1

Téma: [todo] Přidat možnost ovládání SDS zařízení z portálu

[todo]: přidat možnost ovládání SDS zařízení z portálu - každé zařízení by mělo svoji stránku kde by bylo možné vidět status jednotlivých vstupů / čidel případně možnost je ovládat - spínání relé a spol všetně možnosti vzdálené změny proměnných.. ovládání samozřejmě platí jenom pro zařízení na veřejné adrese, kde je možnost přístupu z věnku pomécí HTTP GET

2 Naposledy upravil: Picasso.UL (2014-11-18 14:50:49)

Re: [todo] Přidat možnost ovládání SDS zařízení z portálu

Také se přimlouvám za možnost ovládání SDS z portálu. Ne každý kdo používá SDS má veřejnou IP adresu a nemá tak možnost ovládat zařízení z venčí. Já mám SDSko na chatě, monitoruji teploty, hlídám zamrznutí, spotřebu a také jej potřebuji dálkově ovládat.
Do teď to řeším posíláním GETu na SDSko které mám doma na pokusy a má veřejnou IP. Zde vyčítám uživatelské proměnné a následně zpracovávám odpověď (http://xxx.xxx.xx.xx/get_sys[140]?rn=10).  Bylo by mnohem příjemnější mít možnost vyčítat nějaké parametry přímo z portálu. Bohatě by stačilo vyčítání v intervalu odesílání dat na portál.
Představoval bych si to asi takhle: Na portále by přibyla alespoň čtyři tlačítla pro ovládání výstupů. Ideální by bylo mít možnost v nastavení portálu si je nadefinovat. Po aktivaci tlačítka by se změnilo probarvení (třeba oranžová - zpracovává se), SDS by pravidelně posílalo GET na tyto parametry. Po zpracování odpovědi by SDSko poslalo změnu stavu a tlačítko na portálu by změnilo barvu (červená, zelená - zap, vyp) pro zpětnou kontrolu stavu.
Ideální by bylo mít možnost nejen ovládat výstupy, ale zadávat třeba teplotu, čas a pod.
Nadefinovaná tlačítka by se promítla v programu, který portál generuje, zpracování v SDSku bych nechal na uživateli.
Tímto by portál postoupil do vyššího levelu a zařízení by našlo více uživatelů.

3

Zkuste to navrhnout autorovi portálu, zde na fóru jako uživatel J@M.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

4

Jelikož většina zařízení není na veřejné IP, muselo by se to vymyslet např přes zpětné čtení výsledků s http_get, který sds posílá na server. Zkusím něco vymyslet. Najde se mezi vámi nějaký tester? Prvně bych udělal ovládání relé, pokud to bude fungovat, dodělám podle potřeb i další věci. Vše ovšem bude pracovat v intervalech, jakým odesíláte data na server. Tedy v 99% 15min. Akorát nevím jak to zabezpečit proti zneužití...

5

Můžu to otestovat.  Teď se mi na stole válí SDS micro E. Nemám veřejnou IP.  Relé prozatím bude stačit. Do budoucna bych přidal profil pro relé, teplotu a čas (už bylo řečeno). Navíc pak i sys[140-149]. Např. v tabulce:

Název/popis, typ, data, stav reálný/čeká se
Rele 1, rele, on,...
Topeni, teplota, 23.5,...
Data, sys[141], 1458,...

S 15ti minutami nemám u topení problém. Snad 10 hodnot navíc nebude problém, může se libovolně aktivovat na portálu. Každý si udělá vlastní program v SDS-C.

Zase ta bezpečnost. Nu, to je na velmi dlouhou diskusi. Některým to bude jedno, a pak jim někdo zapne topení a ouvej. Tady už se naráží na možnosti SW/HW.

Nejsem rejpal, sice to asi patří jinam. Ale bude https, tls... v další řadě SDS?

