1

Téma: Jedno takové domácí měření z Liberce

Také sem přihodím ten můj zázrak ;-) Včera jsem konečně vše namontoval a zapojil do rozvaděče, tak je to teď i prezentovatelné. Pomocí SDS měřím venkovní teplotu, v obyváku, v bojleru a topnou vodu do okruhu a zpět. Všechny teplotní čidla jsou zapojeny v sérií pomocí stíněného FTP 5e kabelu. K SDS je dále připojeno originální vlhkostní čidlo s HIH5031, ale jeho výstup je dost zkreslený a divný, takže jsem postupně sehnal další čidlo HM1500LF a potom i HTG3535CH a různě porovnávám. V tuto chvíli mám tři vlhkostní čidla v obyváku a jedno venkovní. Dále mám k SDS připojeno čidlo absolutního tlaku MPX4115. Pro čidlo tlaku a pro dvě čidla vlhkosti mám udělanou DPS, kde jsou umístěny přesně nastavené napěťové zdroje (pro napájení čidel) a také je zde pro každé udělán napěťový zesilovač a ještě lze s každým výstupem stejnosměrně posouvat, takže z čidla tlaku lze dostat lehce atmosferický tlak. U čidel vlhkosti toto zas využívám na eliminaci chyby měření, ale doposud jsem nezjistil které čidlo měří nejpřesněji. Asi by byl potřeba nějaký kalibrovaný měřák a vůči jeho výstupu porovnávat. Ještě bych doplnil, že všechny čtyři napěťové vstupy SDS mají upravený interní dělič na 5V a jeho rozsah si případně zvyšuji externě rezistorem. Dále je k SDS připojen elektroměr. Odečítám opticky blikání LED přímo na elektroměru. Celé toto měření je rozděleno na dvě části a propojeny jsou mezi sebou klasickým stíněným FTP 5e kabelem. V modulu u elektroměru se dá nastavit citlivost snímání, tvarují se tam vzniklé impulzy (dle zjištění by asi nebylo potřeba) a toto vše je ukončeno optočlenem a RJ45 zásuvkou. V rozvaděči je druhá část a zde je vstupní optočlen který je připojen na vstup LOGIC S0 v RJ11 konektoru. Dále je na DPS izolovaný DC/DC 1W zdroj, kterým je toto vše napájeno. Oba modulu na sobě mají indikační LED načítání impulzů a jsou od sebe vzdáleny něco kolem 10m a jejich propojovací kabel je v souběhu s přívodním napájecím el. kabelem do bytu. Proto jsou použity dva optočleny a izolovaný DC/DC měnič. Měření se zdá že funguje spolehlivě, nebo aspoň za rok provozu jsem si nevšiml nějakých problémů. Také odečítám plynoměr. Tam jsem do vyhloubení pro originální snímač připevnil pomocí tavné pistole jazýčkový kontakt. Problém byl jen hned ze začátku kdy SDS načítalo více impulzů než mělo. Stačilo přidat paralelně 2,2uF kondenzátor na vstup optočlenu SDS a bylo po problému. Nedávno jsem dokončil odečet vodoměrů. Bohužel v bytě máme dva vodoměry. Jeden na WC, ten je pro onen WC a studenou vodu v koupelně a druhý vodoměr je v kotelně a ten je pro TUV, pračku a kuchyň. Nechápu jak na toto řešení někdo přišel, ale je to co barák stojí. Odečet provádím opět opticky a to optozávorou nalepenou vteřinovým lepidlem na plexi krytu vodoměru, nad ručičkou zobrazující litry. U každého vodoměru je malá DPS na které se nastavuje citlivost snímání, indikační LED a výstup je ukončen optočlenem. Bohužel jsem zjistil problém a to v podobě načítání falešných impulzů. Tyto falešné impulzy vznikají pouhým zapnutím světel u souseda, zapnutím stykače vzduchotechniky atd. Zkoušel jsem různá opatření a eliminace a celkem se to dařilo, ale stejnak se občas stalo, že sem tam se načetlo něco na víc. V SDS, v nastavení vstupů je přímo položka kde se nastavuje na jak dlouhý implulz se má reagovat, ale nakonec jsem se dozvěděl od výrobce, že toto funguje až u posledních verzí SDS. Takže jsem vzal Arduino a napsal program který překlopí výstup do log 1 jen v případě že na vstupu bude impulz o minimální délce 50ms. S tímto zapojením probíhá odečet naprosto přesně a spolehlivě. Celé SDS a vše okolo je napájeno 12V zdrojem s funkcí UPS. Toť asi vše k mému zapojení. Přikládám i několik fotek . . .

PunBB bbcode test

PunBB bbcode test

PunBB bbcode test

PunBB bbcode test

Sds Macro

2

Re: Jedno takové domácí měření z Liberce

Nechcete sem dát schéma pro odečet elekroměru? Mám taky vytaženy fototranzistor, ale nemám to stále plně funkční.

nějaké ukázky kódu zde: http://forum.merenienergie.cz//viewtopic.php?id=552

3

No, to bych ho musel nějak nakreslit, protože všechny tyhlě věci si nosím v hlavě . . .

Sds Macro

4 Naposledy upravil: JaGa (2016-02-26 18:50:47)

Nechcete sem dát schéma (tišťák) pro odečet vodoměru? Jistě by to uvítala spousta dalších.
Jinak velice pěkné.