1 Naposledy upravil: pajas (2015-11-18 09:40:31)

Téma: doporučení vhodného modelu

Ahoj, jsem tu nový a potřebuji poradit s výběrem vhodného typu SDS.

Potřebuji měřit protékající proud a na základě toho ovládat relé, ideálně proud měřit na dvou místech a ovládat min. 2 relé/stykače.

Mám čistě ostrovní elektrárnu a potřebuji tím řešit priority silné zátěže, jakože když svítí a nahřívá se boiler, tak při spuštění rychlovarky odpojit bojler a podobně...

předem moc děkuji za rady

2

Re: doporučení vhodného modelu

Obecně platilo že SDS byly primárně pro monitoring a proto první řady SDS Micro měly mámo výstupů-vetšinou max 2 relé a jeden další výstup na které se relé dá přípojit (+2 pájecí miniplošky připojené přímo na procesor pro možnost dalšíh výstupů) Makro už mělo výstupy 4, MICRO IO 6 až 6 (ale zase chybí např analogový vstup a RS 232) a nový BIG už má všeho dostatek - už je ale podstatně dražší. Takže v první řadě doporučuji si vyjasnik jaký bude konečný počet výtupů a podle toho vybírat.

3

mělo by to umět ovládat 3 relé/stykače a měřit proud také na třech místech (zapoměl jsem, že budu potřebovat ještě výstup pro čerpadlo)
RS232 asi k ničemu nevyužiju a nevím přesně k čemu je analogový vstup?

4

A jakým způsobem chceš měřit proud? SDS to samozřejmě přímo neumí. Pro měření je potřeba použít buď převodníky proud/napětí (a to napětí lze měřit na tom analogovém vstupu) nebo přes elektorměr připojený na S0 vstupy. Domnívám se že v uvedených případech není třeba ani proud přímo měřit ale jen detekovat, protože odběr spotřebičů je téměř konstatní.
Otázka zda SDS na to není zbytečné - pro podobné účely se používají prioritní (přednostní) proudová relé které požadovanou funkčnost řeší zcela samostatně bez nutnosti připojovat další součástky.

5

přednostní relé RLP tam dnes již mám, ale je to trochu naprd, RLP 5-15A reaguje už od 2A, což je dosti pitomé a v rozvaděči to pořád cvaká sad
Typicky pračka, když už jen točí bubnem, je tam odběr malý.

Ohledně SDS se mi líbí, že se funkčnost / chování programuje a udělá se tam "cokoli"