6

V této chvíli uděláme ty relátka, odzkouší se to a uvidíme co dál. Určitě ale myšlenky držte v hlavě smile

7

Vyzkoušejte ovládání relé přes portál. Zatím v betaverzi. Nezkoušejte na ostrých datech. Funkce ještě nejsou 100% otestované. Může se stát, že některá příchozí data budou zahozena.

8

Ovládaní z portálu by bylo supr. Nicméně jsem nahrál  program  a nastavil na Macru ovládání SDS-C, avšak k přepnutí došlo pouze poprvé a potom už nic. Zkusil jsem přehrát i program pro ovládání relé určený pro vložení do stávajícího programu a stále nic. Tak nevím, kde by mohl být problém. Nemusí být něco nastaveno na routru?
Ještě bych více uvítal, kdyby se relé nechalo ovládat i pulsně.

9

Je potřeba zvolit stav, další zápis na portál stav změní. Po 15min může dojít k další změně. Počkal jsi těch 15min do dalšího zápisu? Funguje to tak, že při každém zápisu dát na portál se vrací macro odpověď ve které jsou údaje jak mají být nastaveny relé. Relé se přesnou a nový stav je poslat na portál. Další zápis za 15min může stav změnit. A je potřeba mít nastaveno v administraci SDS ovládání relé přes sds-c program.

Pulzne znamená co?

10

Je mi naprosto jasné, jak to funguje. Změním stav, při odeslání by se relé mělo přepnout (v SDS-C mi to potvrdí odeslání dat k ovládání relé) a při dalším odeslání dat (15min) by se zaškrtnutí stavu relé mělo uvést v každém sloupci na stejné zaškrtnutí. Mě se ani to zaškrtnutí nesrovná. SDS-C program mám samozřejmě nastaven. To jsem uvedl i výše. Ostatní data to odesílá v pořádku.
Pulsně znamená že se relé sepne např. jen na 3 vt. a vrátí se do původního stavu. Doma s tím ovládám závlahy, světla, vrata, vzduchotechniku apod.

11

Pozor, na stránce ovl.relé na portálu zůstávají data nezměněna dokud neprovedete refresh stránky. Je to popsáno i v nápovědě na pravé straně. Stránky portálu se aut.neobnovují. Použijte F5. Stránka se pouze obnoví pokud proběhne požadavek na změnu stavu rele. Data se zapíší do databáze a při návratu na stránku se stránka obnoví.

Pulzní sepnutí není problém. Může se udělat další sloupec na portálu, Který bude umožňovat na 3s sepnout relé. Pořád ale zůstáváme na 15min intervalech.

12

Refresh stránky samozřejmě dělám a nic. Včera jsem s tím pokoušel bojovat dvě hodiny a nic. Zkoušel jsem různá nastavení v administraci. Měnil jsem statickou IP za dhcp, DNS atd., ale to asi žádný vliv nemá, nebo ano? Je zvláštní, že se ani nezmění nastavení zaškrtnutí relé v portálu. Přitom hlášení o odeslání je o.k. (Stav rele odeslan na server, OK). Když přehraji program, tak původní tam zůstává, nebo se přepisuje? Nevím co ještě vyzkoušet. Co ostatní, funguje to všem o.k?

To pulzní sepnutí by bylo supr. 15 min. interval aspoň pro mne není problém. Když jsem doma, tak relé reaguje okamžitě a když budu ovládat vzdáleně, tak bych to využil zejména pro závlahu a tam je mi jedno, jestli se zapne hned, nebo za 15 min. Kdyby se ještě u toho pulzu nechal nastavit doba sepnutí (např. 3s-30 min), tak by to bylo úplně luxusní, protože by odpadlo další zařízení (tj.časové relé). Ale i ten jednorázový pulz by stačil. Už teď je toto zařízení našlapané, vzhledem k tomu, co to všechno umí.

Díky za reakci

13

Ahoj,
našel jsem si čas na test výstupů/relé. Přepínání relé funguje dobře na SDS. Jenom jsem si všiml, že na portálu se neodmaže "bude nastaveno" (je stále odškrtnuto), a když v tomto stavu změním stav relé, tak se změní na křížek (má být odškrtnuto - bude nastaveno).

