1

Téma: Vodoměr

Zkouším rozchodit počítání pulsů s vodoměrem Trasco KA 1387-4 (Bonego). Vodoměr mám připojený na OPTO7. Zdroj napětí pro připojený vodoměr je 12V DC. Při puštění vody nedochází k přičítání pulsů v SDS Macro. Měřil jsem impulsní výstup z vodoměru a ten má trvale úroveň napětí 1V a v případě impulsu 12V.

Myslím si, že problém bude v trvalém napětí 1V (logická 0). Zajímalo by mě, jaké napětové úrovně mají mít impulsy na OPTx (logicka 0 a logicka 1), aby je SDS Macro počítalo? Jak by šlo vyřešit, aby SDS Macro počítalo poslané impulsy?

2

Re: Vodoměr

Co použít optoodělovač PC817? Na stranu s diodou přidat rezistor který se vypočítá na těch 12V z vodoměru a na stranu tranzistoru připojit SDS.

nějaké ukázky kódu zde: http://forum.merenienergie.cz//viewtopic.php?id=552

3

Díky za nápad. Ráno jsem si prohlédl ještě blokové schéma SDS. Pravděpodobně by stačilo přidat jen rezistor. Já jsem nakonec přehodil vodoměry do vstupu Opt1 - Opt4.

Při testu jsem si všiml zvláštního chování SDS Macro. V okamžiku, kdy pustím vodu, tak se začne zvyšovat celková spotřeba vody i aktuální spotřeba. V okamžiku zastavení vody se celková spotřeba zastaví a aktuální spotřeba pomalu klesá až za několik sekund klesne na 0. Nenašel jsem v nastavení, jak tomuto chování zamezit.

4

Než začnete výrobek používat, vždy si nastudujte návod - vše je na WiKi.

SDS MACRO má osm opto vstupů, z toho čtyři jsou interně napájeny, a čtyři jsou zcela pasivní.
To je záměr, umožňující připojit všechny možné různé zařízení.
Pasivní vstupy (bezpotenciálové) lze snadno doplňujícím externím zapojením používat jako zbývající čtyři, které mají napájení přivedeny zevnitř. Vše je vidět v návodu, a nakonec i na samotném výrobku - plošný spoj je natolik jednoduchý, že to zkrátka nejde nevysledovat.

Měření na základě impulsů (S0) má přesně takové chování, jaké popisujete - dokud přicházejí impulsy, lze přesně sledovat diferenciální hodnoty (aktuální spotřebu). V okamžiku kdy impulsy přestanou (zastavení vody) nelze ihned říct, že došlo k ukončení odběru - co kdyby se právě najednou zase impuls objevil. Tato "nejistota" je přítomna pouze od "posledního" impulsu - v podstatě se jedná jen o velice dlouhý okamžit do dalšího (když třeba za hodinu zase začnete s odběrem vody). Proto zařízení zcela správně ukazuje pomalu klesající aktuální spotřebu, protože se "poslední" impuls pomalu vzdaluje od okamžiku, kdy si právě čtete živou hodnotu na webu. Samozřejmě integrovaná spotřeba ukazuje zcela správně.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !