1

Téma: [dotaz] Měření proudu

Dobrý den, přiznám se, že jsem pouze zběžně prolétl diskuzi, ale nikde jsem nenašel "návod" na měření DC proudu.
Narazil jsem pouze na možnost připojení externího proudového čidla.
Konkrétně se mě jedná o měření DC 12V napětí a proudů do cca 30A,
můžete mě poradit? Děkuji.

2

Re: [dotaz] Měření proudu

Záleží na požadované přesnosti a na nutnosti galvanické izolace.

Je potřeba si uvědomit, že SDS má všechny své měřící vstupy vztažené ke společné svorce GND, která je společná se svorkou GND (0V) pro napájecí vstup zařízení SDS (tzn. je přímo, popř. přes diody) propojen GND zdroje a GND všech měřících vstupů SDS.

Často to znamená že se musí použít plně galvanicky oddělené čidlo proudu - vyhledejte si např. chip ACS712, vyžaduje sice správné zapojení (kvůli určení nuly), ale jinak měří dostatečně "dobře" pro "běžné" použití.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

3

Konkrétně se jedná o sledování proudu ze solárních panelů do dobíječe (napětí 55V, proud 30A max), takže přesnost není až tak bolavá, chci měřit/počítat výkon do baterí, které dobíječ dobíjí. Případně druhým čidlem měřit odběr z baterií. Na youtube jsem našel takové ukázkové řešení a to bude i moje cesta, jen pro výpočet proudu/výkonu použiji SDS. Děkuji za nakopnutí smile

4

Mate uz negate instant reseni, jak resit mereni proudu?

Nasel jsem https://navody.*web*.cz/navody-k-produktum/proudovy-senzor-acs712.html

5

ACS712 je vhodný protože je galvanicky izolovaný, ale má zásadní nevýhody - nejde tam snadno určit nula (plave), a je snadno ovlivněn kovem a magnetickým polem (stačí přiblížit šroubovák a ukazuje úplně jiné hodnoty). A výstup také plave s teplotou.

Pokud není potřeba galvanická izolace, lze použít součástky typu INAxxx - ty jsou parádní - a nemají ani jednu nevýhodu co má ACS712 a podobné.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

6

Klidně to rozvedte, link na INAxxx atd

Případně i jak na měření napětí, to bude asi lehčí... loguje SDS své napájecí napětí?

7

Například součástka INA169.

SDS 1. produktové řady může své napětí měřit, pokud jej drátem přivedete na některý z AD vstupů SDS.
SDS 2. produktové řady už to má takto interně zapojené.
Ale to je vše na wiki, prosím přečtěte si ji.