Ale předpokládám, že se toto zobrazování změní - přidáním nových funkcí. Také mi pak ze zobrazení není jasné, na co se stav relé změní, pokud provedu změnu v intervalu do 15min. Možná bych zvolil 4 ikony do aktuálního stavu a "bude nastaveno" smazal. Např.: Stav odškrtnuto, přesýpací hodiny s křížkem...  nebo i jinak.

Jen bych možná uvítal zobrazení odpočítávání času do změny.

14 Naposledy upravil: marekspurny (2015-02-15 18:43:53)

Tak mi to ještě nedalo a zjistil jsem, že když přehraji program pro ovl.relé :
-Odesílání dat na portál pro vložení do stávajícího programu,
tak po restartu programu se všechny relé přepnou do stavu on, bez ohledu  na nastaveném stavu na portále. Ovládání ale nefunguje
-Odesílání dat na portál dle hodin každých 15 min,
poprvé ovládání relé z portálu funguje správně. Po druhém a každém následujícím již nic. Zkoušel jsem to vícekrát.
-Odesílání dat na portál ,
ovládání zatím funguje o.k, přitom si myslím,že mám nahraný program "Odesílání dat na portál dle hodin každých 15 min".
Nechá se nějak poznat jaký program je tam nahraný? Nahrál jsem tam už všechno a to několikrát :-)

Pro mise:
S ovládáním si myslím problém není. Taky mi sice chvíli trvalo než jsem si zvyknul, ale "bude nastaveno" se ovládá pouze "zapni" zelená fajfka (označuje, že relé bude zapnuto a pokud je zapnuto stav se nezmění) a když chceš mít  relé vypnuto, přepneš na "vypni"  červený křížek (relé se při dalším odeslání přepne do stavu vypnuto). Levý sloupec se po každém odeslání musí srovnat s pravým. Relé se vždy změní po 15 min na nastavení pravého sloupce.
Původně, když mi relé nefungovali, jsem se mylně domníval, že při odeslání se nejprve provede přepnutí relé a při dalším to načte stav, ale takto se vše stane při jednom odeslání, což je supr.

2 marekspurny - zcela stejna zkusenost s rele i u me.

16

Hmmm to vypadá na nějakou jinou odpověď od serveru než jaká je očekávána. Doplnil jsem do prvního beta programu výpis co vrací server. Chlapi zkuste si nahrát nový beta c-program do sds a pak mi poslat výpis z konzoly. Mělo by to vypadat asi nějak takto:

Start programu.
Temp A odeslano na server, OK.
Odpoved serveru pro ovladani rele
ram[0]=5
ram[1]=48
ram[2]=49
ram[3]=48
ram[4]=48
ram[5]=32
ram[6]=0
ram[7]=0
ram[8]=0
ram[9]=0
ram[10]=0
ram[11]=0
ram[12]=0
ram[13]=0
ram[14]=0
ram[15]=0
ram[16]=0
ram[17]=0
ram[18]=0
ram[19]=0
AD odeslano na server, OK.
Stav rele odeslan na server, OK.

17

mohu vyzkoušet nejdříve o víkendu. Nicméně testuji ovládání relé odjinud (nahrán odesílání dat na portál) a zatím funguje bez problémů. Aspoň podle portálu, tak doufám, že se relé přepínají i fyzicky.

18

Užívám asi rok Mikro Light E2, zatím jen na registraci teplot z 5 čidel a 2 napětí.
Jsem na neveřejné adrese u UFONa ( stále se mění), funguje celkem spolehlivě. Možnost ovládat relé přes portál bych velice ocenil. Zkoušel jsem teď o víkendu nahrát beta verze SDS.c i upravený firmware ( měl by být s výpisem RAM na konzolu, ale ve výpisu kromě výpisu odeslání stavu na relé na portál se nic navíc nevypsalo).
Ovládání mi nefunguje - kromě prvního přepnutí, viz předchozí příspěvky a ani se mi nezobrazí aktuální stav relé na portálu.
Je to škoda, byla by to super funkce. Bohužel testovat mohu jen o víkendu, v týdnu se na SDS nedostanu.

