1 Naposledy upravil: Ftelf (2015-10-13 14:26:01)

Téma: Měření teploty ne pomocí DS18B20

DS18B20 je úžasné, bez debat. Ale replotní rozsah -55..+125°C je příliž limitující. Monitoruji teplotu výstupních spalin z automatického kotle. Aktuálně mám nasazen spolu s dalšími senzory LAN controller od timycontrol.eu a používám na rouru senzor PT1000. Stávající modul chci vyměnit za SDS Micro E R2, který mi již leží na stole, ale až nyní jsem si uvědomil, že vstupy pro pasivní teplotní čidla nemá. Je toto nějak řešitelné ?

edit:
Podporuje SW SDS jiné 1wire zařízení, např. MAX31850, MAX31851, které by toto elegantně pořešily ?
https://learn.adafruit.com/adafruit-1-wire-thermocouple-amplifier-max31850k/overview

2

Re: Měření teploty ne pomocí DS18B20

Samozřejmě - SDS má A/D převodníky takže není problém PT1000 připojit , jen je potřeba zvolit vhodné napájení. A vzhledem k účelu tj. měření teploty spalin nebude přesnost zase tak kritická.

3

Jiný čip 1wire nepřipojite.
můžete jít cestou AD
pokud chcete vypočítat teplotu, budete si muset upravit tento vzoreček v php a počítat to v SDS:

<?
$debug = false;
$Vges = GetValue(45739 /*[1-Wire\SolarBoard\VDD]*/);
$V = $IPS_VALUE * 0.0000688; // 16bit DS2450  0.00006922
$R = $V /($Vges - $V)*999;
$t = (($R/1000 - 1)*(255.8723+($R/1000 - 1)*(9.6+($R/1000 - 1)*0.878)));

SetValue(12345,$t);
if ($debug) IPS_LogMessage("PT1000","$t °C  $R Ohm  $V Volt");

?>
nějaké ukázky kódu zde: http://forum.merenienergie.cz//viewtopic.php?id=552

4

SDS-BIG a SDS-SMALL mají přímo vstup pro Pt/Ni 1000/100 atd. (vše jen otázkou volby přepočtové rovnice), tento vstup je interně napájen (přímo dvoudrátově připojíte čidlo - popř. třídrátově po úpravě zařízení).

Ostatní SDS mají také A/D vstupy, ale vyžadují externí doplnění napájení takovéhoto čidla. Což by neměl být pro zručného uživatele až tak velký problém (teoreticky, to lze udělat byť jediným doplněným externím rezistorem . . . ).

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

5

(konkurence) má taky PT1000 připojený jen jako dělič na vstupu měřícím napětí....

6

1)
Chceme aby lidé používali SDS a tím zůstali peníze v ČR, a nešli pryč za hranice

2)
Všechny typy napájení, kdy se teplotní senzor (např. Pt1000) napájí trvale, jsou špatně - protože správně by se mělo napájení senzoru zapnout pouze a jenom po dobu samotného měření (několikrát za vteřinu).

Přesně tak to dělá druhá produktová řada SDS (BIG/STSW/SMALL) - zapíná napájení na vyhrazený vstup (pro KTY84, Pt1000 a všechny další podobné varianty) napětí pouze v okamžiku měření (chvíli před, ať se vyrovná kapacita vodiců).

Rozdíl je pak měřitelný - pokud je napájení trvalé (jen přes odporový dělič), tak se čidlo ohřívá protékajícím proudem.
Klíčované napájení naopak tuto chybu měření vylučuje.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

7

1) Tím že (konkurence) to měří jednoduše jako napětí na děliči bylo myšleno že stejného řešení lze dosáhnout i u SDS....

Zdravím admina a všechny příznivce "SDS".

Nedávno jsem se se šéfem domluvil,že zkusíme tento systém nějak prozkoumat a učit se nové technologii.
Vše,co jsem o této kouzelné krabičce četl mě přesvědčilo,že to je něco pro nás.Sledování veličin,grafy,statistiky ..
Jsem na samém začátku a programy v "céčku" psát neumím,ale dle webového "eportálu" se to dá také někam dotáhnout.
Ale k věci,co mě na začátek trápí ..

Mám tu základní verzi a sice WEBOVÝ TEPLOMĚR.Prostě jenom napájení,teplotní čidlo,internet.Na DIN.
První problém je v zobrazování teploty.Chvíli vše ukazuje normální teplotu okolí,pak tam najednou skočí teplota 85°C,
pak zase normální teplota a zase 85°C.To se pak též zapisuje na moji nástěnku na eportálu ..
Ten je mimochodem také dost často nedostupný.

Poradil by mi někdo prosím,proč mi čidlo kromě aktuální teploty často ukazuje i nesmyslných 85°C?
Teplotní čidlo je originál s kablíkem a RJ konektorem,zasunutí konektoru je v pořádku ..

