. Demostránka je na macro.

Bude to chtít opravit takto:

function reqADComplete(){
    if(reqAD.readyState == 4){
     if(reqAD.status == 200){
      var rE=reqAD.responseText.split("|");
      document.getElementById("ad1").innerHTML=rE[11];
      document.getElementById("ad2").innerHTML=rE[12];
      document.getElementById("ad3").innerHTML=rE[13];
      document.getElementById("ad4").innerHTML=rE[14];
      document.getElementById("cas").innerHTML=rE[16];
     }
    }
   }

11

Děkuji, funguje.

12

Chtěl bych požádat o radu, rád bych stránku dotvořil tak ,aby se u měřených teplot zaznamenalo denní minimum a maximum, dal by se k tomu využít vzorový příklad http://dev.kobyla.net/onlinetechnology/data/soubory/programy/tepl_12_2012.rar ?

Pokud ano neporadil by někdo jak. Děkuji

13

Je to docela jednoduché. V c-programu se ukládají data do ram[xxx] a pak user.htm vyčítá data z této ram[xxx].