19

tak jsem dnes nahrál nový beta c-program a zde je výpis.

CONSOLE:
Start programu.
S0 odeslano na server, OK.
ram[0]=0
ram[1]=0
ram[2]=0
ram[3]=0
ram[4]=0
ram[5]=0
ram[6]=0
ram[7]=0
ram[8]=0
ram[9]=0
ram[10]=0
ram[11]=0
ram[12]=0
ram[13]=0
ram[14]=0
ram[15]=0
ram[16]=0
ram[17]=0
ram[18]=0
ram[19]=0
Temp B odeslano na server, OK.

vše se jeví v pořádku. Opakuji ale, že po celý týden jsem testoval původní program a ten pracoval o.k.

20 Naposledy upravil: marekspurny (2015-02-21 16:34:27)

zde jsou další:

ram[0]=5
ram[1]=49
ram[2]=49
ram[3]=48
ram[4]=49
ram[5]=32
ram[6]=0
ram[7]=0
ram[8]=0
ram[9]=0
ram[10]=0
ram[11]=0
ram[12]=0
ram[13]=0
ram[14]=0
ram[15]=0
ram[16]=0
ram[17]=0
ram[18]=0
ram[19]=0
S0 odeslano na server, OK.
ram[0]=5
ram[1]=48
ram[2]=48
ram[3]=48
ram[4]=48
ram[5]=32
ram[6]=0
ram[7]=0
ram[8]=0
ram[9]=0
ram[10]=0
ram[11]=0
ram[12]=0
ram[13]=0
ram[14]=0
ram[15]=0
ram[16]=0
ram[17]=0
ram[18]=0
ram[19]=0

21

2marekspurny:
Takto vypada vypis kdyz to funguje. Takze u tebe je to OK?

22

Jinak samozřejmě tu funkci rozjedeme. Jen se ještě potýkáme s různými odpověďmi z různých serverů (linux, iis, ...).

23

Ano u mě o.k. Stále testuji.

24

Tak dnes po nahrání firmware z 24.2.2015

Toto je *BETA-VERSION* verze hw SoC-ARM REV4 100Mbit DF9, ze dne 24.2.2015.
© AN-D.cz , eshop: OnlineTechnology.cz , web: Micro.MereniEnergie.cz .

a první beta z nabídky program , tj. s výpisem na konsole se zdá, že vše funguje jak má,
část výpisu z konzoly přikládám

CONSOLE:
ram[0]=3
ram[1]=49
ram[2]=49
ram[3]=32
ram[4]=0
ram[5]=0
ram[6]=0
ram[7]=0
ram[8]=0
ram[9]=0
ram[10]=0
ram[11]=0
ram[12]=0
ram[13]=0
ram[14]=0
ram[15]=0
ram[16]=0
ram[17]=0
ram[18]=0
ram[19]=0
ram[0]=3
ram[1]=49
ram[2]=49
ram[3]=32
ram[4]=0
ram[5]=0
ram[6]=0
ram[7]=0
ram[8]=0
ram[9]=0
ram[10]=0
ram[11]=0
ram[12]=0
ram[13]=0
ram[14]=0
ram[15]=0
ram[16]=0
ram[17]=0
ram[18]=0
ram[19]=0
ram[0]=3
ram[1]=49
ram[2]=48
ram[3]=32
ram[4]=0
ram[5]=0
ram[6]=0
ram[7]=0
ram[8]=0
ram[9]=0
ram[10]=0
ram[11]=0
ram[12]=0
ram[13]=0
ram[14]=0
ram[15]=0
ram[16]=0
ram[17]=0
ram[18]=0
ram[19]=0

Na portálu se při příjmu dat srovnají požadované stavy se skutečnými, takže zatím vše funguje, jak má.
Hurá, je to vynikající. Díky vývojářům!!