Děkuji moc za nějaký tip a doufám,že moje učenlivá píle je vložena do plně funkčního a spolehlivého systému budoucnosti smile

Martin.

9

Teplota 85 značí njky problém s čidlem. Jak dlouhý je kabel, kde jsou čidla? Nezkoušel jste jiné čidlo?

10

Pokud načte 85, tak je někde chyba. Chce to zkontrolovat kontakty, káblíky. Jak je dlouhá trasa?

Zdravím,koupil jsem tu sadu,tj. WEBOVÝ teploměr na Din s tím jedním čidlem,je to nové,délka kablíku je dle obsahu sady ..
Pouze jsem to vybalil,pozapojoval a nakonfiguroval ..Žádné úpravy,mám to na test zatím na stole.

Jinak jsem také trochu zklamán,že pokud zasunu RJ konektor od LAN (internetu),tak není konektor zjevně vůbec pojištěný
proti nechtěnému povysunutí.Není možnost zacvaknutí té pacičky ..

Ale ta teplota mě trápí nejvíc,chvíli dobrý,chvíli 85 ..

12

Nevadí zacvaknutí LAN konektoru krabička? Nechce to lépe stlačit?

Zkuste někde sehnat jiné 18b20 čidlo a otestovat zda to bude OK. Nevím jestli se třeba do prodeje nedostal špatný kus nebo je třeba špatně napájený (neletovaný) kabel k čidlu. Info zde http://wiki.merenienergie.cz/index.php/OneWire_bus

13 Naposledy upravil: Martin Vlastník (2016-11-18 15:54:22)

Ohledně LAN kabelu a konektoru,zacvaklý je v pořádku a překáží tam konstrukční příčka té krabičky..je to nějak nedomyšlené mi přijde.

Ale ohledně toho čidla na tom kablíku,to je docela nehezké.Myslel jsem,že ty Dallas čidla k těm kablíkům letuje odborník a když jsem svléknl ty bužírky,tak tam byl studeňák snad na všech pinech.Každopádně jeden drátek mi zůstal v ruce !!
Vše jsem důkladně proletoval a stejný problém.
Mohu objednat jiné čidlo na vyzkoušení,ale trochu mě to odrazuje od profesionality,neboť zakoupím nový výrobek a hned je "asi" vadné čidlo.Objednám čidlo a může být každý druhý kus třeba vadný,nebo ta krabička SDS.
Začínám docela pochybovat o tomto sytému.
Zatím vidím jen samé starosti sad

14

Čidlo stojí cca 50kc. Můžete jej na zkoušku koupit v jakékoliv prodejně s el. soucastkami. S čidly problém nebývá. Ale může se stát, že výrobce dodá špatné. Případně se domluvte s p. Prejdou na dalším. Za práci se omlouvám. Pošlu do výroby upozornění.

Tak jsem vyměnil čidlo-použil jsem to s těmi dvěmi RJ konektory,vyměnil jsem kablík a problém stále stejný.
Takže pokud nebude problém někde v nastavení,tak bude problém v té krabičce Webový teploměr SDS DIN,jak jsem
předpokládal.

Takže tím pádem jsem ztratil důvěru k těmto zařízením,vyhodil peníze za další čidlo a celá věc se dá řešit akorát nepříjemným zasíláním produktu sem a tam ..

Nevěřím,že když si člověk objedná první kousek,tak je hned vadný.
Systém je to vskutku dobře myšlený i s tím portálem,ale abych stále jen něco posílal na výměnu,či opravu,to mi asi za to nestojí.

Budu se dále rozhodovat,zda v tom pokračovat a objednat si SDS Micro IO6,nebo to vzdát.
Moc přesvědčivě se mi tento výrobek tedy neuvedl,z čehož cítím docela velké zklamání sad

Martin.

16

Domluvte se s p. Prejdou na výměně. Jsem si jist, že vám modul vymění obratem.

17

Nemůže být špatná ta koncovka RJ pro 1wire? třeba je blbě zalisovaná.
Každopádně je to divné, to má spíš obavy já, kdy dosáhnu toho, že mě moje 1Wire síť začne blbnout vzhledem k její velikosti a nesouměrnosti.

ještě jsem zapojil dvě teplotní čidla s redukcí a u obou teplot se to nepravidelně a nezávisle projevuje stejně ..
Kablík s RJ konektorama jsou 100% a na krabičce na tišťáku to vypadá taky ok.

19

Dobrý den
Připojil jsem originální čidlo zapouzdřené délka 10m pro měření teploty v sauně,ale teploměry klasické i elektronické měří 100°C ale sds macro  ukazuje jen 93°C.Lze to nějak doladit?
Dík  Zdeněk

20

Jak teplotu měříte? Nebude to polohou čidla (výška, atd.), jaké je pouzdro čidla? Možná trochu víc izoluje teplotu, než kovový obal.